logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki termistor do ogrzewania Eberspacher D4 - NTC czy PTC, jaka rezystancja?

mateuszwrzosekpl 25 Lut 2025 21:58 255 3
REKLAMA
  • #1 21456317
    mateuszwrzosekpl
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    Mam ogrzewanie Eberspächer D4 i sterownik ze zdjęcia. Chciałbym zamontować ten czujnik, który wpływa na pracę ogrzewania, biorąc temperaturę z zewnątrz zamiast tego na wlocie powietrza. Z tego, co wiem, to termistor trzeba podłączyć między przewód brązowo-biały a szary i nie trzeba odłączać czujnika na wlocie powietrza. Moje pytanie jest, jaki termistor potrzebuję: NTC czy PTC i jaka rezystancja?
    Panel sterowania ogrzewaniem Eberspächer D4 z przyciskami i pokrętłem.
  • REKLAMA
  • #2 21456562
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    mateuszwrzosekpl napisał:
    Moje pytanie jest, jaki termistor potrzebuję: NTC czy PTC i jaka rezystancja?
    Tu masz kolego wartości czujników
    Załączniki:
    • Wartości czujników Ebespreher.pdf (287.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21466134
    mateuszwrzosekpl
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Dziękuję za charakterystykę czujnika. Zamontowałem czujnik KTY81-210 i działa prawie dobrze. Jednak czujnik bardzo wolno zmienia rezystancję i musi być dłuższy czas, np. zimno, żeby webasto zareagowało. Jakim czujnikiem czy termistorem mógłbym zastąpić KTY81-210, żeby miał tę samą charakterystykę, a szybszą reakcję na zmiany temperatury?
  • #4 21466705
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    mateuszwrzosekpl napisał:
    Jakim czujnikiem czy termistorem mógłbym zastąpić KTY81-210, żeby miał tę samą charakterystykę, a szybszą reakcję na zmiany temperatury?
    Tak pomyślałem zamiennikiem był by PTC 2000 tylko jak piszesz / tę samą charakterystykę a szybszą reakcję na zmiany / być może się mylę ale po co ci tak szeroki zakres pomiaru tego czujnika a gdyby tak podpasować z inną charakterystyką stanie się wtedy szybszy jeżeli się mylę proszę mnie poprawić .
REKLAMA