logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Excel: Formatowanie warunkowe nie podświetla najniższych wartości w zakresie

dalajlamai 14 Lut 2025 12:01 492 9
REKLAMA
  • #1 21439110
    dalajlamai
    Poziom 9  
    Hej,

Mam problem z formatowaniem warunkowym w Excelu.

Wykorzystuję formułę =C4=MIN($C4:$M101), która ma za zadanie podświetlić komórki na zielono z najniższą ceną.
    Jednak nie działa to dla wszystkich komórek, niektóre pozostają niepodświetlone.

Również wykorzystuję funkcję, która dla pustych komórek zamienia je na kolor biały.

Komórki są sformatowane jako liczbowe, nie ma żadnych użytych funkcji matematycznych.

Nie mam pojęcia, gdzie jest problem, jeśli ktoś jest w stanie pomóc, proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam :)

Zrzut ekranu arkusza Excel z tabelą cen w euro, z niektórymi komórkami podświetlonymi na zielono.
    AI: Czy możesz podać, której wersji Excela używasz? To może pomóc w zidentyfikowaniu ewentualnych problemów związanych z wersją.
    Microsoft 365
    AI: Czy w zakresie $C4:$M101 są jakieś ukryte wiersze lub kolumny, które mogą wpływać na obliczenia?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21439118
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Po pierwsze to w informatyce puste (nil, null, NULL, None, jak to informatyka nazywa) nie jest równe zero.
    Excell to mota w stopniu maksymalnym, bo w wyrażeniach arytmetycznych jest "jakby zero", ale "być może " w funkcji MIN już nie.
    Możesz mieć gdzieś spację, albo inne wynalazki.

Dodano po 21 [minuty]:

dalajlamai napisał:
    Komórki są sformatowane jako liczbowe

Komórki sformatowane jako liczbowe, to nie znaczy że są liczbowe.
    Podobnie jak długie ale sformatowane z ilością miejsc dziesiętnych (np 2) nie sumują się tak jak je widać, ale tak jakie są.
    To jeden z popularniejszych ciosów w plecy od Excella
  • #3 21439178
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Przede wszystkim załącz plik, a nie obrazek. Na obrazku nie widać np. numerów wierszy i adresów kolumn, nie widać, które komórki są puste, a które tylko wyglądają na puste i wielu innych rzeczy.
    Poza tym wyjaśnij, co to dla Ciebie znaczy "z najniższą ceną": z najniższą gdzie - w wierszu, w kolumnie, w arkuszu?
    Co to znaczy: puste komórki zamienia na kolor biały? Po co je najpierw barwić, a potem odbarwiać?
  • REKLAMA
  • #4 21439331
    dalajlamai
    Poziom 9  
    Chodzi o najnizsze ceny w danym wierszu.

Musiałem poradzić sobie jakos pustymi komórkami, ponieważ kolorowały sie na kolor zielony i byly podswietlane jako "najnisza cena".

Nie moglem uzupelnic komorki inna cena bo po prostu jej nie bylo.

Plik bede mogl przeslac pozniej wieczorem.
  • #5 21439405
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    dalajlamai napisał:
    Chodzi o najnizsze ceny w danym wierszu.

No to formuła od C1 do M100 ileś jest ten tego ... nie bardzo
  • Pomocny post
    #6 21439419
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Jeśli w tabeli masz liczby dodatnie i puste komórki, a chcesz formatować obszar od C4:M101, to zastosuj taką formułę:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Nie będzie zaznaczał pustych na zielono.
    Oczywiście obszar formatowania trzeba wcześniej zaznaczyć albo później wpisać do tabelki formatowania.
  • REKLAMA
  • #7 21447354
    dalajlamai
    Poziom 9  
    Przesyłam plik, niestety nie miałem możliwości wcześniej.
    Załączniki:
    • ceny excel.xlsx (17.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 21447407
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ta formuła, którą Ci podałem przecież działa, tylko tu dane zaczynają się w kolumnie B, a poprzednio pisałeś, że w C, a na obrazku nie pokazałeś oznaczeń kolumn.
    Załączniki:
    • ceny excel.xlsx (17.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 21447525
    dalajlamai
    Poziom 9  
    Musiałem wrzucić dane do innego pliku, ponieważ zawierał dane, których nie mogłem udostępnić, i wydaje mi się, że próbowałem tę formułę i tak nie działała, ale sprawdzę to już jutro i dam znać.

Dodano po 11 [godziny] 16 [minuty]:

>>21447407

Funkcje zmodyfikowana zadziałała, temat do zamkniecia dziekuje za pomoc. Pozdrawiam :)
  • #10 21447901
    dalajlamai
    Poziom 9  
    modyfikacja funkcji od uzytkownika Maciej Gonet

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z formatowaniem warunkowym w Excelu, gdzie formuła =C4=MIN($C4:$M101) nie podświetlała wszystkich najniższych wartości w zakresie C4:M101. Po dyskusji okazało się, że problem mógł wynikać z obecności pustych komórek, które były podświetlane na zielono. Użytkownik otrzymał sugestię, aby zastosować formułę =ORAZ(C4>0;C4=MIN($C4:$M4), co pozwoliło na wykluczenie pustych komórek z formatowania. Po przetestowaniu zmodyfikowanej formuły, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA