logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostrojenie heterodyny w Kasprzak RM221 - jak poprawić dolny zakres?

czesiu 23 Lut 2025 13:28 306 4
REKLAMA
  • #1 21452384
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Proszę o pomoc w dostrojeniu heterodyny w kasprzaku RM221 (przestrajam ukf ze starego pasma). Wersja z kręconymi rdzeniami w cewkach.
    Otóż posiłkując się załączonym schematem, wylutowałem wskazane kondensatory C307/C319. U mnie C307 okazał mieć większą wartość 39pF. Po ich wylutowaniu gubiła się całkiem heterodyna powyżej 105MHz, więc w miejsce C307 wlutowałem 6,8pF i uzyskałem cały pożądany zakres. Górę częstotliwości mogę ładnie dostroić trymerem C318. Dół heterodyny jest jednak za nisko, wykręcając całkiem rdzeń cewki L305 zatrzymałem się na częstotliwości 93MHz, przez co mam nieużyteczną 1/4 skali w radio. Od biedy mogę tak zostawić, ale może jest prosty sposób na lepsze dostrojenie (dolutowanie gdzieś jakiejś niewielkiej pojemności?) Nie chcę próbować "na pałę", dlatego pytam.
    Załączniki:
    • RM222.pdf (39.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21452577
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1826
    Zawężenie zakresu strojenia polega na zmniejszeniu pojemności kondensatora w agregacie strojeniowym, a najłatwiejszym sposobem jest włączenie w szereg z nim drugiego kondensatora.
    Jeśli pojemność agregatu to 14pF, to połączenie w szereg identycznej pojemności daje wypadkową pojemność 7pF.
    Obliczanie wypadkowej pojemności szeregowej:
    https://www.digikey.pl/pl/resources/conversio...sion-calculator-series-and-parallel-capacitor
    Z twojego opisu wynika, że potrzebny jest kondensator w okolicy 33-43pF (w obydwóch sekcjach, wejściowej i heterodyny).
    Z historii: kondensatory "skracające" były fabrycznie montowane w odbiornikach Diory, np. Justyna, Estrella i innych na tym PCB.

Z praktyki wiem, ze przy dobrze dobranej indukcyjności oraz pojemności stałej, to regulacja trymerem wystarcza i nie jest potrzebne stosowanie kondensatora szeregowego, napęd skali jest wystarczająco precyzyjny, aby nie przejmować sie niewielkim skróceniem zakresu strojenia. Przecież nie ma napisów-odnośników na skali oryginalnej dla nowych częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #3 21458057
    czesiu
    Poziom 38  
    Za dużo z tym roboty, zostawiam tak jak jest.
  • REKLAMA
  • #4 21458348
    prazol
    Poziom 25  
    Ocena: 59
    czesiu napisał:
    więc w miejsce C307 wlutowałem 6,8pF

Nie pamiętam dokładnie (minęło kilka lat), dawałem chyba 10 pF i było OK.
  • #5 21458367
    czesiu
    Poziom 38  
    U mnie brakowało fabrycznie trymera C306, a że w zapasach miałem tylko większe trymery rzędu 10-20pF (tak szacuję bo ciężko to zmierzyć), to finalnie wywaliłem 6,8pF i wlutowałem odzyskany kondensator 27pF w szeregu z tym trymerem i dostroiłem sobie bardzo ładnie wzmocnienie.
REKLAMA