logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DAF 2014 E6 - ciężko odpala, zapowietrza się, wolny wzrost ciśnienia

Dafiarz111 25 Lut 2025 20:48 612 11
REKLAMA
  • #1 21456188
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Wracam z temat.. w nowym poście. Opisze od nowa. Daf 2014 E6, po dłuższym postoju odpalił bez problemu, pojechał 60km i przestał odpalać. Kilka sekund po zgaszeniu jeszcze jakoś odpali, natomiast już po kilku minutach trzeba pomóc mu pompką paliwa ewentualnie plakiem, Podmienione wtryski, wymienione obsady, zaworki zwrotne, smok paliwa pominiety prosto z bańki, pompy po naprawie w BOSCH, filtr paliwa + sitko tylko oryginał,
    VTG chodzi normalnie, do szklanek od pomp zaglądałem tylko w taki sposób że zmierzyłem ich położenie dolne i górne, obie na przemian mają takie same, wiec uznaje że jest wporzadku - chodzą równo na przemian.
    Aktywny jeden błąd ciagle sie powtarzający to : Ciśnienie paliwa w szynie zbyt powolny, czasami dochodzi: położenie siłownika BPV,
    Dodam że sprawdziłem już chyba wszystko, podmieniałem ze sprawnego auta, została mi jeszcze do podmiany podstawa filtra paliwa, ale paliwo nie schodzi z filtra gdy odkręce pokrywke, z pompki ręcznej również nie schodzi - jedyna rzecz która mnie dziś zastanowiła to po odkręceniu pompki ręcznej paliwo było bardzo brudne, nei czarne a takie ciemno szare.
    Dwa zaworki zwrotne wymienione, chociaż byłem już prawie pewny że będzie ok po jeden zaworek przepuszczał powietrze dmuchając ustami, po wymianie na nowy niestety nie pomogło,
    Do przelewu z tyłu w głowicy wkręciłem króciec z przewodem, po 5 min pracy silnika uleciało niecałe 100ml paliwa, ciśnienie paliwa w szynie 335, na zasilaniu 7,5-8.
    Kompresja na cylindrach sprawdzona, jest ok.
    Co jeszcze?? co mogłem pominąć ? Czyżby pompy tak naprawili że nie naprawili wcale?
  • REKLAMA
  • #2 21456242
    Stary Brat
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 171
    Problem najczęściej jest w filtrze paliwa. Wkład paliwa nie zasłania otworku odpływowego do zbiornika paliwa. Ten odpływ z filtra powinien być zawsze zamknięty. Otwiera się wtedy gdy wyjmie się wkład od filtra paliwa, aby brudne paliwo z filtra mogło odpłynąć do zbiornika. Otworek jest na dole trzpienia na który zakłada się wkład filtra. Ta szeroka gumka wewnętrzna w filtrze zasłania ten otworek aby paliwo nie uciekało do zbiornika. Dobrze obejrzyj sobie który jest to przewód odprowadzający to paliwo z filtra do przelewu do zbiornika. Odkręć ten przewód, jak pompujesz pompka paliwo z filtru nie powinno tam wyciekać. Jeśli ucieka to gumka na filtrze nie uszczelnia, zapuchła lub trzpień we wkładzie jest porysowany w tej okolicy lub pęknięty. Trzpień da się wykręcić i zobaczyć jak obejmuje go uszczelka do wkładu filtra.
  • REKLAMA
  • #3 21456253
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    Ale czy wtedy Paliwo z podstawy filtra nie schodziło by? Bo u mnie po odkręceniu pokrywy filtra Paliwo nie schodzi,
  • REKLAMA
  • #4 21456419
    majster-d1
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Zajrzyj jeszcze do baku, sprawdź całą ścieżkę paliwa, dmuchnij powietrzem w stronę baku i patrz czy coś wypluje. Błąd podpowiada że za długo buduje ciśnienie, więc albo pompa CR bo mówisz że wstępna pracuje prawidłowo, czyli na wejściu do filtra w momencie masz prawidłowe ciśnienie? Dasz radę zaślepić szynę CR? W Podobnym przypadku miałem zajechaną pompę, a w innym wtryski niby zrobione a jeden miał przelew taki, że długo ciśnienie budował. Masz tam możliwość sprawdzić ile idzie na przelew podczas kręcenia?
  • REKLAMA
  • #5 21456534
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    Przepływ od filtra do baku sprawdzony, na przelewie podczas kręcenie nie idzie Paliwo, gdy już odpali przez około 5 min uleciało około 100ml paliwa,
  • #6 21456592
    Stary Brat
    Piszesz wcześniej, że jak pomożesz pompką ręczną to odpali - czyli jest problem w obwodzie zasilania paliwem przed pompami sekcyjnymi. Jeśli z początku pompka ręczna chodzi "pusto - lekko" jakby nie miała paliwa, znaczyło by to że paliwo cofnęło się do zbiornika. Właśnie ta pompka ma zaworki w kierunku do pompy zasilającej mechanicznej i one powinny nie pozwalać się na cofanie paliwa, chyba że jest nieszczelność na przewodzie ssącym. Nieszczelność na przewodzie ssącym nie daje wycieku na zewnątrz. To trzeba bardziej na czucie, oglądać złącza, ssawkę, przewody. Dmuchanie w sanie nie zawsze coś wykaże, bo podczas normalnej pracy jest tam podciśnienie. Najczęściej nieszczelność jest w połączeniu z ssawką lub samej ssawce.
  • #7 21457129
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    Zbliżenie na część mechaniczną z metalowym filtrem w cylindrycznej obudowie.
    Metalowa powierzchnia z elementem w środku, prawdopodobnie część mechaniczna.
    Dwa metalowe fragmenty na podłożu z widocznymi zabrudzeniami.

Dodano po 38 [sekundy]:

Takie coś w podstawie, pytanie co to za podkładka?
  • #8 21458107
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    Namierzyłem gdzie jest ta podkładka, są 3 takie same, tylko pytanie czy to może byc powód objawów jakie występują u mnie?
  • #9 21458232
    marcos5
    Poziom 24  
    Ocena: 148
    Majster skąd te podkładki?
  • #10 21458292
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    na dnie podstawy jest blaszka, i pod tą blaszką są trzy podkładki koło siebie na krótkich kołkach, tak naprawdę to miedzy dwiema blaszkami

Dodano po 3 [minuty]:

>>21458292
    Zbliżenie na element mechaniczny z okrągłą blaszką, trzema podkładkami na krótkich kołkach umieszczonych pomiędzy dwiema blaszkami.
    Część mechaniczna z czarną rurką prowadzącą do okrągłej podstawy z niebieskimi uszczelkami oraz widoczną blaszką.
  • #11 21461789
    Stary Brat
    Przypatrz się dobrze do czego i gdzie odchodzi który kanał i zrozumiesz jak to działa i gdzie jest nieszczelność że paliwo uchodzi do przelewu, a powinno być szczelnie. Te otworki na pierścieniu dolnym musi dokładnie uszczelnić wkład filtru.
  • #12 21465217
    Dafiarz111
    Poziom 3  
    Wymiana podstawy paliwa pomogła, Dzięki wszystkim za podpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z DAF E6 z 2014 roku, który po dłuższym postoju ma trudności z uruchomieniem. Po przejechaniu 60 km silnik przestaje odpalać, a po kilku minutach wymaga pomocy pompki paliwa. Wymieniono wtryski, zaworki zwrotne oraz filtr paliwa, jednak problem nadal występuje. Użytkownik zauważa błąd dotyczący zbyt wolnego wzrostu ciśnienia paliwa w szynie. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak nieszczelności w obwodzie zasilania paliwem oraz problemy z podstawą filtra paliwa. Ostatecznie wymiana podstawy filtra rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA