logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon MDS 506 - przeskakiwanie kieszeni i wyłączanie się urządzenia

biuropremiumtranspor 11 Lut 2025 20:06 291 4
REKLAMA
  • #1 21435419
    biuropremiumtranspor
    Poziom 2  
    Witam,
    Ostatnio nabyłem magnetofon MDS 506 i mam taki problem, że jak wsadzam kasetę i naciskam start, to przeskakuje między dwoma kieszeniami. A po chwili magnetofon całkiem się wyłącza i muszę go zresetować przez wyjęcie wtyczki. Wymieniłem już cały kompletny mechanizm od drugiego takiego magnetofonu i dalej występuje ten sam problem.
    Natomiast przewijanie działa, ale tylko przez chwilę i znów całkowicie się wyłącza. Czy ktoś się z czymś takim spotkał i co to może być?
    Jakieś sterowanie uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #2 21439555
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Jak masz ustawiony przełącznik funkcji CONT. PLAY?
    Czy mechanizm, którego użyłeś działał w poprzednim magnetofonie?
    Mam na tapecie teraz dwa takie modele. Oba miały problem z mechaniką. Poszły do wymiany paski i zębatki. W jednym dosłownie zębatka "wypluła" zęby. Jej szczątki przykleiły się do innych zębatek i magnetofon dostawał czkawki. Kółka przez chwilkę się kręciły aż natrafiały na resztki zębatki i stop. Musiałem rozebrać wszystko w drobny mak bo trzeba było sprawdzić wszystkie zakamarki mechanizmu. Sprawdż jeszcze czujniki ACT w mechanizmach. Właściwie wyczyść wszystkie styki czujników. Po latach mogły pokryć się patyną i jak nie styka coś/któryś to logika będzie głupieć. Zapomniałem wspomnieć o paskach napędowych. Niestety, ale często zdarza się, że nowe są lekko przydługawe i potrafią się ślizgać.
  • REKLAMA
  • #3 21439634
    biuropremiumtranspor
    Poziom 2  
    Cześć, mam takie trzy magnetofony, dostałem od kolegi, który miał to w spadku po wójku, który miał serwis. Wymieniłem mechanizm od tego, który był najbardziej rozebrany, ale sam mechanizm był jak nowy, naprawdę w super stanie i było to samo. Natomiast sprawdziłem jeszcze trzeci i ma tę samą usterkę. Dzisiaj sprawdziłem, co będzie, jak nic nie będę robił, tylko włączę, i silnik kręci wraz z ośką, ale po chwili sam wciska PLAY i się wyłącza całkiem po sekundzie. Trzeba odciąć zasilanie i można ponownie włączyć, i jest to samo, i to w obydwu magnetofonach. Tak po koleżeńsku, jakbyś coś potrzebował do tych magnetofonów, to daj znać.
  • REKLAMA
  • #4 21439762
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Sprawdź położenie przełącznika CONT PLAY oraz nad włącznikiem głównym przełącznika PLAY/REC.
    Pierwszy odpowiada za przełączanie się kieszeni podczas grania, a drugi ma za zadanie wystartować Play lub Rec po włączeniu magnetofonu.
    To, że mechanizm wygląda jak nówka, to nic nie znaczy. Niestety, ale zębatki i paski to jest pięta Achillesowa MDS502/506/702.
    Po latach trzeba rozebrać w pył i wyczyścić ze starego smaru oraz nałożyć nowy. Tu stosuję zasadę smarowania tylko tam, gdzie elementy metalowe trą się o elementy metalowe lub plastikowe. Smaruję ośki, na których osadzone są zębatki. Zębów nie smaruję. Smaru daję oszczędnie. Przypominam o oczyszczeniu tych styków, dzięki którym procesor zna stan, jaki panuje w danej chwili w mechanizmie. Jeżeli wyniknie jakaś anomalia, tzn. jakiś styk nie pada właściwego stanu do procesora, to ten robi OUT i trzeba wyjmować wtyczkę z kontaktu.
  • #5 21439828
    biuropremiumtranspor
    Poziom 2  
    Dzięki, kolego. Jutro do tego siądę i dam znać, co wyszło.
REKLAMA