logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt (My) Illusion no Rules

robert nawrot 19 Kwi 2025 18:45 2277 22

TL;DR

• Projekt zakłada budowę dużego zestawu głośnikowego „My Illusion no Rules”, inspirowanego dawną, własnoręczną konstrukcją sprzed 40 lat.
  • Konstrukcja ma świadomie łamać zasady: połączenie obudowy bass-reflex i zamkniętej, z jedną lub dwiema rurami BR oraz niestandardowym podziałem pasma.
  • Przewidziano obudowę o objętości 200–250 litrów i podział częstotliwości 300/2000 Hz, ewentualnie 2500 Hz.
  • Zestaw ma pracować na przetwornikach Sph 250 BR, Sph 250 OZ, MSH 116/4 i DT 28N, a projekt jest robiony dla własnej satysfakcji, więc efekt może być nieprzewidywalny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Witajcie

Od dłuższego czasu przymierzałem się do zbudowania zestawu głośnikowego wzorowanego na mojej pierwszej konstrukcji zrobionej 40 lat temu jak chodziłem do szkoły średniej.
    Trochę historii:
    W podstawówce miałem kolegę, którego rodzice byli posiadaczami wieży składającej się z magnetofonu Etiuda MDS 410S, wzmacniacza Trawiata 301S oraz Tunera Faust 206S no i oczywiście perełki w postaci kolumienek ZG 40 C. Jak na posiadacza radioodbiornika Biwak PMP 402 dźwięk, który się wydobywał z wieży kolegi rzucał szczęką o ziemię.
    Tu drobna ciekawostka - wzmacniacz miał przycisk "kontur" i kolego powiedział, że tym przyciskiem włącza się specjalne głośniki w kolumnie - chodziło o GDWK. Wtedy łykałem to jak pelikan ryby - kolega też w to wierzył. Głośniki GDWK nazywaliśmy "konturami" :)
    Utwór, który jako pierwszy usłyszałem na tym sprzęcie to Body Leanguage Queen oraz niezapomniany Joan Jett & the Blackhearts I Love Rock 'N' Roll.
    Zachorowałem na ten sprzęt.
    Poprosiłem ojca o pomoc w zakupie lepszego sprzętu i po kilku miesiącach zostałem posiadaczem Amatora 2 Stereo z kolumienkami ZG -15C. Od dziadków dostałem magnetofon B-113 Kapral. Grało to zdecydowanie lepiej od Biwaka lecz do pięt nie dorastało wieży, którą miał kolega.
    W szkole średniej zacząłem kupować czasopismo Radioelektronik, w numerze chyba 10/83 były zdjęcia i opis Altusów - choroba na Altusy.
    W 1986 kupiłem książkę "Zestawy głośnikowe" Aleksandra Witort no i się zaczęło …
    W tamtych czasach były dostępne głośniki z 3 firm: 1. Tonsil, 2. Tonsil, 3. Tonsil. Po długich przemyśleniach wybrałem 2. Tonsil :)
    Skrzynki zrobiłem ze sklejki 15 mm, tył przód z płyty wiórowej 20 mm kupionej i pociętej w punkcie "Zrób to sam" - tylko tam można było kupić płyty/sklejki.
    Okleina też tam zakupiona, klej Wikol kolegi ojciec przyniósł z pracy (introligatornia), wygłuszenie - dywaniki łazienkowe z gąbki.
    Kondensatory z wylutu z Bomisu (taki sklep z uszkodzoną elektroniką i nie tylko), drut na cewki odwinięty z transformatorów też z Bomisu, rdzenie sklejone z tektury.
    Przewody z pociętych przedłużaczy. Filtry wg książki " Zestawy głośnikowe".
    Z pomocą kolegi z klasy zmontowałem skrzynki i był szok - duże to wyszło.
    Wymiary 50x40x80 cm

Fragment starej, domowej kolumny głośnikowej z kilkoma widocznymi przetwornikami na drewnianej obudowie.

Przepraszam za jakość, ale to było 40 lat temu zrobione zdjęcie i musiałem wyciąć postacie.

Użyte głośniki:

1. GDN 25/40 wymieniony na GDN 30/60 6 Ohm BR
    2. 2x GDN 20/30 4 Ohm - łączone w szereg ze sobą a równolegle z GDN 30/60 OZ
    3. GDM 18/18 4 Ohm kolor czarny kosza - wersja eksportowa
    4. 2x GDWK 9/40 wymieniony na GDWT 9/40 8 ohm - łączone równolegle

Obudowa był Bass Reflex jak i zamknięta, na dole pod tabliczką 2 otwory Bass Reflex strojone na różne częstotliwości - tak miało być w teorii a patrząc na dzień dzisiejszy to była wolna amerykanka.

Kolumny obsługiwał własnej roboty wzmacniacz 2x 90 W sinus 1 kHz ( 92/95 W - mierzone)
    Końcówka mocy na KD 503 wg miesięcznika czechosłowackiego Amaterske Radio - przerobiłem stopień końcowy dokładając równolegle dodatkową parę tranzystorów.
    Końcówka pracowała z wysokim prądem spoczynkowym po moich przeróbkach (około 200 mA), ale tylko w tym przypadku były małe zniekształcenia - grało dobrze to nie ruszałem.

Tyle z mojej historii.

Nazwa mojego projektu mówi sama za siebie -iluzja bez zasad.
    Zamierzam zrobić zestaw głośnikowy łamiący zasady konstruowania zestawów, ma to być rzecz ciesząca oko w pierwszej kolejności a potem ma grać :)
    Na żadnym forum nie znalazłem czegoś podobnego więc będę pierwszym, który zmontuje taki twór.
    Robię to dla siebie i liczę się z tym, że może wyjść różnie...

Temat będzie uaktualniany w miarę postępu prac.

Na dzień dzisiejszy mam przetworniki, plany obudowy, zaprojektowane filtry jak i inne rzeczy.

A więc do rzeczy :)

Przetworniki :

1. Niskie Sph 250 BR
    2. Niskie/ średnie Sph 250 OZ
    3. Średnie MSH 116/4
    4. Wysokie DT 28N

Obudowa wg wyliczeń jakieś 200- 250 litrów ( BR 90/ 100 - 160 OZ), jeden lub 2 BR o średnicy 100 mm - do przemyślenia.
    Podział 300/2000 Hz (może 2500 Hz)

Pozdrawiam

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    robert nawrot
    Poziom 20  
    robert nawrot napisał 461 postów o ocenie 103, pomógł 28 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #3 21544653
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Oj, łamię zasady, tylko trzeba troszkę poczekać - kompletuję resztę do zestawu.
    To, co podałem, to tylko przystawka przed głównym daniem :)
  • REKLAMA
  • #4 21552564
    Bucefal76
    Poziom 17  
    Ocena: 449
    Nie bardzo rozumiem czemu podałeś 2 częstotliwości ciecia a wybrałeś 4 glosniki. Stanowczo odradzam zestawienie z dwoma glosnikami basowymi.
    W takim przypadku pierwsza częstotliwość cięcia musiala by wypadać gdzieś przy 150Hz a druga przy 350Hz. Taka zwrotnica wyjdze bardzo dorogo ze względu na znacze wartości elementów. Co więcej w domowych warunkach praktycznie nie ma szans na zrobienie miarodajnych pomiarów akustycznych potrzebych do opracowania zwrotnicy dla cięcia przy 150Hz.
    Pojedynczy sph 250 oz da radę sam w obudowie br, spokojnie zatrzęsie ścianami w średniej wielkości pomieszczeniu.
    Wówczas bas gra do 350, góra 500, potem średnica do 2500 i dalej tweeter.
    Pamiętaj dać tweeter możliwe blisko midlewoofera, nie tak jak na zdjęciu, które wkleiłeś.
    W razie czego taki zestaw ja czy granataudio możemy ci pomierzyć i zaprojektować zwrotnicę.
  • #5 21552675
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Wchodzi iluzjonista na scenę i daje pokaz i dopiero na koniec widzimy w czym rzecz :)

Jeden z głośników niskotonowych ma być cięty poniżej 150 Hz więc nie brałem jego pod uwagę w opisie - który to będzie wyjdzie podczas prób odsłuchu.
    Zwrotnica jest zaprojektowana i przemyślana b. dokładnie i wierzcie lub nie da radę w tym zestawie.
    Zdjęcie wrzuciłem, aby pokazać mój pierwszy projekt i chęć bazowania na nim lecz nowy projekt ma być zrobiony jak należy. W tamtych czasach w broszurach podawano zalecaną objętość obudowy, zakres częstotliwości przetwornika, moc, impedancję; nie było nic powiedziane do jakiej obudowy się nadaje - dlatego wymiana GDN 25/40 na GDN 30/60 bo tamten nie "dawał" basu z powodu zapewne niedopasowania obudowy.
    Myślę, że za tydzień ruszę z projektem - nie wszystkie zamówione graty dotarły na czas a nie chcę zaczynać bez kompletu. Tak, że troszkę cierpliwości i będzie się działo :)
  • #6 21552732
    Bucefal76
    Poziom 17  
    A jaki masz plan na pomiar akustyczny głośników by zaprojektować poprawnie cięcie na to 150Hz. Pamietaj, że oba woofery mają grać w fazie.
    Pomiar akustyczny w celu pozyskania uzytecznych danych przy 150hz to jest trudny nawet jeśli dysponuje się profesionalna komorą bezechowa a co dopiero w domu. To jest na tyle duży problem, że mało który profesionalny producent idzie ta drogą. Nawet jeśli już tną woofer na 150hz to taki głośnik pracuje obok normalnego głośnika niskotonowego jako, nazwijmy to dopalacz basu. Ze względu na filtracje w najgorszym razie taki dopalacz może być przesunięty o stosunkowo maly kąt fazowy, co przy długości fali dla 150Hz nie robi większego problemu. Inna sprawa gdy jeden głośnik ma przekazać praktycznie liniowo wytwarzanie ciśnienia kolejnemu, chcemy by wówczas pracowały możliwie blisko w fazie. To się da zrobić, teoretycznie. Bo praktycznie pomiary dla fal tak dużych długości są problemem.

Reasumując, jestem praktycznie pewny, że realizując ta koncepcję wydasz dużo kasy, urobisz się a skończysz z mniejszym, słabszym basem niż z pojedynczym głośnikiem. Właśnie ze względu na problemy ze zgraniem fazy. Pamietaj, że praktyczne realizacje filtrów dla takich czestotliwosci nie mają specjalnie dużego tłumienia na oktawę, co oznacza, że oba glosniki będą grać razem w dość znaczym zakresie użytecznego basu. Zamiast się ładnie zgrać na rowno, będą się wyciszać i wzmacniać. Krotko, będzie z tego dudniąco, brzęczącą kaszana.

A cha, i do tego dochodzą jeszcze problemy z br, który wszak też promieniuje w innej fazie niż membrana.
    W przypadku typowego strojenia na . 35hz, fala jest tak długa że przeciwfaze br można bezpiecznie pominąć.
    Ale co gdy br średnio niskotonowego głośnika zacznie ci grać w innej fazie niż ten superniskotonowy?

Wszystko to wymaga naprawdę skrupulatnego projektu, i prawdopodobnie wykonania prototypu lub kilku. Do tego naprawdę jest wymagające z punktu pomiarów. Ja osobiście bym się za taki projekt nie brał. Już sensowniejsze jest zrobienie tych kolumn na 1 wooferze, z cięciem na 350hz i użycie kolejnego głośnika jako suba.
  • #7 21552954
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Kolumny ze zdjęcia zrobiłem nie mając zielonego pojęcia o takich konstrukcjach a jedynie czytając "Zestawy głośnikowe" Aleksandra Witort.
    Pod tabliczką, którą widać na zdjęciu były 2 prostokątne otwory BR o różnych średnicach strojone na różne częstotliwości - z tego co pamiętam 25Hz mały i 32 Hz duży. W żadnym czasopiśmie nie znalazłem informacji, że przy dwóch otworach BR trzeba zwiększyć długość tunelu - BR były wyliczone wg wzorów z ww książki. Po wykonaniu kolumn zrobiłem testy podłączając generator Meratronik G 432, który wypożyczyłem z pracowni w szkole jak i miernik częstotliwości Kabid Zopan PFL-22. Przy tych częstotliwościach, które podałem kolumny "grały" głośniej i "buczały" jakby wchodziły w rezonans. Dla mnie wtedy to było "dostrojenie" czy też częstotliwość rezonansowa otworów.
    W kolumnie głośniki niskotonowe podłączone były poprzez 2 cewki tak, że cięcie było dla GDN 20/30 przy około 500 Hz a GDN 30/60 przy około 100 Hz.
    Zestawy w pokoju około 10m2 "wylewały" bas aż miło natomiast pokazały swoją moc w klubie gdzie robiliśmy potańcówki. Na dużej sali bas był wszędzie i to bardzo niski. Nie da się tego opisać trzeba posłuchać.
    Tworząc nowy projekt sporo poczytałem i zabezpieczyłem się na wypadek różnych niespodzianek akustycznych. Projekt jest b. rozbudowany to ma wyglądać i grać. Kwestia finansowa jest w tym momencie pomijalna.
    To co podałem w opisie to tylko iluzja - nie podałem wszystkiego a tylko przystawkę przed głównym daniem jak napisałem.

Pozdrawiam
  • #8 21553551
    Bucefal76
    Poziom 17  
    Ok, mniej więcej już rozumiem twój poziom now how.
    Sugestia, zacznij od zrobienia kopii czegoś takiego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4121374.html
    Też będzie ładnie i widowiskowo wyglądać np na dodatko wykonanych podstawkach i dodatkowo, a moze przedewszystkim będzie grać jak należy.

Jeśli już bardzo chcesz robić samodzielnie projekty kolumn zacznij od prostych 2d na możliwie tanich chińskich głośnikach.
    Tutaj zastrzyk wiedzy na poczatek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3665493.html

Dodano po 21 [minuty]:

Introduction to Loudspeaker Design: Second Edition by John L Murphy to dobra książka na poczatek.
    Aktualnie w elektronice praktycznej leci seria artykułów na temat pomiarów akustycznych, warto przeczytać.
  • REKLAMA
  • #9 21553772
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Zestaw z linku jest jak dla mnie piękny dlatego zadałem nawet pytania. Płyta czołowa wygląda bardzo zacnie i profesjonalnie :)
    Jak zauważyłem głośniki Visaton nie potrzebują pierścieni ozdobnym bo większość ma je "wmontowane" - niestety Monacor nie.
    Front swojego projektu zamierzam na tym zestawie wzorować.
    Jeśli chodzi o zastrzyk wiedzy to kilka razy przeczytałem link - dużo fachowej wiedzy w strzykawce :)
  • #10 21600922
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Witam ponownie po krótkiej przerwie :)
    Przyszły zamówione trafa do wzmacniacza i lada chwila mam pojechać po płyty na pudła do zestawów.

Tak, że pomału mogę startować z montażem.
  • #11 21776286
    nitros66
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jak postępy prac?
  • #12 21776363
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Prace stoją - szpital mi się szykuje i operacja więc ...
    Materiały i narzędzia skompletowane w 101 % tylko zdrowie szwankuje :(
  • #13 21885979
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Witajcie
    Prace dalej ruszyły gdyż/ponieważ szpital się przesunął :)
    Jako, że więcej pracy jest ze wzmacniaczem to poszedł na pierwszy ogień.
    Na fotce tył(-ek) z otworami zrobionymi CNC ręcznym i nie tylko więc nie ma się co czepiać bo tego nikt później nie zobaczy :)
    Tylny panel urządzenia audio z gniazdami IEC, bezpiecznikami i rzędami zacisków głośnikowych
    Trochę więcej wyszło otworów więc trzeba było coś tam powsadzać :)
    Jutro przód, ale nic ciekawego tam nie ma - wrzucę wieczorkiem jak uruchomię CNC bo oprogramowanie szwankuje a tu wypadałoby raczej równo :)

Jak obiecałem froncik ląduje.

Minimalistyczny - parę przycisków, kilka kontrolek, otwory na zamocowanie. Szału nie ma :)
  • REKLAMA
  • #14 21889475
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Gałki nie będzie?
  • #15 21889512
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Za gałkę/potencjometr służy* Monitor 1 Behringer-a. To ma być tylko końcówka mocy :)

* obecnie pracuje z inną końcówką mocy.
  • #16 21890932
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Na jakich wzmacniaczach będzie zbudowana ta końcówka?
  • #17 21890947
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Wzmacniacze kupiłem ze strony: www.advanceelectronic.pl.
    Wzmacniacz 200W na MOSFET-ach i 100 W też na MOSFET-ach - zestawy do złożenia (już złożone). Niedługo będę uruchamiał.
    Jest to końcówka pod projekt jak w temacie :)
  • #18 21890956
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ile będzie miała kanałów? Wiecej niż dwa?
  • #19 21890958
    robert nawrot
    Poziom 20  
    A jak myślisz ? :)
    Jak pisałem poczaruję trochę z moim projektem, przód i tył - fotki wrzucone; można się domyślać co to będzie i ile tego będzie, ale może być też jakiś układ w mostku ?
    Pozdrawiam :)
  • #20 21891070
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Super że budujesz coś własnymi rękami. Mało teraz kto tak robi. Ja przymierzam się do budowy końcówki mocy na podstawie tego wzmacniacza https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic142780.html Narazie mam tylko plytki, ale pamiętam jak mi kiedyś grał i jestem ztetrminowany zacząć budowę w tym roku.
  • #21 21891545
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Robię własnymi rękami bo wtedy wiem co zrobiłem i zawsze mogę poprawić/skorygować oraz to, że układ mogę dostosować pod moje wymagania/potrzeby.
    Jak widać przód doopy nie urywa, ale nie lubię wodotrysków w sprzęcie (kiedyś tak) - to ma grać.
    Ja wzmacniacz (końcówkę) szykuję pod mój projekt. Kupiłem gotowce do poskładania bo po prostu nie chce mi się robić od zera. Układy są sprawdzone więc powinno to zagrać.
    U Ciebie widzę w stopniu wejściowym wzmacniacz operacyjny - mniej regulacji, więcej "precyzji". Dawno temu zrobiłem wzmacniacz gdzie w układzie wejściowym siedział uA 709 (z jakiegoś czasopisma układ) i niestety szumiał niemiłosiernie a żaden inny nie pasował bo ten miał kompensację zew. (był problem z zakupem innych a ten był z wylutu).
    Spore trafa musisz zapodać do układu, żeby dostarczyć prundu :) zwłaszcza dla 4 Omów.
  • #22 21892086
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ten PA 300 kiedyś był bardzo popularny. Przez całe lata szukałem gotowych płytek do niego bo nie umiem dobrze wytrawiać. Trafo mam z odzysku z końcówki Sharp 7700. Kolumny też do niego zbuduje na bazie GDN30/80.
  • #23 21892248
    robert nawrot
    Poziom 20  
    To działaj, ja za tydzień zaczynam składać pudła a potem ... obaczym co będzie potem :)
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy własnego zestawu głośnikowego inspirowanego dawną konstrukcją z lat szkolnych, z naciskiem na poprawne zaprojektowanie obudowy, strojenia bass-reflex i zwrotnicy. Omawiane są problemy z podziałem pasma przy niskich częstotliwościach, sens stosowania dwóch wooferów, wymagania dotyczące zgodności fazowej oraz trudności z wiarygodnym pomiarem akustycznym w warunkach domowych. Autor wyjaśnia, że projekt ma już przemyślaną zwrotnicę, a wcześniejsza konstrukcja była wykonywana na podstawie książki o zestawach głośnikowych i testowana generatorem oraz miernikiem częstotliwości. W toku rozmowy pojawiają się sugestie wykonania prostszego, sprawdzonego zestawu oraz rozpoczęcia od podstawowych konstrukcji 2-drożnych. Później autor pokazuje postępy prac: kompletowanie materiałów, wykonanie tylnej i przedniej ścianki wzmacniacza, użycie CNC, plan montażu końcówki mocy na gotowych modułach MOSFET oraz wykorzystanie monitora Behringer jako regulacji głośności. Projekt jest rozwijany etapami, z naciskiem na funkcjonalność, możliwość korekty i dopasowanie do własnych wymagań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA