logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Touran 2.0 TDI BMM po sofcie - sporadyczna utrata mocy przy przyspieszaniu

fizek11mk 16 Lut 2025 07:16 621 7
REKLAMA
  • #1 21441373
    fizek11mk
    Poziom 6  
    Witam wszystkich. Mam problem z autem. Touran 2.0 TDI BMM. Autko po sofcie bez ekologii. Jakiś czas temu zrobiłem online program ze strojeniem po logach dynamicznych. Wszystko było ok przez miesiąc, może dwa. Auto sporadycznie traci moc, tj. ostre przyspieszanie np. na trzecim biegu lub na szóstym przy 180 km/h, odcina go i przestaje reagować na pedał gazu. Trzymając nogę na pedale gazu, auto i tak zwalnia samoistnie do jakichś 1000 obrotów i tak sobie jedzie. Gdy odejmę nogę z gazu i wcisnę z powrotem, to jest pełna moc i tak do następnego razu. VCDS nie notuje żadnych błędów. Tuner, który robił mi softa na moc i ekologię off, nie jest w stanie mi pomóc, ponieważ w trakcie wykonywania tradycyjnych logów dynamicznych problem nie występuje. W sprawach technicznych nie jestem laikiem, bo taki motor sam składam od A do Z, ale tutaj nie wiem, czego się złapać. Widzę, że takie problemy mają inni użytkownicy BMM-ów i BLS-ów, ale nie mogę nic więcej wygrzebać w sieci. Pozdrawiam
    AI: Czy zauważyłeś, czy problem występuje w określonych warunkach, takich jak temperatura silnika, pogoda, czy poziom paliwa?
    Nie
    AI: Czy oprócz modyfikacji oprogramowania były wykonywane jakieś inne prace serwisowe lub zmiany w samochodzie w ostatnim czasie?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21441567
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Może map-sensor trzeba dać inny ?
  • REKLAMA
  • #3 21443927
    fizek11mk
    Poziom 6  
    Według logów dynamicznych wszystko jest w porządku. Uszkodzony map dał by błąd w postaci jego usterki (np. elektrycznej) lub błędu z ciśnieniem doładowania. Dostałem informację, że problem leży po stronie braku paliwa przy dużym obciążeniu. Pomiar cisnienia paliwa pompy tandemowej zrobię gdy przyjdzie manometr( aktualnie zamowiony). Dziwi mnie to, że nie ma żadnego błędu. Na forach internetowych są opisywane takie sytuacje ale nie ma na nich żadnej sensownej odpowiedzi i tym bardziej podanego rozwiazania.

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Według logów dynamicznych wszystko jest w porządku. Uszkodzony map dał by błąd w postaci jego usterki (np. elektrycznej) lub błędu z ciśnieniem doładowania. Dostałem informację, że problem leży po stronie braku paliwa przy dużym obciążeniu. Pomiar cisnienia paliwa pompy tandemowej zrobię gdy przyjdzie manometr( aktualnie zamowiony). Dziwi mnie to, że nie ma żadnego błędu. Na forach internetowych są opisywane takie sytuacje ale nie ma na nich żadnej sensownej odpowiedzi i tym bardziej podanego rozwiazania.
  • #4 21444713
    masay1
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    vcds nie notuje żadnych błędów bo zapewne "wykasowana" została tabela błędów...
    niestety tak to jest jak się robi "tanio" program online... nie piszę tego złośliwie, bo każdy
    chciałby tanio i dobrze... ale rzadko niestety tak jest... najprawdopodobniej sterownik silnika
    "widzi" zbyt wysokie ciśnienie doładowania i jedynym ratunkiem jest ograniczenie mocy...
    co też robi, błędu nie rejestruje "bo brak tabeli" najlepiej podjechać do kogoś Kto się zna na rzeczy,
    wgrać ponownie serię i dopiero na jej podstawie wykonać "dopasowanie" oprogramowania o które Ci chodzi...
  • REKLAMA
  • #5 21446172
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    W starych tdi sprawa była prosta na węzyku do map-a robiłe się dziurkę szpilką i to działało ale zawsze coś muszą zepsuć czytaj poprawić.
  • REKLAMA
  • #6 21454688
    fizek11mk
    Poziom 6  
    >>21444713 Takie przypadki mają miejsce i owszem z tym się zgadzam. Ale tutaj akurat nie ma mowy o wykasowanej tabeli błędów bo program jest zrobiony zgodnie ze sztuką. Odcięcie mocy jest spowodowane brakiem paliwa i jestem na etapie poszukiwania i wykluczania poszczególnych elementów ukladu paliwowego. Jezeli chodzi o doladowanie to pierwsze co to poszedłem tym tropem. Odpięcie podcisnienia generuje blad braku doladowania natomiast podlaczenie podcisnienia na krótko bez n75 daje błąd przeladowania turbo. Wgrałem serię do auta i nawet na serii mam ten problem więc nie jest to wina wadliwego oprogramowania.
  • #7 21455160
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 688
    Przyjrzyj się wskazaniom przepływki. Tutaj często leży pies pogrzebany. Albo odłącz ja całkiem jeżeli oprócz checka nic nie sfiksuje. U mnie tylko checka wywala i nic poza tym się nie dzieje, a walczyłem długo z podobnymi objawami. Winna przepływka choć błędów nie było, to sporadycznie odczyt z tyłka i miałem podobny efekt.
  • #8 21479978
    fizek11mk
    Poziom 6  
    Przyczyną było zwarcie w wyprogramowanym EGR, który był jeszcze podłączony. Odpięcie od instalacji zakończyło problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Volkswagenem Touran 2.0 TDI BMM, który po modyfikacji oprogramowania (tuning) sporadycznie traci moc podczas przyspieszania, szczególnie na wyższych biegach. Mimo braku błędów w systemie VCDS, podejrzewa się problemy z ciśnieniem paliwa oraz ewentualne uszkodzenia czujników, takich jak MAP lub przepływomierz. Użytkownik planuje pomiar ciśnienia paliwa oraz sprawdzenie układu dolotowego. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z wadliwego oprogramowania lub zwarcia w systemie EGR. Wskazówki obejmują również odłączenie przepływomierza w celu diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA