Mam problem z wejściem do BIOS-u, ponieważ mam ciągle czarny ekran, gdzie na Windowsie mi wszystko działa. Problemy z tym zaczęły się po wymianie karty graficznej, którą zakupiłem od znajomego, który używał jej w komputerze podpiętym do telewizora. Minęło już 5 miesięcy od tamtego czasu i wtedy miałem podobny problem, ale BIOS działał na telewizorze. Teraz jednak nie działa również na nim. Zresetowałem CMOS na płycie głównej, baterię na płycie i wymieniłem RAM, lecz wciąż jest ten sam problem.
(...) inęło już z 5 miesięcy od tamtego czasu i wtedy miałem podobny problem ale bios działał na telewizorze teraz jednak nie działa również na nim zresetowałem CMOS na płycie głównej baterie na płycie i wymieniłem ram lecz wciąż jest ten sam problem
płyta główna h470m-hdv
proszę o pomoc @ElektrodaBot
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie Najprawdopodobniej Twój BIOS nie wyświetla obrazu z nowej karty graficznej w trybie startowym (UEFI lub Legacy), co skutkuje czarnym ekranem przed rozpoczęciem ładowania systemu Windows. Ponieważ system operacyjny uruchamia się poprawnie, sama karta graficzna jest najpewniej sprawna. Zalecam:
- Podłączenie innego monitora lub użycie innych portów wideo karty (HDMI/DP/DVI). - Sprawdzenie, czy w BIOS-ie jest włączony tryb CSM (Compatibility Support Module) lub – jeśli to karta w pełni UEFI – wyłączenie CSM i włączenie UEFI. - Aktualizację BIOS-u płyty głównej i ewentualnie VBIOS-u karty graficznej. - Tymczasowe użycie zintegrowanej grafiki (o ile procesor ją obsługuje) do zmiany ustawień BIOS-u.
Jeżeli te kroki nie rozwiążą problemu, warto przetestować kartę w innym komputerze i sprawdzić, czy tam BIOS wyświetla się poprawnie.
---
Szczegółowa analiza problemu Przy wymianie karty graficznej może dojść do niezgodności między firmware karty (tzw. VBIOS) a ustawieniami startowymi płyty głównej (UEFI/Legacy). Ważne jest też, aby monitor i płyta główna poprawnie obsługiwały tryb inicjalizacji obrazu przez kartę. Poniżej kluczowe aspekty:
1. Tryb UEFI a Legacy (CSM) - Nowoczesne karty graficzne są projektowane głównie pod UEFI. Jeśli płyta główna startuje w trybie Legacy (stary BIOS), a karta jest w pełni UEFI, może pojawić się problem z wyświetlaniem obrazu w fazie BIOS/POST. - Odwrotnie, jeśli karta ma głównie BIOS Legacy, a płyta wymusza UEFI, to również może dochodzić do konfliktu i braku sygnału w trybie BIOS.
2. Wersja BIOS-u płyty głównej (ASRock H470M-HDV) - Starsze wersje BIOS-u mogą nie obsługiwać niektórych nowych kart graficznych lub pewnych funkcji UEFI. Aktualizacja oprogramowania płyty głównej często rozwiązuje takie problemy.
3. Obsługiwane tryby wyświetlania przez kartę a monitor - Karty graficzne w fazie POST (przed ładowaniem systemu) zazwyczaj korzystają z niskich rozdzielczości (np. 1024×768). Czasem telewizory czy monitory mają problemy z poprawnym wyświetlaniem tak niskich rozdzielczości poprzez HDMI lub DP.
4. Reset CMOS i konfiguracja wyświetlania - Skoro resetowałeś CMOS, płyta powinna ustawiać domyślnie zintegrowaną grafikę (o ile jest dostępna) lub PCIe jako główne wyjście. Jednak warto to wymusić ręcznie, jeśli masz dostęp do BIOS-u poprzez zintegrowaną grafikę.
5. Zasilanie karty i kompatybilność - Niewystarczający zasilacz lub uszkodzona linia zasilania karty mogą powodować różne błędy (choć częściej w Windowsie). Ponieważ Windows się uruchamia, jest to mniej prawdopodobne, ale warto mieć pewność, że zasilacz jest sprawny i ma zapas mocy.
---
Wspierające wyjaśnienia i detale - CSM (Compatibility Support Module) Włączenie CSM pozwala płycie głównej używać starszych metod inicjalizacji karty graficznej. Jeśli oryginalnie karta była w komputerze z trybem Legacy, a Twoja płyta ma domyślnie UEFI, część BIOS-u karty może nie być aktywowana prawidłowo.
- UEFI Nowsze karty lepiej współpracują, jeśli płyta działa w trybie UEFI bez emulacji BIOS. Dzięki temu następuje szybsza inicjalizacja i pełna obsługa funkcji zabezpieczeń i partycji GPT. Jednak starsze monitory/telewizory mogą nie radzić sobie z wczesnym wyświetlaniem sygnału w UEFI (zwłaszcza przez HDMI).
- Aktualizacja BIOS-u W przypadku ASRock H470M-HDV należy pobrać najnowszą wersję z oficjalnej strony producenta, wgrać ją (np. za pomocą narzędzia Instant Flash z poziomu BIOS-u) i sprawdzić, czy to rozwiązuje konflikt.
---
Praktyczne wskazówki 1. Test na zintegrowanej grafice - Jeśli Twój procesor Intel ma zintegrowane GPU, wyjmij tymczasowo kartę dedykowaną, podłącz monitor do gniazda HDMI na płycie głównej i uruchom komputer. - Wejdź do BIOS-u, wyłącz (lub włącz) CSM i ustaw „Primary Display” → „PCIE” (lub odwrotnie, w zależności od potrzeb). Zapisz ustawienia i wyłącz komputer. - Zamontuj ponownie dedykowaną kartę, przełącz kabel HDMI/DP do karty i zobacz, czy pojawi się obraz w BIOS-ie.
2. Zmiana portów i kabli - Podłącz monitor do innego portu karty (np. DisplayPort zamiast HDMI). Czasem wejście BIOS-u zadziała tylko na jednym wyjściu wideo. - Wypróbuj inny kabel HDMI/DP lub inny monitor.
3. Aktualizacja oprogramowania - Aktualizuj BIOS płyty głównej do najnowszej wersji. - Po uruchomieniu Windowsa uruchom program GPU-Z (lub inny monitoring) i sprawdź, czy występuje nowszy VBIOS dla Twojego modelu karty.
4. Weryfikacja w innym PC - Aby wykluczyć uszkodzenie karty graficznej, sprawdź ją w innym komputerze (jeśli istnieje taka możliwość) i spróbuj wejść do BIOS-u na tamtej maszynie.
---
Krótkie podsumowanie - Problem dotyczy inicjalizacji karty graficznej w trybie BIOS/POST, najczęściej związanej z trybem UEFI/Legacy. - Niezbędne jest sprawdzenie ustawień BIOS-u (CSM, Primary Display, itp.), zaktualizowanie płyty głównej i ujednolicenie trybu karty z trybem samej płyty. - Dodatkowo, warto zweryfikować monitor, kabel i samą kartę na innym komputerze, by ostatecznie wykluczyć uszkodzenie sprzętu.
---
Pytania do użytkownika 1. Czy Twój procesor (np. Intel Core i5/i7/i9) ma zintegrowaną kartę graficzną i czy próbowałeś uruchomić komputer wyłącznie na zintegrowanym GPU? 2. Czy aktualizowałeś już kiedykolwiek BIOS płyty głównej do najnowszej wersji? Jeśli tak, jaką masz obecnie wersję? 3. Jaka to dokładnie karta graficzna (producent, model)? 4. Jaki monitor (lub telewizor) podłączasz i za pomocą jakiego typu kabla (HDMI, DisplayPort, DVI)? 5. Czy posiadasz inny monitor lub kabel, aby wykluczyć problem z kompatybilnością wyświetlacza?
Proszę o dodatkowe informacje, ponieważ pozwolą one dokładniej zdiagnozować źródło problemu i wskazać dalsze kroki. Jeśli masz dodatkowe pytania, z chęcią pomogę.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
moja karta graficzna to GeForce 1060 3gb od asus
testowałem już inne monitory I telewizor na różnych portach i kablach
mój procesor to i5 10400f i nie posiada zintergoraenj karty graficznej
i mogę teraz mieć problem z włączeniem komputera bo w trybie bezpiecznego restartu od razu przekierowuje mnie do biosu
moja karta graficzna to GeForce 1060 3gb od asus
testowałem już inne monitory I telewizor na różnych portach i kablach
mój procesor to i5 10400f i nie posiada zintergoraenj karty graficznej
i mogę teraz mieć problem z włączeniem komputera bo w trybie bezpiecznego restartu od razu przekierowuje mnie do biosu
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie Przy procesorze Intel Core i5-10400F, który nie ma zintegrowanej grafiki, jedynym wyjściem obrazu jest karta ASUS GTX 1060. Jeśli BIOS (UEFI) nie wyświetla się na tej karcie, a system Windows startuje prawidłowo, najpewniej przyczyna leży w niekompatybilnych ustawieniach startowych BIOS-u lub w samej karcie (np. konflikcie z wersją VBIOS-u). Niestety, skoro komputer wymusza teraz wejście do BIOS-u, a Ty masz jedynie czarny ekran, nie możesz zwyczajnie przełączyć się na system Windows. Poniższa analiza prezentuje możliwe przyczyny i metody postępowania w tej sytuacji.
---
Szczegółowa analiza problemu
1. Brak wyjścia wideo przy starcie (UEFI/Legacy) – Płyta główna ASRock H470M-HDV może mieć tryb startowy UEFI lub Legacy (CSM). Niektóre karty, szczególnie użytkowane wcześniej w innych konfiguracjach czy telewizorach, potrafią sprawiać problemy z wyświetlaniem obrazu w fazie POST.
2. Aktualizacja BIOS-u płyty głównej – Jeśli BIOS płyty głównej jest w starej wersji, istnieje ryzyko niepoprawnej obsługi kart z nowszym VBIOS-em. Rozwiązaniem jest aktualizacja BIOS-u płyty do najnowszej wersji, lecz bez obrazu w BIOS-ie trzeba to zrobić z poziomu Windows bądź w serwisie.
3. Reset CMOS i konflikt ustawień – Po wymianie baterii CMOS, część płyt głównych wymusza wejście do BIOS-u, by potwierdzić domyślne ustawienia. Jeżeli komputer zawsze przechodzi w „tryb bezpieczny” (Safe Boot) i chce wejść do BIOS-u, to przy braku wyjścia obrazu stajemy w miejscu. – Czasem konieczny jest dłuższy reset (np. wyjęcie baterii BIOS-u na 30 minut, odpięcie zasilania i klawiatur/USB, zmiana pozycji zworki Clear CMOS). Nie zawsze to jednak rozwiązuje kłopot z inicjalizacją karty.
4. Brak zintegrowanej grafiki = brak wyjścia awaryjnego – i5-10400F nie oferuje zintegrowanego układu graficznego, więc nie można w prosty sposób podejrzeć ustawień BIOS-u przez wyjście HDMI/DVI na płycie głównej.
5. eventualne problemy z VBIOS-em karty GTX 1060 – Karta mogła być sflashowana do trybu UEFI bądź mieć inny niestandardowy firmware. Wówczas płyta główna może mieć trudności z rozruchem w fazie BIOS/POST.
---
Praktyczne krok po kroku
1. Próba „wymuszenia” startu do Windows (z pominięciem BIOS-u) Czasami uda się wyjść z pętli wymuszającej wejście do BIOS-u, co pozwoli uruchomić Windows i m.in. zaktualizować BIOS płyty głównej. • Odłącz zasilanie, wyjmij baterię CMOS na min. 10–30 minut, a następnie włóż ją ponownie. • Odłącz wszystkie urządzenia USB (klawiatury, myszy, pendrive’y) i dodatkowe dyski. Zostaw wpięty tylko dysk systemowy i kartę graficzną. • Po włączeniu zasilania sprawdź, czy płyta główna daje jakiekolwiek sygnały dźwiękowe (buzzer) lub komunikaty diod LED. • Jeżeli pojawi się komunikat „Press F1 to Run Setup” (i wciąż czarny ekran), spróbuj kombinacji klawiszy (Ctrl+Alt+Del, Esc) albo poczekaj chwilę – być może uda się przejść dalej i załadować system Windows.
Jeśli uda się uruchomić Windows, omijając BIOS, ważne będzie: 1. Aktualizacja BIOS-u – Wejdź na stronę producenta (ASRock) i pobierz narzędzie do flashowania z poziomu Windows. Upewnij się, że pobierasz BIOS przeznaczony dokładnie do modelu „H470M-HDV”. 2. Po pomyślnej aktualizacji BIOS-u wyłącz komputer, ponownie zresetuj CMOS i sprawdź, czy BIOS będzie się wyświetlać.
2. Test karty graficznej w innym komputerze Jeżeli masz możliwość: • Sprawdź, czy ASUS GTX 1060 wyświetla ekran BIOS-u w innym zestawie. • Jeśli w innym komputerze BIOS pojawia się normalnie, problem leży w ustawieniach/wersji BIOS-u Twojej płyty głównej. • Jeśli i tam karta nie inicjuje obrazu w fazie POST, warto sprawdzić, czy VBIOS karty nie jest uszkodzony lub „nietypowy”.
3. Ewentualne przywrócenie fabrycznego VBIOS-u karty Bardzo rzadko, ale zdarza się, że karty używane w specyficznych konfiguracjach (np. HTPC lub w nietypowych systemach) zostały sflashowane niestandardowym firmware’em. Wówczas: • Pozostaje poszukać oryginalnego VBIOS-u (np. narzędziem NVFlash) i zaktualizować kartę, jednak wymaga to działającego dostępu do systemu z obrazem. • Jeśli karta nie daje się zainicjalizować na żadnym innym komputerze przed załadowaniem systemu, może być konieczna pomoc serwisu.
4. Inne zalecenia i uwagi • Upewnij się, że zasilacz jest sprawny i ma odpowiednie zapasy mocy dla GTX 1060 (minimum 450–500 W dobrej klasy). • Możesz spróbować innego slotu PCIe (jeśli płyta główna posiada taki zapasowy, chociaż w formacie micro ATX często jest tylko jeden slot x16).
---
Krótkie podsumowanie Bez zintegrowanej karty graficznej trudniej przełamać błędną konfigurację BIOS-u. Pierwszym krokiem jest więc próba wymuszenia startu do Windows, gdzie można zaktualizować BIOS płyty głównej. Jeśli się nie uda, warto przetestować kartę w innym komputerze. W najgorszym wypadku – jeśli karta ma uszkodzony VBIOS lub płyta główna rzeczywiście nie współpracuje z danym modelem – konieczna będzie diagnostyka w serwisie bądź czasowe użycie innej karty graficznej.
---
Pytania do użytkownika 1. Czy próbowałeś odłączyć wszystkie dyski i urządzenia USB, by sprawdzić, czy płyta główna nadal wymusza wejście do BIOS-u? 2. Czy wiesz, jaką wersję BIOS-u ma Twoja płyta główna (można to sprawdzić w Windows np. w programie CPU-Z, zakładka „Mainboard”)? 3. Czy próbowałeś karty graficznej w innym zestawie, aby wykluczyć uszkodzony VBIOS karty?
Proszę o informację, które kroki udało Ci się wykonać i z jakim rezultatem. W razie wątpliwości – chętnie pomogę w kolejnym etapie diagnostyki.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.