logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Touran 2.0TDI 136KM - utrata mocy, cylinder nie dostaje paliwa, tryb awaryjny?

miles_w 05 Wrz 2011 19:42 1710 10
REKLAMA
  • #1 9898261
    miles_w
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Właśnie zakupiłem nowego touranka i ku mojemu nieszczęściu w drodze powrotnej okazało się, że auto jak się szybko przyspieszy traci moc i wyświetla się kontrolka check engin.
    Jak podłączyłem pod laptopa to wyświetla, że 1 cylinder nie dostaje paliwa.
    Po wyłączeniu auta i ponownym włączeniu wszystko jest już ok.
    Trochę pytałem i mówią ludzie (mechanicy), że to może przepustnica, czujnik temperatury paliwa a może filtr paliwa do wymiany (zaznaczę, że ten silnik nie ma dpf).
    Na różnych forach piszą, że auto po prostu przechodzi w tryb awaryjny. To może być wszystko i właśnie dlatego piszę, bo co dwie głowy to nie jedna i może ktoś miał podobną usterkę.
    Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie zadziwiła i skłaniał bym się do trybu awaryjnego auta.
    W aucie nie działały lampki od wstecznego. Co się okazało, wypięta była wtyczka w skrzyni od włącznika świateł cofania.
    Podłączyłem i światła działają ale auto ma teraz te same objawy jak opisałem wyżej tyle, że już przy małej prędkości jadąc normalnie nie przekraczając 2000 obrotów.
    Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 9898284
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Potrzebujesz porządnej diagnozy wykonanej przez kumatego mechanika.
  • REKLAMA
  • #3 9898437
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Najpredzej masz pompowtrysk do wymiany. Sprawdx poziom oleju czy nie przybywa, zmierz kompresje.
  • #4 9898730
    jarekz1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a ja bym radził sprawdzić szczelność przewodów podciśnień.
  • REKLAMA
  • #5 9898738
    miles_w
    Poziom 10  
    zadziwiajace jest to że zgasze i dosłownie za chwile odpale i jest wszystko dobrze jakby nie było problemu:/
  • REKLAMA
  • #6 9898749
    matrixs
    Poziom 25  
    Ocena: 313
    Wklej kod błędu. Wina może leżeć w złączce na pierwszym pompowtryskiwaczu.
  • #7 9898903
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9899038
    miles_w
    Poziom 10  
    nie wiem jaki kod błedu bo spr. to programem PCMSCAN a tam wyświetla napis że pierwszy cylinder nie dostaje paliwa i silnik nierówno pracuje własnie tak jakby na trzech.Zaponiałem dodać że nie za każdym razem wyświetla się ten błąd znaczy sie kontrolka check na desce a pomimo tego auto traci moc i pracuje na trzech cilindrach
  • #9 9899248
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    miles_w napisał:
    PCMSCAN

Litości
  • #10 9899514
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Powtarzam, porządna diagnoza i kumaty mechanik.
  • #11 9899644
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Diagnoza i zapraszamy ponownie, dzisiaj kosz.
    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym Volkswagenem Touran 2.0 TDI, który traci moc podczas przyspieszania, a kontrolka "check engine" się zapala. Diagnostyka wskazuje, że pierwszy cylinder nie dostaje paliwa. Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika objawy ustępują, co sugeruje tryb awaryjny. Użytkownik rozważa różne przyczyny, takie jak uszkodzenie przepustnicy, czujnika temperatury paliwa lub filtr paliwa. Inni użytkownicy forum sugerują konieczność dokładnej diagnozy przez doświadczonego mechanika oraz sprawdzenie poziomu oleju, kompresji i szczelności przewodów podciśnieniowych. Wskazano również na możliwość problemu z złączką na pompowtryskiwaczu.
REKLAMA