logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stukanie w pralce Electrolux Perfect Care 7 przy obrocie bębna

Demien9 24 Lut 2025 22:01 1167 7
REKLAMA
  • #1 21454823
    Demien9
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc, co może być przyczyną stukania w pralce przy obrocie bębna? Wymieniłem amortyzatory i dalej stuka, jak na załączonym filmie. Łożysko sprawdzone, jest ok i sprężyny teżpralka ładowana od góry.
    Tabliczka znamionowa załączam.
    Tabliczka znamionowa pralki Electrolux Perfect Care 7.

Pralka Electrolux Perfect Care 7
  • REKLAMA
  • #2 21454871
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Czy jest to pralka czy coś innego? Czy jest ładowana od góry czy od przodu?
  • REKLAMA
  • #3 21455011
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Może urwała Ci się grzałka i bęben wali teraz o nią! Wewnątrz w bębnie może być plastikowa klapka do zaglądania pod bęben, po przesunięciu jej w lewo lub w prawo można ją wyjąć i zajrzeć co się tam dzieje pod bębnem? Czasem ta klapka sama się odepnie i może tak stukać i dopóki nie zajrzysz do środka to nie wiesz o tym a nic nie napisałeś czy do bębna i pod niego zaglądałeś? Moja żona pierze różne rzeczy nie sprawdzając kieszeni i ta klapka się odpięła od bębna, więc ją wstawiła nie przyznając się, że tak zrobiła i że nie sprawdziła kieszeni moich spodni przed praniem a pod tę klapkę wpadł śrubokręt jaki miałem w kieszeni spodni i tak samo stukał potem... Jeżeli pralka ładowana jest z boku a nie od góry to sprawdź co jest pod fałdami gumowego fartucha na dole otworu przez który ładujesz pranie, ale po dźwięku to ja obstawiam to co napisałem na początku! Nie napisałeś też w jakim stanie jest krzyżak, czy nie jest pęknięty? Nie napisałeś też czy nie uderza on na zewnątrz bębna o zakrzywiony jakiś element pralki w wyniku nierównej pracy bębna gdy się pranie źle ułożyło do wirowania.
  • REKLAMA
  • #4 21455120
    LBJ
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    >>21455011 U mnie podobny efekt był gdy oddzieliła się od bębna ośka na której jest łożysko. Ruszanie bębnem w środku np. góra-dół może to potwierdzić. Też wymieniłem amortyzatory i łożyska niestety zanim to stwierdziłem.
  • REKLAMA
  • #6 21455384
    Demien9
    Poziom 2  
    A proszę mi powiedzieć, ile kosztuje wymiana takiej części i czy da się ją wymienić? I czy części są dostępne w hurtowni?
    Dziękuję za pomoc i wsparcie.
  • #7 21455393
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Sprawdzaj w taki sposób i podobny wpisując w odpowiednie pola to co program wymaga: https://north.pl/czesci-agd/czesci-do-pralek,g1553.html
    Zresztą, kolega wyżej Ci już zalinkował a wymienić możesz sobie sam albo dzwoń do serwisu a się dowiesz kosztów bo w różnych regionach koszty są różne i uzależnione od tego czy dowieziesz sprzęt czy wezwiesz serwis na miejsce do siebie? Gdyby nie dało się wymienić, to ne byłoby tych części w sprzedaży...
  • #8 21747990
    Demien9
    Poziom 2  
    Rozwiązanie podane przez kolegów z forum

Podsumowanie tematu

✨ Stukanie w pralce Electrolux Perfect Care 7 przy obrocie bębna może mieć kilka przyczyn. Pomimo wymiany amortyzatorów i sprawdzenia łożysk, problem może wynikać z uszkodzenia piasty (czopa bębna), która pęka i powoduje luz osi bębna. W takim przypadku konieczna jest wymiana całego zespołu piorącego (zbiornik z bębnem i obudową). Warto również sprawdzić, czy wewnątrz bębna nie znajduje się poluzowana grzałka lub obce przedmioty, które mogą powodować stuknięcia. Kontrola stanu krzyżaka i sprężyn jest również zalecana. Części zamienne, takie jak zbiornik z bębnem, są dostępne w sklepach internetowych i hurtowniach AGD, a ich wymiana może być wykonana samodzielnie lub przez serwis. Koszty naprawy zależą od regionu i formy serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA