logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Automatyczne przełączanie na WWAN przy awarii routera bez zmiany metryk w Windows

dindzi 11 Lut 2025 18:39 408 9
  • #1 21435261
    dindzi
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Gdy wyciągnę wtyczkę kabla ethernetowego z gniazda karty sieciowej wtedy laptop przełącza się bardzo szybko na modem WWAN, i cały ruch internetowy odbywa się właśnie za pomocą tego drugiego interfejsu. Nie wiem jak to się dzieje, że Windows to wykrywa, ale działa to sprawnie. Natomiast gdy przestaje działać główny router w mojej sieci domowej zaś wspomniany kabel jest nadal połączony fizycznie ze switchem, to interfejs LAN niestety „pamięta” nadal swój adres IP przyznany kiedyś przez DHCP i Windows traktuje to połączenie jako aktywne, i niestety nie przełącza ruchu na WWAN. Jak sprawić, żeby w takiej sytuacji mimo wszystko przełączyć ruch na WWAN, ale po pierwsze: nie grzebać w metrykach interfejsów a po drugie: nie wyłączać całkiem interfejsu LAN, bo koliduje to ze zmostkowanym zeń wirtualnym switchem zewnętrznym Hyper-V. Po przywróceniu łączności ruch Internetowy byłby przywracany na LAN. Czyli jak oszukać Windows aby "myślał", że kabel sieciowy jest fizycznie wyciągnięty?
  • Pomocny post
    #2 21435726
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    Nie da się. Jak wyjmujesz kabel to karta zgłasza jego brak natychmiast, jest za to odpowiedzialna inna warstwa. I automat w windowsie wywala ją z tablicy routingu.
    Jak po drodze nie działa internet, tzn pakiet się gdzieś gubi, to musisz odczekać timeout zanim coś w ogóle stwierdzi że jest problem, potem mogą być jeszcze retransmisje.
    Z punktu widzenia twojego lokalnego kompa nie wiesz czy padł twój router, czy dowolny inny w łańcuszku z serwerem docelowym włącznie.
    Czy jak nie dostałeś odpowiedz ze strony, to znaczy że internet nie działa, czy tylko ta strona ;)
    Oczywiście robi się skrypty które pingują jakieś wp.pl czy google, ale dość szybko dostaniesz od nich bana za taki ruch, a poza tym patrz wyżej.
    No i nadal jak raki skrypt wykryje problem, to musi zmienić tablicę routingu (właśnie metryki) lub domyślną bramę.
    Więc możesz próbować, ale lepiej żebyś miał do tego swój zewnętrzny serwer, lub poszukał jakiejś usługi, może płatnej, która przyjmie "ciągłe" pingi.
  • #3 21435763
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 720
    Awaryjny WAN robi sie na poziomie routera. Jaki masz router główny?
    Router WWAN dodatkowy masz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21435770
    dindzi
    Poziom 4  
    Mam jednego ISP - światłowód od Orange. Łącze bardzo dobre, od pół roku żadnej awarii. Router to OPNsense, mam od kilku dni i działa super. W sieci lokalnej mam Thinkpada z modemem WWAN. Gdy celowo wyłączę OPNsense to interfejs "Ethernet" Thinkpada podłączony do switcha "wisi" ze starym adresem godzinami. Myślałem że jest jakiś sposób żeby zasymulować fizyczne odpięcie kabla tak, abym mógł choć połączyć się z Thinkpadem przez WWAN przez AnyDesk. Tak sobie, dla samego tylko sprawdzenia czy się tak da. Ale jak "jarekgol" napisał - nie da się. ChatGPT wygenerował mi skrypt, który w razie awarii wyłącza całkiem interfejs LAN, co owszem skutkuje przełączeniem się na WWAN, ale takie ciągłe włączanie i wyłączanie interfejsu jest trochę bez sensu chyba.
  • #6 21435980
    jarekgol
    Poziom 40  
    Jeśli chcesz symulować odłączenie ręcznie (w sensie na klik lub podobną akcję użytkownika), to zrób skrypt który zmieni tablicę routingu i drugi który ją przywróci.
  • #7 21435984
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1325
    jarekgol napisał:
    Jeśli chcesz symulować odłączenie ręcznie, to zrób skrypt który zmieni tablicę routingu i drugi który ją przywróci.

Równie dobrze może wyłączać i włączać inteface (albo wyjąć / wsadzić kabel) ale napisał, że nie o to chodzi - chodzi o to aby automatycznie się to robiło.

Nadal uważam, że autor powinien napisać po co to jest jemu potrzebne.
  • #8 21435992
    jarekgol
    Poziom 40  
    Wydaje mi się że jak wyjmie kabel to traci połączenie z lanem, z jakimś serwerem plików czy drukarką it ego chce uniknąć. Sam miałem podobny problem.
    Rozwiązałem go właśnie robiąc skrypty po stronie serwera/ rutera tyle że u mnie to był pełen Linux i do niego dochodził zarówno WAN ethernet i modem USB.
  • #9 21436104
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1325
    jarekgol napisał:
    Wydaje mi się że jak wyjmie kabel to traci połączenie z lanem

Mnie się wydaje, że autor tego jeszcze nie wie ;) ;) ;)

Faktem jest, że to powinno być zrobione gdzieś dalej niż na stacji klienckiej.
  • #10 21787366
    dindzi
    Poziom 4  
    Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy automatycznego przełączania ruchu internetowego z interfejsu LAN na modem WWAN w systemie Windows w sytuacji awarii routera, przy jednoczesnym zachowaniu aktywnego interfejsu LAN ze względu na wirtualny switch Hyper-V. Windows automatycznie przełącza się na WWAN, gdy fizycznie odłączony jest kabel Ethernet, ponieważ karta sieciowa zgłasza brak połączenia i zmienia tablicę routingu. Jednak gdy kabel jest podłączony do switcha, a router nie działa, interfejs LAN zachowuje przydzielony adres IP i system traktuje połączenie jako aktywne, nie przełączając ruchu na WWAN. Rozwiązania oparte na zmianie metryk interfejsów lub wyłączaniu interfejsu LAN działają, ale są niepożądane ze względu na integrację z Hyper-V. W dyskusji podkreślono, że symulacja fizycznego odłączenia kabla na poziomie systemu Windows nie jest możliwa, ponieważ wykrywanie stanu linku jest realizowane przez warstwę sprzętową. Proponowane są skrypty monitorujące dostępność internetu (np. pingowanie zewnętrznych serwerów) i dynamicznie modyfikujące tablicę routingu lub wyłączające interfejs LAN, jednak takie rozwiązania mają ograniczenia i mogą wymagać zewnętrznego serwera lub dedykowanego sprzętu. Sugerowano, że zarządzanie awaryjnym WAN powinno odbywać się na poziomie routera, a nie stacji klienckiej. W dyskusji pojawił się przykład środowiska z routerem OPNsense i laptopem ThinkPad z modemem WWAN, gdzie problem polega na utrzymywaniu adresu IP interfejsu LAN mimo awarii routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA