logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Siemens SE64M36 - woda się przelewa, nie zmywa. Jak naprawić?

GrześW 14 Lut 2025 10:07 390 7
REKLAMA
  • #1 21438942
    GrześW
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich, szukałem wszędzie, ale nic nie znalazłem. Posiadam zmywarkę Siemens SE64M36, mam z nią problem, gdyż po jej uruchomieniu zaczyna pobierać wodę i tylko się przelewa, i nie zmywa. Po zdjęciu bocznej obudowy wszystko wygląda ok, a spławik jest suchy. Widać, że przelewa się woda. Po metodzie prób i błędów, po ruszeniu niebieskiej zapadki dźwigni, zmywarka ruszyła i zaczęła zmywać. Moje pytanie: gdzie jest problem i co zrobić, żeby działała poprawnie? W załączeniu zdjęcia, dzięki i pozdrawiam.
    Wnętrze zmywarki Siemens z widocznymi wężami i elementami mechanizmu.
    Widok boczny zmywarki Siemens SE64M36 z odsłoniętą plastikową obudową.
    Zdjęcie wnętrza zmywarki Siemens SE64M36, ukazujące część mechanizmu z niebieską zapadką dźwigni.
  • REKLAMA
  • #2 21439589
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Masz na dolnym zdjęciu podzespół z 2-ma mikrowyłącznikami, zdemontować wyczyścić zamontować i po "ptokach".
  • REKLAMA
  • #3 21440691
    GrześW
    Poziom 11  
    Wyczyszczone, ale jest dziwna sprawa: na dwóch programach nie uruchamia się zmywanie, tylko przelewa woda, a na 120 minut działa poprawnie. Może programator gdzieś nie daje sygnału?
  • #4 21441673
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3377
    Prawy elektrozawór zacięty.
  • REKLAMA
  • #5 21443589
    GrześW
    Poziom 11  
    Czy to ten zaznaczony na obrazku ???
    Wnętrze urządzenia z zaznaczoną częścią i strzałką.
    Wewnętrzna część urządzenia z zaznaczonym strzałką elementem.
  • #6 21444613
    GrześW
    Poziom 11  
    Czy to ten, co na zdjęciu zaznaczyłem??

Dodano po 35 [sekundy]:

Wewnątrz urządzenia ze strzałką skierowaną na oznaczony element.
  • REKLAMA
  • #7 21444649
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3377
    No ten - jeszcze go nie rozkręciłeś??
  • #8 21449800
    GrześW
    Poziom 11  
    Dzięki, już działa. Wystarczyło zruszyć elektrozawór, ale nie obyło się bez niespodzianek, bo była woda w płaszczu, którą nie spuściłem. Ale ogarnięty temat, więc już go zamykam. Dzięki serdeczne za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Siemens SE64M36, która po uruchomieniu przelewa wodę i nie wykonuje zmywania. Po zdjęciu obudowy i sprawdzeniu spławika, który był suchy, zmywarka zaczęła działać po manipulacji dźwignią. Użytkownicy zasugerowali, że problem może leżeć w mikrowyłącznikach lub zaciętym elektrozaworze. Po dalszym czyszczeniu i zbadaniu elektrozaworu, użytkownik potwierdził, że zmywarka działa poprawnie po jego ruszeniu, mimo że wystąpiły problemy z wodą w płaszczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA