logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się mimo że prąd jest w płycie głównej

skeywerpl 10 Lut 2025 22:25 351 6
REKLAMA
  • #1 21434229
    skeywerpl
    Poziom 2  
    Witam,
    W ostatnich tygodniach mam dość irytujący problem z moim komputerem. Komputer mam zawsze podłączony do listwy. Ostatnio komputer nie reagował na przycisk, mimo że płyta główna się świeciła (czyli dostawała prąd). Musiałem wyłączyć i włączyć listwę (najpierw około 3 razy, a w następnych dniach około 10 razy). Dopiero wtedy komputer reagował i włączał się już bez problemów. Ciekawe jest to, że gdy potem wyłączyłem komputer (a listwa była wciąż podłączona do prądu), to później mogłem go już włączyć za pierwszym razem. Pamiętam, że dwa razy włączył się BIOS, ale w odstępie paru dni. Warto nadmienić, że komputer ma dopiero rok (był złożony 15.02.2024), składałem go ze znajomym, który ma już doświadczenie.
    Niedawno wyłączanie i włączanie listwy nie zadziałało, więc zaczęliśmy doszukiwać się problemu. Sprawdziliśmy RAM oraz zasilacz. Napięcie w zasilaczu jest wręcz wzorowe. Wyjęliśmy też baterię od BIOS-u. Niestety dalej nic. Jest też coś takiego, że jak poruszamy kablem od zasilania płyty (24-pin) w gnieździe na płycie, to płyta gaśnie, czyli prądu nie dostarcza. Nie mamy już pomysłów, co może być problemem.
    AI: Jaki jest dokładny model płyty głównej i zasilacza?
    Płyta główna: ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI D4
    Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 650W
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś zmiany sprzętowe lub instalacje oprogramowania na komputerze?
    W komputerze nic nie było zmieniane od pierwszego składania
  • REKLAMA
  • #2 21434250
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    Sprawdź na innym zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 21434263
    skeywerpl
    Poziom 2  
    Nie mam żadnego innego zasilacza, znajomi też nie mają. Myślę nad zakupem jeszcze jednego, by sprawdzić, i mógłbym go potem odesłać, ale obawiam się, że nie przyjmą już zwrotu.
  • REKLAMA
  • #4 21434309
    Kasek21
    Poziom 43  
    skeywerpl napisał:
    Nie mam żadnego innego zasilacza, znajomi też nie mają.

To oddaj komputer do serwisu niech zdiagnozują.
  • #5 21434443
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    skeywerpl napisał:
    że jak poruszamy kablem od zasilania płyty (24-pin) w gnieździe na płycie, to płyta gaśnie, czyli prądu nie dostarcza.

Problem w konektorze, lub samym zasilaczu (ewentualnie w płycie głównej). Sprawdź czy wtyk nie jest luźny i poprawnie wpięty, zatrzaśnięty. Jeśli nie będzie zmian, to bez podmiany zasilacza dla testu raczej nic więcej nie zrobisz.
    skeywerpl napisał:
    Nie mam żadnego innego zasilacza, znajomi też nie mają.

W takim razie reklamuj sprzęt skoro:
    skeywerpl napisał:
    Warto nadmienić, że komputer ma dopiero rok (był złożony 15.02.2024)
  • REKLAMA
  • #6 21436577
    skeywerpl
    Poziom 2  
    Dałem inny nowy zasilacz i zero różnicy, w takim razie co jest problemem?
  • #7 21436581
    Kasek21
    Poziom 43  
    Płyta główna - nikt Ci przecież nie odpowie bez sprawdzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się mimo zasilania płyty głównej. Po wielokrotnym wyłączaniu i włączaniu listwy zasilającej komputer czasami reaguje, ale nie zawsze. Sprawdzono RAM i zasilacz, który działa poprawnie, a także wyjęto baterię BIOS-u, jednak problem nadal występuje. Użytkownik rozważa zakup nowego zasilacza do testów, ale obawia się o możliwość zwrotu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie konektorów, zasilacza oraz płyty głównej, a także rozważenie oddania komputera do serwisu. Po wymianie zasilacza problem nie ustąpił, co sugeruje, że może być uszkodzona płyta główna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA