logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Diagnostyka uszkodzeń płyty głównej w smartfonach po upadku - narzędzia?

arturjaros2000 20 Lut 2025 11:10 348 5
REKLAMA
  • #1 21447984
    arturjaros2000
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam.
    Od 8 miesięcy zajmuję się serwisowaniem smartfonów u siebie w domu. Wymieniam w nich głównie wyświetlacze oraz baterie i lubię się tego uczyć samodzielnie.
    Powiedzmy dla przykładu, że była taka sytuacja, że klient przywiózł do mnie smartfona, który upadł na podłogę lub uderzono w niego za mocno ręką i potłukła się szybka, ale dotyk działał prawidłowo, bądź też tylko działał sam wyświetlacz bez sprawnego dotyku. Czy istnieje taka możliwość, aby w następującej sytuacji okazało się, że płyta główna uległa uszkodzeniu, co może wpłynąć na działanie digitizera, bądź też samego wyświetlacza, chyba że jakaś część w środku urządzenia uległa zwarciu?
    Jeszcze jedno: czy istnieją specjalne narzędzia, które pozwalają na zdiagnozowanie usterki w przypadku następujących sytuacji?
    Bardzo chciałbym to wiedzieć, zwłaszcza, że w domowych warunkach lubię pracować.
    Pozdrawiam.
    AI: Czy możesz podać markę i model smartfona, o którym mówisz? To pomoże w określeniu, jakie narzędzia mogą być najbardziej odpowiednie.
    Smartfony marki Samsung i Xiaomi, czyli według mnie najpopularniejsze.
    AI: Jakie narzędzia i metody diagnostyczne obecnie stosujesz w swojej pracy? To pozwoli lepiej zrozumieć, jakie dodatkowe narzędzia mogą być potrzebne.
    Pęseta, śrubokręty typu krzyżak i płaski oraz Torx w wersji mini, otwieraki plastikowe, metalowe narzędzia do podważania obudów, suszarka do włosów, klej B7000.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21448044
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Nie o Tobie nie wiem / nie wiemy

Diagnostyka płyt głównych to trzeba "umieć jak elektronik" / "myśleć jak elektronik", dopiero potem jest sens mówić o sprzęcie.
    To jest piętro wyżej niż "wymiana modułów aż do skutku", mam koło siebie takich naprawiaczy koło siebie, sporo robią skutecznie, ale wyżej pępka nie podskoczą.
  • REKLAMA
  • #3 21448049
    arturjaros2000
    Poziom 3  
    >>21448044 czyli dobrze rozumiem, że trzeba też mieć wiedzę odnośnie obsługi miernika elektrycznego i innych narzędzi elektronicznych typu lutownica, bądź też inne?
  • REKLAMA
  • #4 21448125
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    arturjaros2000 napisał:
    >>21448044 czyli dobrze rozumiem, że trzeba też mieć wiedzę odnośnie obsługi miernika elektrycznego i innych narzędzi elektronicznych typu lutownica, bądź też inne?
    To jest poziom absolutnie podstawowy ale nie wystarczający!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 21448128
    arturjaros2000
    Poziom 3  
    OK, dziękuję za odpowiedź. Na przyszłość będę wiedział.
  • #6 21448335
    arturjaros2000
    Poziom 3  
    Zrozumiałem, że naprawa smartfonów nie ogranicza się tylko do wymiany części elektronicznych, dopóki one nie zadziałają tak jak trzeba.
REKLAMA