logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie włącza się - czy to problem z zasilaczem?

wlodi18 01 Sty 2021 17:02 2298 8
REKLAMA
  • #1 19151631
    wlodi18
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,
    po uśpieniu komputera w dniu dzisiejszym, nie chce się on już włączyć zachowując się tak jak na filmiku. Czy może to być problem z zasilaczem, czy możliwe że jakiś inny komponent uległ uszkodzeniu? Czy jest jakaś możliwość aby bliżej zdiagnozować w swoim zakresie z czym jest problem, czy muszę po prostu kupić nowy zasilacz i przetestować czy komputer się uruchomi? Dziękuję za wskazówki.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19151658
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2516
    Może :D
    Ale od początku
    jaka konfiguracja?
    Wyjmij grafike - odłącz napędy
    spróbuj włączyć
    Ile kości ramu?
    Wyjmij czy odezwie się bios
    To na początek
  • REKLAMA
  • #3 19151719
    wlodi18
    Poziom 9  
    Sorry zestresowałem się ;)

Cały zestaw Komputer nie włącza się - czy to problem z zasilaczem?

Sprawdziłem
    -kable zasilające
    -odłączyłem wszystkie dyski, karte graficzną, ram (2 kostki )

Zachowuje się ciągle tak samo czyli nic nie działa. Nie wiem co znaczy odzywający się bios ale generalnie nic nie pika czy tez nie wydaje jakiś innych dźwięków.

Edit:
    Zresetowałem też bios zgodnie z instrukcją płyty i nic. Nie mam innego zasilacza żeby przetestować a nie mam pewności czy to aby nie może być uszkodzona płyta? Da się to jakoś zróżnicować?
  • Pomocny post
    #4 19151821
    karolark
    Poziom 43  
    Odłącz wszystkie przewody zasilacza od komputera
    Zewrzyj w złącza 20-24 pinowym styki 13-14 zasilacz musi ruszyć
  • REKLAMA
  • #5 19151951
    wlodi18
    Poziom 9  
    karolark napisał:
    Odłącz wszystkie przewody zasilacza od komputera
    Zewrzyj w złącza 20-24 pinowym styki 13-14 zasilacz musi ruszyć

Jednak wiatrak wentylator zaczyna się kręcić. Szukam dalej...
  • Pomocny post
    #6 19152629
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 19152690
    wlodi18
    Poziom 9  
    Dobra, pogłębiłem trochę diagnostykę zgodnie z artykułem https://www.dobreprogramy.pl/Sam-naprawiam-ko...c--Komputer-sie-nie-uruchamia,Blog,22161.html .

Generalnie po zwarciu złączy w 24 pinowym styku zasilacz się uruchamia (wentylator kręci się jakieś 5-10 sekund).
    Odłączyłem wszystko od płyty, podłączyłem zasilanie i próbuje uruchomić płytę za pomocą styków na niej - zasilacz nie działa, wentylator się nie kręci (podejrzenie uszkodzenia płyty)
    Po podłączeniu do płyty procesora zasilacz znowu zaczyna działać, kręcą się wentylatory procesora i zasilacza przez jakies 5-10 sekund (czyli tak jak na załączonym wcześniej filmiku) ale płyta nie wydaje żadnych dźwięków (podłączony jest głośnik) i teraz nie wiem czy to tylko płyta jest uszkodzona czy też procesor... wydaje mi się, że chyba tylko płyta ale póki jej nie wymienię to się nie dowiem?
  • Pomocny post
    #8 19153061
    karolark
    Poziom 43  
    wlodi18 napisał:
    Generalnie po zwarciu złączy w 24 pinowym styku zasilacz się uruchamia (wentylator kręci się jakieś 5-10 sekund).

To nie jest normalny objaw.
    Jeszcze raz wyjmij zasilacz z obudowy - zewrzyj 13-14 i dla pewności podłącz obciązenie w linie 12 lub 5V
    Musi ruszyć i pracować
  • #9 19153076
    wlodi18
    Poziom 9  
    karolark napisał:
    wlodi18 napisał:

To nie jest normalny objaw.
    Jeszcze raz wyjmij zasilacz z obudowy - zewrzyj 13-14 i dla pewności podłącz obciązenie w linie 12 lub 5V
    Musi ruszyć i pracować

To może w takim razie to zasilacz. Oddam kompa do naprawy w poniedziałek bo nie chce wymieniać na ślepo wszystkiego. Wielkie dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie włącza się po uśpieniu. Po odłączeniu wszystkich komponentów, w tym karty graficznej i pamięci RAM, komputer nadal nie reaguje. Użytkownik zdiagnozował zasilacz, który uruchamia się na krótko, ale nie wydaje dźwięków BIOS-u, co sugeruje możliwe uszkodzenie płyty głównej. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmowały zwarcie pinów w zasilaczu oraz testowanie zasilacza poza obudową. Użytkownik planuje oddać komputer do naprawy, aby uniknąć wymiany komponentów na ślepo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA