logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo W540 - brak podświetlenia klawiatury po wymianie, możliwy bezpiecznik?

rokko 20 Lut 2025 09:54 489 8
REKLAMA
  • #1 21447834
    rokko
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Dzień dobry,
    do laptopa Lenovo W540 (typ: 20B, płyta główna: 20BHS03J00, wersja: Not Defined) zakupiłem klawiaturę z podświetleniem (oryginał nie miał podświetlenia), opisywaną jako "oryginał z demontażu". Rzeczywiście klawiatura tak wygląda i raczej nie jest podróbką czy odrzutem.
    Klawiaturę zakupiłem aby trochę "zrefurbishingować" sprzęt odkupiony od mojej firmy ale głównie zależało mi właśnie na owym podświetleniu.
    Niestety, po zainstalowaniu klawiatury działa ona bez problemu, natomiast nie działa podświetlenie :(
    Przy wciskaniu Fn+Spacja pojawia się sekwencyjnie na ekranie znaczek podświetlenia (małe -> duże -> bez podświetlenia) ale innych efektów wizualnych brak.
    Wiem, że W540 miały opcję podświetlanej klawiatury, ponieważ takiego laptopa ma mój kolega z pracy a u niego podświetlenie działa bezproblemowo.
    Grzebałem w BIOS (wersja 2.42 z 2 czerwca 2021) ale żadnej opcji typu "włącz/wyłącz możliwość podświetlanie klawiatury" nie odnalazłem.
    Próbowałem też opcji znalezionych na stronie support.lenovo.com ale nie zadziałały.
    Sprzedawca podsunął mi powód - zadziałanie bezpiecznika na płycie głównej w wyniku zwarcia podczas instalacji taśmy (instalowałem bez zasilania głównego ale czy wyjąłem baterię.... nie pamiętam).
    Na schemacie uzyskanym z tego forum widzę, że chyba za podświetlenie odpowiada bezpiecznik FUSE-1A32V-22-GP (potwierdzicie ?) ale nie mogę nic o tym symbolu odnaleźć w internecie a nie chcę rozkładać laptopa bez możliwości natychmiastowej naprawy...
    Pomożecie ?
  • REKLAMA
  • #2 21447855
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Pokaż ten schemat.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21448631
    rokko
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki, bezpieczniki zamówione !
    Czy mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, gdzie są te bezpieczniki, bo na płycie głównej ich nie odnalazłem...
  • #5 21449003
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Mówimy o tym modelu Link
    - i7-4800MQ CPU , Nvidia Quadro K2100M
    - na płycie od Wistron ( LKM-1 12291-2 )

Lenovo W540 - brak podświetlenia klawiatury po wymianie, możliwy bezpiecznik?

Znajdziesz po sćieżkach od złacza matrycy
    - jeden od pin.19 -...- 21
    - drugi od pin.36- 39
    Schemat elektroniczny płyty głównej z oznaczeniem ścieżek LCD.
  • #6 21449187
    rokko
    Poziom 12  
    Przepraszam, ale czy nie pomyliłeś podświetlenia matrycy z podświetleniem klawiatury ?
  • #7 21449412
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Faktycznie pomyłka , poszukam potem o klawiaturze
    - bezpiecznik powinien być w ok. złącza klawiatury

Jaki ma p/nr Lenovo > FRU ta zakupiona klawiatura (ta z podświetleniem) ?

Bo Lenovo podaje
    Cytat:
    backlit model (04Y2465 - Backlit KBD US English

Zaś sklep Link_ FRU: 04Y2465 04Y2387

p.s
    ver. keybrd (+ backlit) na UK > FRU # 04Y2494
    ver. ... na US > FRU #04Y2387
  • #8 21450957
    rokko
    Poziom 12  
    Moja klawiatura ma podświetlenie włączane z przyciskiem Fn a nie Esc.
  • REKLAMA
  • #9 21454576
    rokko
    Poziom 12  
    Odnalazłem bezpieczniki klawiatury na schemacie: F13 i F23 (oba FUSE-1A32V-22-GP), tuż przy mniejszym złączu klawiatury (TKP1).
    Zakupiłem bezpieczniki i rozebrałem laptop (klawiatura !). Okazało się, że ... bezpieczniki są ok :(
    Jednak przy ponownym zakładaniu klawiatury ... podświetlenie się zapaliło 8o.
    Okazało się, że zatrzask dociskający taśmę do styków nie dociska jej z właściwą siłą (po dociśnięciu palcem podświetlenie działało).
    Dociąłem ze sztywnej folii odpowiedni kawałek plastiku, podłożyłem na taśmę, zamknąłem zatrzask i ..... DZIAŁA !
    Tak więc problem został rozwiązany !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo W540 wymienił klawiaturę na model z podświetleniem, jednak po instalacji podświetlenie nie działało. Po próbach w BIOSie i użyciu kombinacji klawiszy Fn+Spacja, które nie przyniosły efektu, użytkownik zasięgnął porady na forum. Otrzymał informacje o możliwych bezpiecznikach (FUSE-1A32V-22-GP) oraz ich lokalizacji na płycie głównej. Po zamówieniu bezpieczników i rozebraniu laptopa, okazało się, że problem leżał w niedostatecznym docisku taśmy klawiatury. Po poprawnym dociśnięciu taśmy podświetlenie zaczęło działać.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA