logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać kod do radia MFD NAVI w Skodzie Superb?

stalker1995 18 Lut 2025 21:32 525 7
REKLAMA
  • #1 21445820
    stalker1995
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Witajcie .
    Mam radio MFD NAVI ze skody superb.
    Ale nie znam kodu radia.
    Czy po naklejkach z obudowy radia po numerach da się wyciągnąć kod ?
    Czy ktoś z was mógł by pomóc ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21445969
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 968
    Po naklejkach, to tylko płatne serwisy. Zadziała to tylko jeśli radio jest w oryginale z oprogramowaniem. Natomiast można odczytać pamięć modułu FIS radia, przy pomocy programatora. Z odczytanego pliku, będzie możliwość odczytania poprawnego kodu. Odwiedzić lokalnego elektronika lub jakiś serwis RTV, powinni coś zaradzić. Oczywiście posiadając najtańszy programator np. Ch341a i jakiś w miarę sprzęt do lutowania, można samemu sobie poradzić.
  • REKLAMA
  • #5 21446257
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 968
    stalker1995 napisał:
    Radio jest z innego auta rozbitego gdyż fabryczne umarło.

No to tylko zawęża wachlarz możliwości, ASO w takim przypadku raczej odpada. Serwis po numerze seryjnym, no jest ryzyko straty pieniędzy. Pozostaje niezawodny odczyt z pamięci.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 21448941
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    stalker1995 napisał:
    Tylko że ja nigdy tego nie robiłem i nie mam sprzętu do tego .

W takim razie ma Pan dwie drogi, obie płatne.

1. Pozyskanie kodu z numeru seryjnego radia (VIN poprzedniego samochodu nie jest potrzebny). Są ogłoszenia na A..g..ro. Jest jednak możliwość, że kod z numeru seryjnego nie będzie tożsamy z kodem w pamięci nawigacji i straci Pan pieniądze.
    Dużo tych radiów było robionych na zasadzie podstawienia zaszyfrowanych sekwencji kodu na te ze znanym kodem stąd przy radiach, które były w Polsce od wielu lat może tak być.

2. Znaleźć fachowca, który odczyta fizycznie pamięć radia i będzie potrafił wyliczyć albo poprawnie podstawić sekwencje z kodem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje kodu do radia MFD NAVI z samochodu Skoda Superb, które pochodzi z innego pojazdu. Odpowiedzi sugerują, że kod można uzyskać poprzez odczyt pamięci radia, co wymaga specjalistycznego sprzętu lub skorzystania z usług serwisu. Istnieje możliwość pozyskania kodu z numeru seryjnego radia, jednak wiąże się to z ryzykiem, że kod może nie odpowiadać rzeczywistemu kodowi w pamięci. Użytkownik nie ma doświadczenia ani sprzętu do samodzielnego odczytu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA