logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie środowisko do STM32 Nucleo-f103? Problemy z Eclipse System Workbench

OgoN92 18 Lut 2025 17:40 336 7
REKLAMA
  • #1 21445364
    OgoN92
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Hej,
    Chcę zacząć programować mikrokontrolery STM32 na rejestrach.
    Mam płytkę Nucleo-f103 i usiłuję uruchomić jakieś środowisko programistyczne.

Na początku skupiłem się na Eclipse system workbench for stm32. Niestety ciągle mi coś nie wychodzi. Nie mogę wgrać do płytki żadnego programu. Może źle zacząłem szukać środowiska. Są stare poradniki i możliwe, że już nieaktualne.

Czytam poradnik Szczywronka z tego forum i kiedyś były fajne poradniki od Freddiechopin, ale strona już nieaktualna. Póki co to nie wiem jak sobie poradzić.

Jakie środowisko polecacie i czy mógłbym uzyskać pomoc w wyborze i uruchomieniu środowiska do pierwszego pustego projektu bez bibliotek, który bez problemu mogę wgrać do ARM?
  • REKLAMA
  • #2 21445480
    Chivo
    Poziom 27  
    Ocena: 130
    Teraz popularne jest Stm32CubeIDE. Dawniej było Attolic TrueStudio lub CooCox lub Keil uvison.
  • REKLAMA
  • #3 21445524
    OgoN92
    Poziom 9  
    Ciągle walczę i właśnie pobrałem sobie CubeIDE i teraz ta:
    1. stworzyłem nowy projekt bez bibliotek zaznaczając m.in. Target projekt type na empty:

Okno dialogowe STM32CubeIDE z błędem Empty project name is not supported.

2. w projekcie zobaczyłem pliki:
    - main.c
    - syscalls.c
    - sysmem.c

3. wrzuciłem sobie do projektu kolejne pliki:
    - stm32f103xb.h
    - core_cm3.h
    - cmsis_gcc.h

4. zrobiłem sobie odpowiedni includy i projekt skompilowałem bez błędów.

5. prosty program w main.c dioda led na pinie PA5:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

6. wgrywam program do nucleo i dioda nie miga, a w konsoli jest to:

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #4 21445541
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 175
    błąd już w trzeciej linii.

Dodatkowo potrzebujesz plik asm z wektorami i plik linkera aby to wszystko zebrał do kupy. Bez tego żaden program się nie uruchomi :)

Po co się katować? Zaznacz Stm32Cube project. Jak nie chcesz HAL to skasuj jego pliki. będziesz miał wszystkie **aktualne** pliki CMSIS, statup i pliki linkera.
  • #5 21445654
    OgoN92
    Poziom 9  
    Nie utworzył mi sie projekt z bibliotekami, możliwe że czegoś mi brakuje...
    Aż niemożliwe, że tak ciężko jest zacząć z stm32 na rejestrach... Wrócę do tego jutro bo już nie mam pomysłów...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21445684
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 175
    OgoN92 napisał:
    Aż niemożliwe, że tak ciężko jest zacząć z stm32 na rejestrach...

To dość złożona architektura i potrzeba sporo rzeczy aby stworzyć działąjący program.

Dziś mam dziń dobroci i zrobiłem Ci projekt.

Dalej to już tylko problem Twoich programów. Nie można zwalać na środowisko.
    Załączniki:
    • stm32F103RB-NUCLEO.zip (777.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 21446651
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Ja zaczynałem ogarnianie STM32CubeIDE między innymi od kanału Mateusza Salamona.
    Tu masz link jak przygotować projekt pod pisanie na rejestrach bez HAL.
    https://m.youtube.com/watch?v=ShCWoicHkKM
    Inne materiały też warto obejrzeć.
  • REKLAMA
  • #8 21446839
    OgoN92
    Poziom 9  
    Wczoraj już długo walczyłem ze środowiskiem i nie zauważałem prostych błędów.
    Przespałem się z tym problemem i świeżo popatrzyłem na to.

oscil1 napisał:
    Dziś mam dziń dobroci i zrobiłem Ci projekt.

Dziękuję Ci bardzo za to.

oscil1 napisał:
    Dalej to już tylko problem Twoich programów. Nie można zwalać na środowisko.

Dostałem dzięki temu projektowi potwierdzenie, że problem leży w kodzie.

Sprawdziłem sobie kod jeszcze raz dokładnie i zobaczyłem to o czym wcześniej mówiłeś:
    oscil1 napisał:
    błąd już w trzeciej linii.

Tak miałem błędny operator :D
    Dodatkowo w linii czwartej i piątej konfigurowałem bit pierwszy zamiast piąty (PA5) :/

Po tym zabiegu dioda zaczęła migać w Twoim projekcie oraz w moim tym pustym, który opisałem wcześniej jak stworzyłem i dodawałem te potrzebne pliki.

Press napisał:
    Ja zaczynałem ogarnianie STM32CubeIDE między innymi od kanału Mateusza Salamona.

Dzięki ze sugestię, fajnie opowiada i tłumaczy. Trafiłem na jego kanał, ale nie mogłem stworzyć projektu z biblioteką HAL jak wcześniej napisałem w ostatnim poście, dlatego toczyłem walkę ze środowiskami.
    Na szczęście trafiłem dzisiaj na jego filmik pod tytułem:
    Cytat:
    Co oni w tym STM32CubeIDE ODWALILI? Jak obejść logowanie CubeMX

I z tego filmu dowiedziałem się dlaczego nie mogę stworzyć projektu z bibliotekami.
    Teraz mogę kontynuować naukę razem z nim :)

Dziękuję Wam za udzielenie cennych porad :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął programowanie mikrokontrolerów STM32 na rejestrach, korzystając z płytki Nucleo-F103 i środowiska Eclipse System Workbench. Napotkał problemy z wgrywaniem programów, co skłoniło go do poszukiwania alternatyw. Użytkownicy forum polecili STM32CubeIDE jako aktualne środowisko, a także zwrócili uwagę na potrzebę dodania plików asm z wektorami oraz pliku linkera do projektu. Po kilku próbach i błędach, użytkownik zdołał uruchomić prosty program migający diodą LED, co potwierdziło, że wcześniejsze problemy leżały w kodzie. Dodatkowo, polecono materiały edukacyjne, w tym filmy Mateusza Salamona, które pomogły w zrozumieniu konfiguracji projektów bez użycia HAL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA