logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thermoking V200MAX - Na 230V na grzaniu zwalniają obroty

Fast_international 18 Lut 2025 21:55 240 2
REKLAMA
  • #1 21445863
    Fast_international
    Poziom 12  
    Ocena: 86
    Cześć,

Przychodzę do Was z pytaniem odnośnie pracy ThermoKing V200MAX. Od niedawna raz w tygodniu podłączam agregat pod prąd 230v na noc, i zauważyłem, że po odpaleniu około 2 min silnik elektryczny zwalnia do minimum i nagle startuje do prędkości jak zaraz po załączeniu. Jest to regularnie powtarzalne, występuje zawsze pod załączeniu się i obroty zwalniają po 2-3 min, pracuje na wolnych około 1 min i znowu się pobudza. Oczywiście wszystko działa, bo nagrzewa do temp zadanej, wyłącza się i po jakimś czasie ponownie się załącza Pytanie, czy to tak ma być, czy coś dzieje się z silnikiem, sterownikiem czy samą sprężarką? Dodam, że mówię tutaj o grzaniu, Na zewnątrz temp -6, a zadana 13st.
  • REKLAMA
  • #2 21446234
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Fast_international napisał:
    zauważyłem, że po odpaleniu około 2 min silnik elektryczny zwalnia do minimum i nagle startuje do prędkości jak zaraz po załączeniu.
    i twoje pytanie
    Fast_international napisał:
    czy to tak ma być,
    Nie jestem pewien, co znaczy twoje { zwalnia do minimum }, ale specyfika jego pracy jest taka, że silnik elektryczny na początku pracuje bez obciążenia. Dopiero po tych 2-3 minutach załącza się sprzęgło sprężarki, występuje więc chwilowo większe obciążenie, stąd ten spadek obrotów. Tak więc jest to objaw prawidłowy.
  • #3 21449024
    Fast_international
    Poziom 12  
    Ocena: 86
    Może rzeczywiście napisałem chaotycznie.

A wiec tak, startuje silnik, po 15-20 sekundach zapina sie sprzęgło i agregat pracuje. Po 2 minutach silnik zwalnia, zmniejszają sie jego obroty do minimum. Pracuje na takich bardzo wolnych obrotach około 1min. Nagle obroty momentalnie wzrastają i pracuje na obrotach wysokich takich jak zaraz po starcie. Powtarza się to za każdym razem. Mam wrażenie, że wcześniej tak nie było, ale też nie używałem grzania w tak niskich temperaturach. Wygląda to jakby coś regulowało te obroty, ale nie mam pewności, dlatego też pytam. To nie jest zwolnienie silnika typowe dla zapięcia się sprzęgła. To jest zwalnianie obrotów powolne do tach że ledwo się obraca, i nagle startuje do wysokich i równych obrotów. Z początku myślałem że zaciera się sprężarka lub silnik elektryczny staje, ale zastanawia mnie skąd ta regularność spadania tych obrotów w tym samym czasie za każdym razem. Jednostajne powolne zwalnianie silnika do minimum
REKLAMA