logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór przepływomierza samochodowego do pomiaru powietrza - jaki model?

ienecode 14 Lut 2025 09:07 375 3
REKLAMA
  • #1 21438861
    ienecode
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Potrzebuję zrobić pomiar przepływu powietrza - tanio.
    Myślę o zastosowaniu przepływomierza samochodowego.

Wydaje się najprostszy taki z klapką i rezystancją odwzorowującą wychylenie, jednak najczęściej na rynku wtórnym w sprzedaży widzę takie z platyną i pomiarem prądu grzania tej platyny...

Pytanie, z jakiego silnika najlepiej kupić przepływomierz do którego znajdę jakieś informacje w sieci , chociażby wyprowadzenia pinów itp....
  • REKLAMA
  • #2 21438880
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    A masz koncepcję to wyskalować ?
    Bo raczej samochodowe nie dostarczą jakiejkolwiek informacji do pomiaru w jednostkach np metrycznych

Jaką dynamikę chcesz mierzyć ?
    Bo np czy klapka, czy "platynka" da ci coś koło zera, albo bliskie max, i użyteczność obu pomiarów jest szczątkowa
  • REKLAMA
  • #3 21438887
    ienecode
    Poziom 21  
    Myslałem o zastosowaniu Arduino do odczytu sygnału/ów i w nim doświadczalnie wyskalować przepływ i wrzucić gotową wartość przepływu do Modbusa RTU , na potrzeby odczytu przez aplikację na PC.

Pytanie podstawowe jakie należało by zadać to jakie sygnały będą w takim przepływomierzu ?
    Przeglądając sieć wychodzi na to że wyjściem w przepływomierzach masowych jest wyjście otwarty kolektor.
    Wychodzi na to że wystarczy wyjście podciągnąc rezystorem do zasilania 5V i sygnał podć bezpośrednio na wejście Arduino ?

Występują przepływomierze z 3 i 4 pinami... Różnią się tylko tylko separacją zasilania ?

Diagramy przepływomierza masowego powietrza z trzema i czterema przewodami
  • #4 21443002
    ienecode
    Poziom 21  
    @JacekCz zamówiłem taki: PRZEPŁYWOMIERZ POWIETRZA NTY EPP-MZ-001 z 5 pinami.

Gdzie szukać schematu ewentualnie , informacji o wyprowadzeniach tego konkretnego modelu ?
REKLAMA