logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kocioł De Dietrich MCR 3 Evo - niska moc CO, błąd H 03.54

robert nawrot 25 Lut 2025 22:15 1191 1
REKLAMA
  • #1 21456343
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 107
    Witajcie

Mam problem z kotłem Ditricha MCR 3 evo.
    Kocioł 3 i pół letni od początku sprawiał kłopoty. Inwestor zakupił na internecie i był problem z gwarancją, ale sprawa się wyjaśniła.
    Po zakupie kocioł nie chciał startować i wyświetlał błąd E 01.04 - serwis wymienił elektrodę zapłonową i niby było ok do końca sezonu grzewczego - sporadycznie komunikat jak poprzednio.
    Przed sezonem przegląd i po 2 miesiącach błąd H 03.54 - nie ma w spisie. Serwis przyjechał podłubali i do końca sezonu na drobnych błędach pochodził. Serwisant ustawił wyższe obroty wentylatora na starcie - na fabrycznych błąd H 01.04
    W zeszłym roku wykonałem czyszczenie wymiennika (komory spalania) poprzez demontaż - chemia + mechanicznie.
    Kocioł pochodził jakieś 4 miesiące i z dnia na dzień kiepsko grzeje na CO natomiast wodę w bojlerze bez problemu. Na wodzie słychać , że się rozkręca i daje pełną moc na CO chodzi od niechcenia. Max na CO uzyskuję 52 C.
    Wymiennik nie jest brudny - profilaktycznie przeczyściłem chemią, parametry na analizatorze na L ok natomiast na H nie są ok. Na wodzie parametry ok.
    Robiłem reset do ustawień fabrycznych i dalej to samo.
    Gdzie szukać problemu ?
  • REKLAMA
  • #2 21822773
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 107
    Wymieniłem 3 znalezione w kotle czujniki temperatury na nowe i zaczął działać.
    Widać, któryś z czujników podawał złą temperaturę.
REKLAMA