logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

REnowacja wzmacniacza (Denon PMA-725R) - czy warto wymienić elektrolity/potencjomatry?

wojtek_wisnia 24 Lut 2025 22:01 414 3
REKLAMA
  • #1 21454822
    wojtek_wisnia
    Poziom 2  
    Witam,
    Robiąc porządki w piwnicy, dokopałem się do dawno zapomnianego wzmacniacza Denon PMA-725R.
    Zaryzykowałem i podłączyłem go do zasilania, kolumn i źródła dźwięku. Okazało się, że jeden kanał grał bardzo cicho.
    Odłożyłem temat na 2 lata, a teraz postanowiłem go ożywić. Jestem z wykształcenia elektronikiem, ale przez ostatnie 30 lat nie zajmowałem się techniką analogową, tylko cyfrową. Tak więc pojęcie o elektronice mam, lutować, mierzyć potrafię, oscyloskopem też się posługuję :)
    Wszystkie płytki pokryte grubą warstwą kurzu i zacząłem od czyszczenia. Rozebrałem wzmacniacz na elementy pierwsze, umyłem płytki itp.
    Póki mam to rozebrane, to zastanawiam się nad wymianą elektrolitów.
    Czy ma to sens w 25-letnim wzmacniaczu? Na oko elektrolity nie są spuchnięte. Nie wiem, czy 25 lat to już na tyle dużo, żeby straciły one istotną część pojemności?
    Wzmacniacz leżał w piwnicy i parę lat w nieocieplanym i czasami wilgotnym garażu.
    Zastanawiam się jeszcze nad potencjometrami, o ile dobrze pamiętam, to jeden kanał trzeszczał, więc może warto je wymienić (potencjometr głośności ma dziwną konstrukcję, jest zespolony z silnikiem, pewnie będzie problem ze znalezieniem takiego, który będzie pasował do tej mechaniki).
    Co sądzicie o w/w pomysłach?

Pozdrawiam
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 21454838
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1927
    Jeśli chodzi o wymianę czegokolwiek to sensowna jest wymiana elementów które są uszkodzone a nie dlatego że stare.
    Jeśli trzeszczy potencjometr to należy go oczywiście wymienić lub próbować wyczyścić. Czasem to pomaga a czasem nie. Jest to zależne od tego czy trzeszczy w wyniku zabrudzenia czy w wyniku wytarcia scieżki oporowej.
  • REKLAMA
  • #3 21454867
    wojtek_wisnia
    Poziom 2  
    >>21454838 Sądziłem, że pewne czynności w leciwym sprzęcie są wskazane z definicji. ;) (ta wymiana kondensatorów). W takim razie zostawiam je, optycznie wyglądają dobrze, żadnych wycieków ani deformacji.

Sprzęt nie był używany zbyt długo, więc to raczej zabrudzenie niż wytarcie ścieżek oporowych. Spróbuję je oczyścić, bo dostępność ich może być niewielka.

Dzięki za rady.
  • #4 21455390
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 123
    Nie ma potrzeby dobierania się do potrncjometru i czyszczenia. Wystarczy zalać środkiem do tego i pokręcić. Połączenia zostaną przywrócone i nasmarowane. Czy kondensatory zostawić, to będzie widać po pomiarach napięć na elementach, przenoszonego napięcia, zakłóceń, zniekształceń dźwięku.
REKLAMA