logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon MDS-506 - trzeszczenie przy odtwarzaniu i nagr.

mskalski 29 Paź 2006 22:47 2228 9
REKLAMA
  • #1 3167511
    mskalski
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Mam znowu problem z magnetofonem MDS-506 (który już wcześniej naprawiałem, wydawało mi się skutecznie): https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic470284.html.

Mianowicie podczas odtwarzania (a także podczas nagrywania) pojawia się znowu nieregularne trzeszczenie. Wygląda na jakiś problem z zasilaniem, gdyż widać delikatne przygasanie diod podświetlających kieszenie, ale nie mam pojęcia gdzie szukać. Dodam jeszcze, że przy ostatniej naprawie zostały wymienione w zasadzie tranzystory T24 oraz T21 oraz parę innych BD-135/6 (ale już nie pamiętam których).

Dzięki za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3167837
    wmr
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    :) - co to znaczy w zasadzie... prawie ?:)
    a powaznie... - na wstepie tez obstawialbym zasialacz sprawdz a najlepiej wymien "w ciemno" wszystkie kondensatory. Potem zobacz na przelacznik nagrywanie/odtwarzanie potem... moze glowica... ale to juz trzebaby posluchac. pzdr. wmr
  • REKLAMA
  • #3 3167896
    mskalski
    Poziom 14  
    wmr napisał:
    :) - co to znaczy w zasadzie... prawie ?:)

Pozostałość po niezręcznej edycji tekstu. :-)

wmr napisał:
    a powaznie... - na wstepie tez obstawialbym zasialacz sprawdz a najlepiej wymien "w ciemno" wszystkie kondensatory. Potem zobacz na przelacznik nagrywanie/odtwarzanie potem... moze glowica... ale to juz trzebaby posluchac. pzdr. wmr

Co do charakteru tego trzeszczenia - chciałem nagrać i załączyć, ale jak na złość teraz nie trzeszczy. To trzeszczenie czasem jest nieznośne, a czasem przez długi czas się nie pojawia (dlatego myślałem, że udało mi się je wyeliminować, pojawiło się po ok. 3 miesiącach w miarę oszczędnego użytkowania magnetofonu).

Kondensatory nie wyglądają na zużyte w najmniejszym nawet stopniu, napięcia zasilające są poprawne. Co do przełącznika - czy chodzi o układ MCY4053, czy o przekaźnik, który jeszcze się ostał? To wszystko wygląda mi na jakiś zimny lut, ale ostatnio wygrzewałem wszystkie połączenia. :-(

Zauważyłem też, że wymieniony poprzednio tranzystor BD911 to najprawdopodobniej podróbka (wygląda identycznie jak w poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic609699.html), choć wymieniłem go też w drugim magnetofonie (MDS-502) i tam sprawuje się bez zarzutu. Czy może mieć to wpływ na te trzeszczenie?

I jeszcze jedno
    Radiator, na którym są stabilizator 7812 oraz wspomniany BD911 trochę się grzeje (nie jest bardzo gorące, ale po kilku sekundach dotykania palcem zaczyna delikatnie parzyć). Czy to normalne?
  • REKLAMA
  • #4 3168095
    wmr
    Poziom 17  
    To nie jest pozostalosc.
    napisales wyraznie:

...wymienione w zasadzie tranzystory T24 oraz T21 oraz parę innych BD-135/6

nie rozumiem po prostu co to znaczy "w zasadzie"... czyli jak... w zasadzie wymienilem ale nie do konca :)

to oczywiscie tytulem zartu:)

to, ze grzeje Ci sie 7812 to jest normalne. Trzeszczenie oczywiscie moze byc jeszcze spowodowane starosacia elementow. Wszystkie elementy potrafia trzeszczec wiec wszukanie takiej usterki moze byc czaso i pracochlonne. Podejrzewam, ze nie dostaniesz prostej porady co zrobic, zeby bylo dobrze. Najlepiej wymien "w ciemno" elementy w podejrzanych torach.

pzdr. wmr
  • #5 3168179
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Skoncentruj sie na odpowiedzi wmr. Spryskaj przełącznik zapis-odczyt jakimś środkiem (kontakt pr) i go dokładnie i dynamicznie rozruszaj.
  • #6 3169413
    mskalski
    Poziom 14  
    Jaki przełącznik zapis/odczyt - tu są tylko przełączniki elektroniczne MCY74053 oraz przekaźnik w metalowej (chyba hermetycznie) zamkniętej obudowie - mam je rozbebeszyć i spryskać? :-)

Jeśli miało to się odnieść do potencjometrów głośności, to nie ruszam ich a i tak trzeszczy, poza tym nie trzeszczałoby przy odtwarzaniu.

Nagrałem jakieś 8 godzin ciszy, wśród których mam nadzieję znajdę te kilka sekund reprezentatywnych trzasków :-) Zamieszczę je dla lepszego zobrazowania problemu.

wmr napisał:

To nie jest pozostalosc.
    napisales wyraznie:

...wymienione w zasadzie tranzystory T24 oraz T21 oraz parę innych BD-135/6

nie rozumiem po prostu co to znaczy "w zasadzie"... czyli jak... w zasadzie wymienilem ale nie do konca Smile

to oczywiscie tytulem zartu:)

Miałem na myśli to, że wcześniej chciałem zupełnie inaczej zbudować zdanie, ale w natłoku różnych pomysłów zdanie w magiczny sposób zmieniło szyk, zawartość, ale mam nadzieję, że sens choć pozostał ;-)

Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 3 [minuty]:

Udało mi się w końcu nagrać te trzaski (w zwielokrotnionym wydaniu, akurat tuż po włączeniu zaczęło trzeszczeć niesamowicie) - plik trzaski1.bin.

Drugi załącznik (trzaski2.bin) powstał z nagrania ok. 0.5 godziny ciszy, po czym ta rzeczywista cisza pomiędzy trzaskami została wycięta.

Uwaga - oba załączniki są to pliki audio OGG, którym ze względu na to, że format OGG nie został uwzględniony przy dozwolonych załącznikach typu stream, zostały zmienione rozszerzenia z OGG na BIN. Do odtworzenia wystarcza WinAMP lub XMMS (linux) - domyślnie mają wtyczki do plików OGG. Przed odtworzeniem należy im zmienić rozszerzenie na .ogg.

Normalnie jest mniej więcej pośrodku, tj. co jakiś czas trzeszczy mocno, zdarzają się długie przerwy pomiędzy trzaskami. Nie mam pojęcia od czego to zależy, ale wygląda na to, że po włączeniu z trybu STAND-BY trzaski się nasilają.
    Załączniki:
    • trzaski2.bin (178.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • trzaski1.bin (245.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3171083
    wmr
    Poziom 17  
    po tym co uslyszalem wydaje sie, ze problem lezy w zimnych lutach, stykach, mozliwe, ze idzie cos po zasilaniu - to pasowaloby ogladnac oscyloskopem w momencie istnienia tych trzaskow. Sprobuj jeszcze moze 'pomaltretowac' troche laminat. Tak jak napisalem sa do trudne, zmudne i nudne usterki... ach... gdyby caly czas trzeszczalo:)... pzdr. wmr
  • REKLAMA
  • #8 3171427
    mskalski
    Poziom 14  
    Też mi to wygląda na zimny lut lub jakiś problem z zasilaniem - tak jak pisałem wcześniej diody podświetlające kieszenie oraz dioda sygnalizująca włączenie zasilania mrygają "w rytm" trzasków, także kiedy nic nie jest odtwarzane (oczywiście wtedy tych trzasków nie słychać).

Co zatem mierzyć oscyloskopem - ścieżkę zasilania, tor audio - choć ten pośrednio "zmierzyłem" podczas nagrywania - wystarczy otworzyć dowolnym edytorem audio. Na co zwrócić uwagę podczas "oglądania" oscyloskopem? :-)

Pozdrawiam
  • #9 3171525
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    Mi kiedyś tego typu trzaski powodował kondensator ceramiczny gdzieś w układzie zasilania.

Pozdr
    Adam
  • #10 3171902
    wmr
    Poziom 17  
    jezeli piszesz, ze widzisz to na podswietleniu to w sumie sprawa jest prosta - przelutuj wszystko w zasilaniu jak leci. Nie ma tam tego duzo. Mozesz jeszcze poprzygladac sie rezystorom. Sa stare wiec tez moga puszczac. pzdr. wmrl

Podsumowanie tematu

✨ Magnetofon MDS-506 wykazuje nieregularne trzeszczenie podczas odtwarzania i nagrywania, które towarzyszy delikatnemu przygasaniu diod podświetlających kieszenie, co sugeruje problem z zasilaniem. Wcześniejsza naprawa obejmowała wymianę tranzystorów T24, T21 oraz kilku BD135/136, jednak usterka powróciła po około trzech miesiącach. Podejrzenia padają na zimne luty, uszkodzone kondensatory, zwłaszcza ceramiczne w układzie zasilania, oraz ewentualne problemy z przełącznikiem nagrywania/odtwarzania (MCY4053) lub przekaźnikiem. Zalecane jest dokładne przelutowanie wszystkich połączeń w torze zasilania, sprawdzenie rezystorów oraz ewentualna wymiana kondensatorów "w ciemno". Diagnostyka oscyloskopowa ścieżki zasilania i toru audio podczas występowania trzasków może pomóc w lokalizacji usterki. Trzeszczenie nie jest stałe, pojawia się sporadycznie, co utrudnia diagnozę. Wymieniony wcześniej tranzystor BD911 mógł być podróbką, jednak jego wpływ na problem jest niepewny. Spryskanie i dynamiczne poruszanie przełącznikiem zapisu/odczytu nie jest możliwe ze względu na elektroniczną konstrukcję i hermetyczne przekaźniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA