logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zablokowane pokrętło programatora w pralce Balay T8211 po długim nieużywaniu

240sx 11 Lut 2025 20:07 204 8
REKLAMA
  • #1 21435421
    240sx
    Poziom 10  
    Ocena: 65
    Pralka Balay, zblokowane pokrętło programatora.

Fajna, bo bardzo prosta pralka T8211 po wymianie na "nowszy model" wylądowała na kilka lat do piwnicy.
    Kiedy teraz chciałem ją uruchomić okazało się, że nie można ruszyć pokrętłem programatora (mechanicznego oczywiście). Aktualnie jest na "8" - spuszczanie wody.

Zdjąłem pokrywę, mogę poluzować linkę do dozownika, ale nic to nie daje.

Czy są jakieś typowe przyczyny takiego zacięcia? Po włączeniu zasilania lampka kontrolna świeci.

I jeszcze jedno - ta pralka "od zawsze" nie miała blokady drzwiczek - można było zawsze otworzyć. Próbowałem nawet znaleźć jakąś instrukcję, ale bez skutku.

Pozdrawiam, Marcin
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21435430
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Jakieś zdjęcia dodaj. Czy jest opcja, że na programator mogła kąpać woda?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21435439
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    Plastiki lub inne materialy uzyte w programatorze mogly z wiekiem "spuchnac". Wilgoc w piwnicznej izbie i masz co masz.
    Pusc ja na tej 8 i sprawdz czy skonczy program.
  • REKLAMA
  • #4 21435537
    240sx
    Poziom 10  
    Fotki.
    Załączniki:
    • Zablokowane pokrętło programatora w pralce Balay T8211 po długim nieużywaniu balay-3.jpg (68.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zablokowane pokrętło programatora w pralce Balay T8211 po długim nieużywaniu balay-0.jpg (70.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zablokowane pokrętło programatora w pralce Balay T8211 po długim nieużywaniu balay-1.jpg (73.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zablokowane pokrętło programatora w pralce Balay T8211 po długim nieużywaniu balay-2.jpg (80.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21435550
    240sx
    Poziom 10  
    - Czy puszczenie pralki na programie, keidy pokrętło jest zblokowane nie uszkodzi silniczka programatora?
    - Woda teoretycznie nie powinna kapać na programator, ale wiadomo jak to jest - mokre pranie najlepiej "na chwilę" odłożyć na pokrywie. Ale czy to mogło spowodwać zalanie programatora? Nie wiem.
    - Piwnica jak to piwnica - ciepło nie jest, ale wilgotność w łazience chyba wyższa. Programatory mogą psuć się od wilgoci? Byłem przekonany, że całe ich życie to praca w zawilgoconej atmosferze.
  • Pomocny post
    #6 21435584
    beatom
    Poziom 38  
    Moze uszkodzic, zalezy jak jest zablokowane. Nie wiem jak to w srodku wyglada ale chcesz to chyba zrobic po taniosci, to nie polecam rozbierania tego programatora.
    Niby pralka pracuje w wilgoci ale programator co kilka dni sie rusza i to go trzyma przy zyciu.
  • #7 21435597
    240sx
    Poziom 10  
    Naprawić programator - nawet bym nie próbował. Natomiast chętnie bym kupił taki na wymianę.
    Pralka naprawdę dobrze się spisywała (z tego co pamiętam, to była tylko jedna awaria - urwany przewód do grzałki. Dało się naprawić od dołu, przechylając o całkiem nieduży kąt).

Czy wczesniejsze psiknięcie jakimś smarem do plastików w miejsca gdzie potencjalnie pęcznieją ma sens?
  • #8 21435784
    beatom
    Poziom 38  
    Byc moze jakis srodek by pomogl.
    Nie mozna tego delikatnie "rozruszac"? Moze poczujesz co tam tak blokuje.
    Nie trzeba jej przypadkiem wlaczyc do pradu i zamknac drzwiczki aby programator zaczal pracowac?
    Nie widac zadnych pekniec obudowy programatora? Zdjecia niestety nie sa dobrej jakosci.
    Szkoda, ze nie odezwal sie zaden ze znajacych sie na AGD. Ja sie niestety do takich nie zaliczam.
  • #9 21436000
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Zdemontuj przedni panel i porób wyraźne zdjęcia wiązki elektrycznej podłączonej do programatora i odkręć programator. Zalej go WD40 i zostaw na jakiś czas. Jak uda się go rozruszać to wypłucz WD izporopanolem i programator jeszcze posłuży. Sam tak robiłem w moim wiekowym Bosch bo u mnie już też bardzo ciężko się obracał. Konstrukcja pralki bardzo przypomina pralki Bosch pewnie z podobnego okresu produkcji. Linka o której pisałeś służy tylko do przedstawiania dyszy dozownika detergentów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zablokowanym pokrętłem programatora w pralce Balay T8211, która była nieużywana przez kilka lat. Po próbie uruchomienia pralki, pokrętło utknęło na pozycji "8" (spuszczanie wody). Użytkownik rozważa przyczyny zacięcia, takie jak wilgoć w piwnicy, która mogła wpłynąć na materiały programatora. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym sprawdzenie, czy programator mógł być zalany wodą, oraz użycie WD-40 do rozluźnienia mechanizmu. Użytkownik jest również zainteresowany możliwością zakupu nowego programatora, zamiast próbować naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA