logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam doświadczonego programisty lub firmy do programowania w Step5

Lukasz_SoftTech 19 Lut 2025 08:24 501 6
  • #1 21446174
    Lukasz_SoftTech
    Poziom 2  
    Witam,

Poszukuję programisty lub firmy z doświadczeniem w programowaniu Step5.

Na początek potrzebowałbym ściągnąć program ze sterownika i wyciągnąć z niego informacje na temat adresów poszczególnych zmiennych.

Potrzebny ktoś na dłuższą współpracę.
    AI: Jaki jest model sterownika, z którego trzeba ściągnąć program?
    Simatic S5 115U CPU
    AI: W jakim regionie lub kraju szukasz programisty lub firmy do współpracy?
    Polska
  • #2 21446673
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 150
    Przydało by się aby podał Pan jakie to jest miasto. Lub chociaż region Polski.
  • #3 21446743
    Lukasz_SoftTech
    Poziom 2  
    Maszyny klientów znajdują się w całej Europie, ale na początku potrzebowałbym kogoś, kto będzie w stanie wesprzeć mnie zdalnie w ściągnięciu programu, który będę mógł mu później dostarczyć. Tak że na początku praca byłaby zdalna. Oczywiście wszystko byłoby odpłatne.
  • #5 21447705
    Lukasz_SoftTech
    Poziom 2  
    >>21447703 Ok, odezwę się w następnym tygodniu.
  • #6 21461707
    Hedora62
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Rozumiem, że masz świadomość, że ściągnięcie programu z S5 to nie problem, ale dostajesz czystą logikę i zero komentarzy, opisów symbolicznych itd. Przy prostych maszynach jest to łatwe do opanowania, przy skomplikowanych to już problem.
    Poza tym przy procesorach specjalizowanych, jak karty liczników, moduły pozycjonowania, "stary profibus", czyli L2DP, bez softwaru, który "chodzi" pod DOS-em, nic się nie zdziała.
    Mam ponad 30-letnie doświadczenie w S5 i do tej pory administruję kilkudziesięcioma sterownikami S5 i boję się momentu, kiedy nie "odpalą" mi ostatnie programatory pod DOS-em.
    Pozdrowienia
  • #7 21462485
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    @Hedora62
    Od dawna stosuję edytor S5/S7 z firmy "IBH Softec". O DOSie dawno zapomniałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje doświadczonego programisty lub firmy do współpracy w zakresie programowania w Step5, szczególnie w kontekście ściągania programu ze sterownika Simatic S5 115U CPU oraz analizy adresów zmiennych. Wstępna współpraca miałaby odbywać się zdalnie. W dyskusji poruszono kwestie związane z trudnościami w interpretacji ściągniętej logiki programowej, brakiem komentarzy oraz potrzebą specjalistycznego oprogramowania do obsługi starszych systemów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami oraz polecają narzędzia, takie jak edytor S5/S7 od IBH Softec.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA