logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka połączeń sieciowych a wybór np. przez Firefoxa

Gelip 16 Wrz 2007 20:20 4336 9
REKLAMA
  • #1 4290337
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Witam.

Otóż mam problem. Chodzi mi mianowicie o to jak np. przeglądarka internetowa (tutaj Firefox) "wie" a właściwie "nie wie" (bo w tym problem) z którego połączenia sieciowego ma skorzystać aby mieć dostęp do internetu. przykładowo mamy w komputerze kilka połączeń sieciowych np. modemowe, LAN, WLAN, SkyStar itd. I teraz jest problem bo Firefox (a raczej system Windows) nie wie które połączenie ma dostęp do internetu.

Jest tak:

W komputerze 2 połączenia sieciowe - WLAN i LAN. Net jest z WLAN przez AP z DHCP w podsieci 192.168... . Do LAN podłączony router do którego z kolei drugi komputer przez DHCP w podsieci 10.10... .

Problem jest że nie mam internetu z WLAN jeśli połączenie LAN jest włączone, albo odwrotnie mam internet z WLAN a nie mam dostępu do LAN i routera. Pomaga wtedy wyłączenie jednego połączenia aby mieć dostęp do drugiego a chciałbym mieć jednak oba połączenia włączone.

Aha. Dodatkowo chciałbym mieć neta też na komputerze podłączonym przez router.

Pytanie jak skonfigurować: Czy jakieś udostępnianie w windows, mostkowanie czy wystarczy ustawić tę samą podsieć na wszystkich urządzeniach czy jedno i drugie ma być zastosowane?
  • REKLAMA
  • #2 4290678
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    O tym z jakiego połączenie korzysta system decyduje routing.
    Windows nie potrafi wykorzystać 2 domyślnych bram - działa pierwsze podłączone.
    Można to zmienić manipulując poleceniem route.

Co do pytania o router to napisz konkretnie co chcesz osiągnąć i jak wszystko połączyć.
  • #3 4290959
    Gelip
    Poziom 36  
    Chcę włamać się do komputerów pentagonu :-) . Żartowałem. No jak przecież napisałem: chcę mieć dostęp jednocześnie do internetu i do routera LAN oraz koma do niego podłaczonego oraz dostęp do netu z tego podłączonego kompa.

• REKLAMA
  • #4 4291190
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Sugeruje tak, jak napisal mbo, skorzystac z polecenia route, najpierw wklejajac na forum wynik polecenia "route PRINT" oraz "ipconfig /all" w momencie, gdy wszystkie polaczenia sa podlaczone (LAN i WLAN). Na tej podstawie bedzie prosciej ustawic odpowiednio tabele routingu.
  • #5 4291526
    mbo
    Gelip napisał:

Wyjaśnij w jakim celu jest router miedzy komputerami 1 a 3 ?

Na połączeniu przewodowym nie wpisujesz bramy domyślnej.

Jeśli ma być dostęp do internetu na komp3 to na komp1 trzeba włączyć udostępnianie połączenia WLAN lub ustawić routing do routera ADSL.

Bez znajomości adresów to tylko koncepcja.
    Ogólnie schemat jest mocno zakręcony, niepotrzebnie skomplikowany.
  • REKLAMA
  • #7 4292047
    mbo
    Gelip napisał:
    Router potrzebny aby podłączyć inne komputery i/lub urządzenia sieciowe.

Nie jest konieczny - wystarczy switch co sporo uprości sprawę.
    Podwójny NAT nie jest do niczego potrzebny (chyba, e jest coś o czym nie napisałeś).

Reszta jest w poprzedniej odpowiedzi.
  • #8 4292104
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Wedlug mnie nalezy zmienic metryke dla trasy przez LAN, na przyklad polecenie:
    route CHANGE 0.0.0.0 MASK 0.0.0.0 10.10.20.1 METRIC 40 IF 4

System wtedy uzna za korzystniejsza trase przez WLAN i tam bedzie domyslnie wysylal wszystko, co nie idzie do podsieci podlaczonych bezposrednio do innych interfejsow.
    Jesli nie to niech mnie ktos poprawi.
  • REKLAMA
  • #9 4443675
    Gelip
    Poziom 36  
    Problem rozwiązałem w ten sposób że usunąłem adresy BRAMY i DNS we właściwościach połączenia LAN. jest super :-) tak jak chciałem czyli na kompie z 2 kartami (LAN i WLAN) mam jednocześnie dostęp do wszystkich urządzeń podłączonych do obu kart oraz internet z WLAN.

Do mbo:

Cytat:
    Wyjaśnij w jakim celu jest router miedzy komputerami 1 a 3 ?

Cytat:
    Nie jest konieczny - wystarczy switch co sporo uprości sprawę.
    Podwójny NAT nie jest do niczego potrzebny (chyba, e jest coś o czym nie napisałeś).

Tu masz całkowitą rację mbo, pojawiła się nieścisłość z mojej strony w naszkicowanym schemacie. Ten owy router między kompem1 a kompem3 to jeśli chodzi o ścisłość router/switch 4-portowy :-) a wykorzystany jako switch :-) czyli oba komputery są podłączone do portów ethernet.

Tak to jest z urządzeniami combo - nie można używać dowolnie nazwy w odniesieniu do połączeń.

Dodano po 3 [godziny]:

Mam jeszcze tylko jedno pytanie: Jak zamiast Udostępniania połączenia internetowego wykorzystać routing statyczny i proxy.

Przeszukałem całe forum i znalazłem coś takiego w twoim poście starym:

route del 0.0.0.0
    route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 ip_bramy
    wpisać proxy w przeglądarce

Powiedzmy że znalazłem darmowy serwer proxy np. 82.43.12.6:8080 . Wpisuję go w Firefoxie to rozumiem a w route add mam wpisać te zera czy adres proxy a maska wtedy jaka?

route add 82.43.12.6 mask ?????
  • #10 4444080
    mbo
    Gelip napisał:

Powiedzmy że znalazłem darmowy serwer proxy np. 82.43.12.6:8080 . Wpisuję go w Firefoxie to rozumiem a w route add mam wpisać te zera czy adres proxy a maska wtedy jaka?

route add 82.43.12.6 mask ?????

Może być np.

route add 82.43.12.6 mask 255.255.255.0 ip_bramy

Jeśli będzie działać wpisz jeszcze raz tak

route -p add 82.43.12.6 mask 255.255.255.0 ip_bramy

Trasa będzie wpisana na stałe - czyli będzie obowiązywać po także po restarcie komputera.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy korzystania z kilku jednoczesnych połączeń sieciowych (WLAN i LAN) w systemie Windows, gdzie system nie potrafi automatycznie wybrać właściwego połączenia do dostępu do internetu i urządzeń w sieci lokalnej. Windows obsługuje tylko jedną domyślną bramę sieciową, co powoduje konflikt, gdy aktywne są dwa interfejsy z różnymi podsieciami (np. WLAN z DHCP w 192.168.x.x i LAN z DHCP w 10.10.x.x). Rozwiązaniem jest manipulacja tablicą routingu za pomocą polecenia „route”, w szczególności zmiana metryki tras, aby preferować połączenie WLAN do internetu, a jednocześnie umożliwić dostęp do urządzeń w sieci LAN. Usunięcie adresów bramy i DNS z właściwości połączenia LAN pozwala na jednoczesny dostęp do internetu przez WLAN oraz do urządzeń podłączonych do LAN. Dodatkowo, zamiast korzystać z udostępniania połączenia internetowego (ICS), można zastosować routing statyczny i konfigurację proxy w przeglądarce. W dyskusji podkreślono, że stosowanie routera między komputerami może być zbędne, a prostsze rozwiązanie to użycie switcha, unikając podwójnego NAT. Przykładowe polecenia „route add” z parametrem metryki i interfejsu pozwalają na trwałe ustawienie preferowanej trasy sieciowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA