logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kinco MK043E - Połączenie z PLC przez LAN czy tylko USB?

Wojtas32127 23 Lut 2025 05:31 615 10
  • #1 21451879
    Wojtas32127
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    Posiadam panel HMI PLC firmy Kinco Model MK043E. Czy jest możliwość łączenia się z środowiskiem programistycznym PLC za pomocą wbudowanego portu LAN, czy tylko za pomocą kabla USB.

Zrzut ekranu okna ustawień komunikacji dla urządzenia Kinco.
  • #2 21451905
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Disclaimer: automatyki nie znam.

Ale dość często tak się wybiera co do interfejsu programistcyznego, potrafię sobie wyobrazić powody:
    a) bezpieczeństwo. Dając otwarte na sieć rozległą można czegoś nie upilnować.
    b) złożoność intefejsu porogramowania. Ma przykład reset jeśli wygenerowaliśmy zwiechę. Albo adresacja po resecie jest pusta, co czynilo by niedostępne
    c) programowanie musi być na dość niskim poziomie, a protokoły wysokopoziomowe mogą nie działać
  • #3 21451914
    Wojtas32127
    Poziom 11  
    >>21451905. Dziękuję za odpowiedź. Poszukuję osób, które miały do czynienia z tymi panelami. W innych modelach sterowników i HMI programowanie po LAN to standard. Kinco jest produktem budżetowym, więc liczę się z tym, że takiej funkcjonalności może nie mieć.
  • #4 21452141
    gacore
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 52
    Przecież masz do wyboru: COM, TCP i UDP.
  • #5 21452690
    Wojtas32127
    Poziom 11  
    >>21452141. Dziękuję za odpowiedź. Mam do wyboru tylko tę opcję, nie działa, jak ją wybiorę. Są dwa programy: Kinco DTools do HMI, tam ustawiam adres IP i jest możliwość programowania HMI przez LAN. Od części PLC jest program KincoBuilder (zdjęcie ustawień właśnie z tego programu) - wpisując ten sam adres, brak możliwości łączności. Wpisywałem też różne porty bez pozytywnego rezultatu. Właśnie dlatego szukam pomocy u bardziej doświadczonych kolegów.
  • #6 21452707
    gacore
    Specjalista Automatyk
    No to sam sobie odpowiedziałeś.
    Do HMI jest Kinco DTools, a do PLC jest KincoBuilder.
    Pozdrawiam,
  • #7 21453470
    Wojtas32127
    Poziom 11  
    >>21452707 Szukam sposobu, jak przez program od PLC KincoBuilder połączyć się przez LAN, tak żeby nie biegać po obiekcie z kablem USB. Jeżeli nie masz pomysłów i doświadczenia, jak to zrobić, to proszę, już więcej rad mi nie udzielaj, bo nie pomagasz.
  • Pomocny post
    #8 21453638
    mawi2
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    Programowanie przez LAN działa bez problemu. Musisz tylko ustawić poprawną adresacje w HMI i PC.
    Podaj adresy obu urzadzen
  • Pomocny post
    #9 21454689
    gacore
    Specjalista Automatyk
    Wojtas32127 nie denerwuj się tylko napisz albo narysuj w zrozumiały sposób prosty schemat co ty własciwiesz i jak chcesz połączyć.
    Ja jak na razie zrozumiałem, że Ty chcesz połączyć się z panelem HMI po Ethernecie używając programu przeznaczonego dla PLC czyli KincoBuilder. Co oczywiście jest...
    Czy Tobie chodzi o programowanie PLC KincoBuilder-em przez tzw. "przezroczysty" HMI, który jest połączony z PLC?

Dodano po 20 [minuty]:

Wojtas32127 uff mea culpa.
    Nie zauważyłem że ten panel to zintegrowany jest z PLC.
    Wedłu manuala do tego HMI+PLC tylko przez port Ethernet można programować HMI a tylko przez USB można programować PLC i HMI.
    Zobacz zdjęcie z tego manuala i opisy portów
    Panel HMI z wbudowanym PLC z widocznymi portami i etykietami.
    Kolega mawi2 pisze, że się jednak da to zrobić więc proszę kolego mawi2 o potwierdzenie tej funkcjonalności.
  • #10 21479527
    Wojtas32127
    Poziom 11  
    Witam>>21453638 Witam, kontaktowałem się z suportem Kinco. Programowanie części HMI po LAN lub USB - to potrafiłem ustawić od początku. Programowanie części wbudowanej PLC - według inżynierów Kinco tylko przez kabel USB - chciałem dowiedzieć się, czy jest możliwość programować przez LAN, jednak niestety się nie da. Temat wyjaśniony. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
  • #11 21479534
    Wojtas32127
    Poziom 11  
    Kontakt z pomocą techniczną.

Podsumowanie tematu

✨ Panel HMI PLC Kinco MK043E umożliwia programowanie przez LAN tylko dla części HMI, natomiast programowanie wbudowanej części PLC wymaga połączenia przez kabel USB. Użytkownicy podkreślają, że mimo możliwości ustawienia adresacji IP w programie Kinco DTools, program KincoBuilder nie obsługuje połączenia LAN dla PLC. Po konsultacji z pomocą techniczną Kinco potwierdzono, że programowanie PLC jest możliwe wyłącznie przez USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA