logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung S24 Ultra po czasie przestaje czytać karty SIM Lycamobile - brak internetu

mateusz822 23 Lut 2025 10:54 1251 2
  • #1 21452100
    mateusz822
    Poziom 3  
    Witam, miesiąc temu kupiłem nowy telefon Samsung S24 Ultra. Stary telefon to był Samsung S20 FE. Korzystam z sieci Lycamobile. Po przełożeniu kart ze starego telefonu do nowego tydzień działało wszystko bez problemu, do czasu kiedy telefon przestał czytać tę kartę, po prostu włączyłem telefon chciałem skorzystać z internetu i nie było internetu, chciałem sprawdzić stan konta i czy mam pakiet aktywny, ale telefon wyświetlił, że brak kart SIM, (coś takiego), ale odebrał SMS przychodzący, akurat w tym samym czasie kupiłem nowy modem do komputera (ALCATEL) i dzień przed awarią włożyłem tę kartę do tego modemu, więc pomyślałem, że to modem popsuł kartę i kupiłem nową kartę, też Lycamobile. I wczoraj (22.02) po południu znowu to samo, wyświetlił, że nie czyta kart SIM i nie można było nic zrobić, nawet sprawdzić pakietu, ale wieczorem się polepszyło i można już zadzwonić, napisać SMS, sprawdzić stan pakietu i konta, ale nie ma internetu. Stara karta się tak nie naprawiła i do teraz nic nie idzie z nią zrobić. W ostatnim czasie kupiłem też używany komputer z OLX i podłączałem do niego przez kabel i ruter Wi-Fi telefon i ze starą kartą, i z nową. Obie karty miały aktywne pakiety i transmisja danych w telefonie była włączona. Stara karta przestała (przynajmniej wtedy to zauważyłem) działać rano po tym, jak poprzedniego dnia wieczorem odłączyłem telefon od komputera, zauważyłem, że nowa karta przestała działać, jak już miałem telefon podłączony do komputera. Starą kartę włożyłem do innego telefonu i też nie działa. Mieszkam w Pomorskim. W starym telefonie karta działała przez kilka lat i starego telefonu nie podłączałem do komputera. Na komputerze zainstalowałem Avast antywirus i skanowanie nic nie wykryło. Po ponownym uruchomieniu telefonu przez chwilę widać przy kreskach zasięgu (kreski zasięgu pokazują zasięg normalnie) literkę R chyba, ale po kilku sekundach ona znika i przy kreskach zasięgu nie ma nic (a normalnie jest znaczek LTE, 5G itp.), tylko same kreski zasięgu. Inny telefon (też Samsung) z kartą tej samej sieci ma w tym samym miejscu zasięg i działa, tak samo jak inne urządzenia innych sieci (np. modem z Plusa). Telefon był kupiony ze sklepu Media Expert i ma gwarancję. Do tego telefonu nie używałem kart SIM innych marek. Komputer nie jest markowy, to raczej składak z Windowsem 10 Pro. Czy to możliwe, że ten telefon nie pasuje do tej sieci? Czy może komputer ma jakieś złośliwe oprogramowanie? A może problem leży w czymś innym? Ktoś wie, jak rozwiązać ten problem?
  • Pomocny post
    #2 21453557
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Włóż do tego telefonu kartę z innej sieci, plus, play, orange itp. wtedy się przekonasz czy chodzi o kartę lyca czy też telefon ma jakieś problemy i należy oddać go na reklamacje lub gwarancję.
  • #3 21523959
    mateusz822
    Poziom 3  
    Kupiłem kartę plusa i wszystko działa.
REKLAMA