logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S23 z Android 15 nie widzi karty SIM choć karta jest i jest aktywna i funkcjonalna.

max-bit 16 Maj 2025 12:42 1275 7
REKLAMA
  • #1 21550825
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 850
    Pacjent Samsung S23
    (od razu mówię ze jest to jakiś błąd oprogramowania albo coś podobnego)

W/w Samsung ma Androida 15
    Sytuacja jest dziwna

2 karty SIM, jedna zwykła (orange) druga eSIM (orange)
    I nie było by tu nic dziwnego gdyby telefonik nie pokazywał ze ....
    Brak Karty SIM (tej pierwszej fizycznej)
    No ale to tylko tak pokazuje gdyż...
    ... obie aktywne, oczywiście można z obu dzwonić korzystać z Internetu itd , oczywiście kolejna rzecz która "nie może" się włączyć to funkcja Dwie Karty SIm zawsze włączone.

Czyli wszystko jest OK po za bzdurami pokazywanymi przez sam telefon.

Próbowałem resetować ustawienia sieci komórkowej ale nic ten ciagle to samo ...
  • REKLAMA
  • #2 21550837
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 227
    Wyjmij tackę całą z kartą, i wsadź spowrotem.
    Próbowałeś?
  • REKLAMA
  • #3 21550842
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    @Tomek_Krecik To nic nie zmieni. W końcu karta działa - po prostu Samsung znowu skopał aktualizację.
    W Note 8 po włożeniu drugiej karty przestawało mi pokazywać numer telefonu na obu kartach, w S23U po aktualizacji do Android 15 jest dokładnie jak u @max-bit - zgłosić do Samsunga i czekać na czerwcową poprawkę - chyba że im się dłużej zejdzie z tym...
  • REKLAMA
  • #4 21550846
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    @OPservator na szczęście u mnie po aktualizacji jest wszystko OK. Co ciekawe na S24ULTRA paczka ważyła 5240mb, a na S23ultra już niecałe 1gb.
    Ciekawe jakie różnice.
    Ale na obu wszystko dobrze działa telefonach.
  • REKLAMA
  • #5 21550854
    OPservator
    Poziom 39  
    Tomek_Krecik napisał:
    Co ciekawe na S24ULTRA paczka ważyła 5240mb, a na S23ultra już niecałe 1gb.
    Ciekawe jakie różnice.

Może faktycznie kwestia operatora, bo też mam Orange (a w sumie nju).

U mnie paczka na S23U ważyła 5GB :)
  • #6 21550864
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    OPservator napisał:

Może faktycznie kwestia operatora, bo też mam Orange (a w sumie nju).

U mnie paczka na S23U ważyła 5GB :)

No właśnie u mnie też oba ORANGE.
    Tyle że jeden bez przerwy podpięty pod WiFi, ten starszy, a z tym S24 latam za granicę.
    I tak myślę czy nie zrobił się partial_download jako upgrade do tego Androida 15.
  • #7 21550894
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 850
    Widać ze jakość oprogramowania jest coraz lepsza...
  • #8 21550900
    OPservator
    Poziom 39  
    Spoko, w Apple nie lepiej.
    Będę pisał do Samsunga też w sprawie dodania zegarka przy funkcji "find my" jak telefon "padnie", ale ma na tyle baterii, żeby można było go zlokalizować - tak jak to jest właśnie w Apple - świetna funkcja, a tak prosta...

Podsumowanie tematu

✨ Samsung Galaxy S23 z systemem Android 15 wykazuje problem z wyświetlaniem informacji o karcie SIM – fizyczna karta SIM (Orange) jest aktywna i funkcjonalna, jednak telefon pokazuje komunikat „Brak karty SIM”. Obie karty SIM (fizyczna i eSIM, obie Orange) działają poprawnie pod względem połączeń i transmisji danych. Funkcja „Dwie karty SIM zawsze włączone” nie może zostać aktywowana. Resetowanie ustawień sieci komórkowej nie rozwiązuje problemu. Użytkownicy sugerują, że jest to błąd oprogramowania wynikający z aktualizacji Androida 15, podobny do problemów zgłaszanych na innych modelach Samsung, np. Note 8 i S23 Ultra. Wskazano konieczność zgłoszenia błędu do Samsunga i oczekiwania na poprawkę, prawdopodobnie planowaną na czerwiec. Różnice w rozmiarze aktualizacji Androida 15 między modelami S23 Ultra i S24 Ultra są zauważalne, co może mieć wpływ na stabilność oprogramowania. Dyskusja porusza także kwestie operatora (Orange/ nju) oraz porównania do funkcji Apple, np. lokalizacji urządzenia przy niskim poziomie baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA