logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa CleanBase iRobot Roomba s9+ - brak zasilania po wymianie elementów

Mantre_Amo 17 Lut 2025 10:10 645 12
REKLAMA
  • #1 21443059
    Mantre_Amo
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z naprawą płytki w CleanBase iRobot do Roomba S9. Początkowe objawy były takie, że biała dioda oznaczająca działanie tej „ładowarki” zgasła i robot przestał się ładować. Po wyciągnięciu elektroniki okazało się, że w układzie zasilania impulsowego poszedł mostek prostowniczy MDB6S, driver UCC28730, MOSFET 7N60 marki ON oraz parę rezystorów. Po wymianie tych elementów na nowe, sprawdzeniu, czy nie ma nigdzie przerw, zwarć lub nieodpowiednich rezystancji, uruchomiłem na nowo płytkę. I cisza, dalej nic, po stronie wtórnej nie ma nic. Na stronę pierwotną wchodzi tak, jak powinno, 330 V. Nic się nie grzeje, nic nie pali. Dziś mam zamiar podłączyć transformator pod generator funkcyjny 10 kHz prostokąt 10 V i zobaczyć, czy oscyloskop mi coś pokaże po stronie wtórnej. Piszę, żeby zapytać się o jakieś poszlaki, pomysły, co jeszcze sprawdzić. Nadmienię również, że drobna elektronika sterowania po podpięciu zasilania na stronie wtórnej chodzi tak, jak powinna i wszystko ożywa, problem jest w zasilaniu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21443386
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Może coś przeoczyłeś przy tak licznym uszkodzeniu. Zmierz, czy układ UCC28730 ma zasilanie 1 Vdd.
    Masz oscyloskop, aby zrobić pomiary? Transformator izolowany?
  • #3 21443391
    Mantre_Amo
    Poziom 2  
    Masz rację, wypadło mi to z głowy, zaraz będę mierzył i zobaczymy, czy coś wyjdzie. Jak nie, to ściągnę trafo i zrobię test generatorem.
  • REKLAMA
  • #4 21443408
    Telo
    Serwisant RTV
    Jeżeli nie ma przerwy na uzwojeniach, to zostaw w spokoju, jest sprawne.
    Ważne jest zasilanie układu, zobacz PDF, na pin 1 otrzymuje z dwóch miejsc.
  • #5 21443447
    Mantre_Amo
    Poziom 2  
    Na 1 nodze dość dziwnie, napięcie skacze od 6,5 do 15 V i z powrotem

Dodano po 7 [minutach]:

Chociaż mój błąd. Tam napięcie prostuje tylko jedna dioda, więc napięcie będzie na mierniku skakać, czyli na 1 pinie jest dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 21444951
    Mantre_Amo
    Poziom 2  
    Nie mam niestety pomysłu już na to. Niby tak prosty układ, a dalej coś nie chodzi.
  • #7 21444964
    Telo
    Serwisant RTV
    Zmierz, co masz na 4 i 7, masa i zasilanie, tylko nie zrób zwarcia, bo będzie bum..
    Uzwojenie transformatora, strona pierwotna, nie ma przerwy, zmierzyłeś?

Dodano po 1 [minuty]:

Mantre_Amo napisał:
    parę rezystorów. Po wymianie tych elementów na nowe

A skąd wiedziałeś jakie tam byly elementy?

Jeszcze jedna kwestia gdzie jest podłaczony pin.2 VS?
  • #8 21444968
    Mantre_Amo
    Poziom 2  
    Masa jest, zasilanie też, 4 i 7 zmierzę, jak będę na warsztacie, transformator na pierwotnej stronie ma 5 nóżek. Więc ciekawi mnie, co tam jeszcze jest prócz głównego i pomocniczego. Nie wykryłem przerw, ale sprawdzę to jeszcze raz.

Dodano po 41 [sekundy]:

Masa i zasilanie to 4 i 7.. więc tak, jest

Dodano po 2 [minuty]:

Na drenie mam 330 V, bramkę zmierzę później. Nie mogę się podłączyć z oscyloskopem pod bramkę i dren, bo jak uruchamiam, to wywala B16 na tym gnieździe, niedokładnie też wiem czemu.

Dodano po 1 [minuty]:

Telo napisał:
    A skąd wiedziałeś, jakie tam były elementy?

Jeszcze jedna kwestia, gdzie jest podłaczony pin.2 VS?

Wiedziałem, bo uchowały się oznaczenia i znalazłem post w internecie, na którym było zdjęcie tej płyty i wszystkie elementy

Dodano po 8 [minuty]:

Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi elementami elektronicznymi.

Zdjęcie przed wymianą, w miejsce R207 wstawiłem 1 Ohm.
  • #9 21445060
    Telo
    Serwisant RTV
    Mantre_Amo napisał:
    znalazłem post na internecie

Gdzie był ten post daj link
  • REKLAMA
  • #10 21445092
    Mantre_Amo
    Poziom 2  
    https://www.reddit.com/r/roomba/comments/stubez/cleanbase_s9_component_help/?rdt=51300 Płyta z poprzedniego modelu, ale układ prawie identyczny.

Dodano po 33 [sekundy]:

Korzysta z tego samego drivera mostku i MOSFET-a.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Najprawdopodobniej znalazłem winowajcę, R205 powinien mieć 1kOhm (01B) a miernik wskazuje 130kOhm. Wymienię go i zobaczymy
  • #11 21445338
    Telo
    Serwisant RTV
    Ok, a ten zielony termistor jest sprawny, ma rezystancję. Mierzyłeś go?
    Zmierz wszystkie elementy które są po stronie pierwotnej.
    R10/R207 wlutowałes R470 tak?
  • #12 21445988
    Mantre_Amo
    Poziom 2  
    R207 zamówiłem już R470, wcześniej używałem 1 Ω.
    Po wymianie R205 (pomiędzy źródłem a 5 pinem IC) wszystko ożyło. Termistor sprawny. Choć jak widać, R207 ma nieczytelne dane, ale jestem pewien, że będzie „RXX0” oraz że pierwszy X na 100% nie będzie czwórką, ma zaokrągloną górę. Więc obstawiam 0,27? Ewentualnie coś z 8 bądź 6, trudno stwierdzić, ale myślę, że 0,47 Ω nie zrobi tam problemu. Wszystko pomierzone, bezpieczniki wymienione na identyczne.
  • #13 21445991
    Mantre_Amo
    Poziom 2  
    Myślę, że zamykam temat, może kiedyś ten post komuś też się przyda, bo nie widziałem takich informacji na temat tej płyty. Jeśli ktoś kiedyś będzie potrzebował zdjęć bądź podpowiedzi, zachęcam do pisania na PV. Dziękuję za pomoc i życzę miłych napraw.😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z CleanBase do iRobot Roomba s9+, gdzie po wymianie uszkodzonych elementów, takich jak mostek prostowniczy MDB6S, driver UCC28730 oraz MOSFET 7N60, urządzenie nadal nie działa. Po pomiarach okazało się, że na pinie 1 układu UCC28730 napięcie skacze, co może być normalne z powodu działania diody prostowniczej. Użytkownik zidentyfikował potencjalny problem z rezystorem R205, który powinien mieć 1kΩ, a miernik wskazywał 130kΩ. Po wymianie R205 na właściwy, urządzenie zaczęło działać. Użytkownik podkreślił, że dokumentacja i zdjęcia płyty mogą być pomocne dla innych w podobnej sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA