logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa mieszków zegara Majak - jaki materiał wybrać?

zybex 24 Lut 2025 08:25 804 5
REKLAMA
  • #1 21453520
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Jaki materiał do naprawy mieszków zegara z kukułką "Majak"? Chodzi mi głównie o to, czy ma on przepuszczać powietrze czy nie. Jeżeli nie, to jak jest ono zasysane, a ściślej którędy, bo jedyny otwór to piszczałka z której wydobywa się dźwięk. Czy ktoś z was już to "przerabiał" i może coś doradzić?
  • REKLAMA
  • #2 21453536
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3653
    Spotkałem się z takimi mieszkami, wykonanymi z deseczek i cienkiej skóry. Czy są tam otwory do zasysania powietrza - nie pamiętam. Jeżeli chcesz, to mogę sprawdzić i zrobić zdjęcia, ale to dopiero w sobotę.
  • REKLAMA
  • #3 21453572
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    A może piszczałka jest dwukierunkowa i wytwarza inny dźwięk przy dmuchaniu a inny przy zasysaniu (w sumie to są dwie w jednej obudowie) podobnie jak te w harmonijce ustnej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21453626
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    stachu_l napisał:
    A może piszczałka jest dwukierunkowa i wytwarza inny dźwięk przy dmuchaniu a inny przy zasysaniu.

Nie, mam do naprawy komplet dwóch piszczałek z tego zegara. Ta ma ton wysoki a druga niższy (jak się dmuchnie). Zasysanie powietrza nie daje żadnego dźwięku. Mnie głównie interesuje to, czy materiał ma być super szczelny czy wręcz odwrotnie, bo pomyślałem sobie, iż powietrze jest zasysane przez ów materiał, a potem szybko wypychane przez piszczałkę. Zwątpiłem w to, gdy czytałem gdzieś, że ktoś proponuje papier do pakowania wędlin (z jednej strony śliski), a ltoś inny rozbiera maseczkę jednorazową i bierze z niej środkową warstwę do naprawy mieszków. Ktoś inny bierze filtr do kawy, używany w ekspresach. Stąd moje wątpliwości. Bo skoro można z papieru i gdy musi to być wielokrotnie zginane, to pomyślałem sobie nad wykorzystaniem banknotu 10 zł, ale to tylko taka luźna myśl.
  • #6 21457062
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    ] >>21453626
    a z czego zrobione sa te mieszki?
    Bo nie sadze by byly z czegos innego niz cienka owcza skora.
    I nie sadze by potrzebne bylo ssanie w innym miejscu niz piszczalka.
    Odnawiam fisharminie i jako ze miechy sa duze i potrzebne jest ciagly przeplyw powietrza w jednym kierunku to miechy maja skorzane zawory zasysajace, jednak w tego typu miniaturach- pozytywkach budowa malych mieszkow jest uproszczona bez zaworkow.
    Budowa tych miniaturek jest podobna do duzych, jednak zamiast drewnianych ruchomych elementow oklejanych na zgeciach owcza skora, stosuje sie sztywny papier, wyciete odpowiedniego ksztaltu kawalki, podklejone od wewnatrz miecha do skory.
    Skora stanowi elastyczne polaczenie, a papier ja usztywnia, by wytwarzajac cisnienie nie wylazila jak balon na zewnatrz, tylko tworzyla falde do srodka.
    Masz na zdjeciu normalne ale jeszcze nie ukonczone miechy z fisharmonii francuskiego typu.
    Tam gdzie na zdjeciu widzisz trojkatne polaczone skora deseczki, to w twojej miniaturce bedzie sztywny papier, a na wierzchu skora laczaca obie strony miecha.

Niedokończone miechy fisharmonii z drewnianymi trójkątnymi elementami i skórzanym połączeniem.
    url=https://obrazki.elektroda.pl/4360425400_1740580742.jpg]Fragment nieukończonego miecha fisharmonii z drewnianymi elementami i uszczelkami.[/url]
REKLAMA