logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza III 1.2 - brak mocy i odpalania po wymianie czujnika wału, ECU?

DamQiu 24 Lut 2025 14:39 846 3
REKLAMA
  • #1 21454015
    DamQiu
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z Seat Ibiza III 1.2.
    Podczas jazdy nagle straciło moc i silnik kręcił max. do 3tys/obr., po powrocie do domu i gdy silnik ostygnął problem zniknął ale znowu gdy przejechałem z 2km i silnik się nagrzał problem wrócił.
    Na drugi dzień gdy silnik pracował pod obciążeniem(jazda pod górę) wyskoczyła kontrolka EPC wraz z sygnałem dźwiękowym(pikanie), samochód zgasł i już nie odpalił.
    Samochód jest u mechanika, podłączył komputer i powiedział że poszedł czujnik położenia wału, wymienił go, błąd zniknął ale auto dalej nie odpala normalnie.
    Mówił że rozrząd jest ok, dodam tylko ze podlał świecę i wtedy auto odpaliło.
    Czy może być coś ze sterownikiem silnika?

AI: Czy możesz podać kody błędów, które pojawiły się na ECU?
    Problem z czujnikiem położenia wału.
    AI: Czy były wykonywane inne naprawy lub zmiany w samochodzie w ostatnim czasie?
    Czujnik położenia wału był wymieniany wcześniej 2 lata temu.
  • REKLAMA
  • #2 21454439
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3383
    DamQiu napisał:
    dodam tylko ze podlał świecę i wtedy auto odpaliło.

Ciekawe jak to zrobił? Daj mu sie wykazać albo zabierz auto do innego. Bez sensu jest pisanie czegokolwiek skoro Ty nic nie będziesz sprawdzał osobiście. Masz diagnoskop? Znasz działanie silnika co kiedy i jak? Znasz się na parametrach rzeczywistych takiego silnika żeby wiedzieć na co patrzeć?
  • REKLAMA
  • #3 21454446
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21454660
    DamQiu
    Poziom 2  
    piotrekwoj1 napisał:

Ciekawe jak to zrobił?
    Wstrzyknął do gara i uruchomił się.
    piotrekwoj1 napisał:

Masz diagnoskop?

Nie mam takiego urządzenia i nie znam się tak na silnikach, wiem tylko tyle z tego co mówił że ciśnienie i iskra jest okej.
    Czy możliwe że mógł jakiś wtrysk paść o ile takie są w tym silniku?
REKLAMA