logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A5 2012 1.8 TFSI - drgania silnika przy szybkim dodaniu gazu na biegu jałowym

Arek1490 26 Lut 2025 20:42 1014 3
REKLAMA
  • #1 21457606
    Arek1490
    Poziom 2  
    Dzień dobry, Audi A5 2012 rok 1.8 TFSI 170 KM CJEB 3 gen.
    Problem z delikatnymi drganiami na biegu jałowym, a w szczególności zatelepie (zadławi) silnikiem przy szybszym dodaniu gazu. Gdy delikatnie dodaje gazu, nie trzęsie się. Problem tylko przy ruszaniu, w trakcie jazdy wszystko jest w porządku.
    Żadnych błędów, moc jest.
    Diagnosta komputerowy posprawdzał mi wałki, skład mieszanki, nie wiem co tam jeszcze, ale wszystko przechodziło i było w normie.
    Wymienione /Sprawdzone:
    -filtry
    -olej
    -świece
    -Nastastawinik elektromagnetyczne wałków
    -przepustnicę wyczyściłem (ale tam był tylko delikatny nalot
    - odmę odpiąłem i zaślepiłem korkiem od wina (ale to i tak w 3 generacji jest wpięta w turbo, więc chyba nie wpływa aż tak bardzo jak w poprzednich, gdy było wpięte w kolektor ssący)
    -sprezanie 8.5 na każdym cylindrze
    Co mogę jeszcze sprawdzić? Z góry dziękuję za pomoc.
    -
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21457771
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    Arek1490 napisał:
    Co mogę jeszcze sprawdzić z góry dziękuję za pomoc.
    -

Wymienić poduszki silnika!
  • REKLAMA
  • #3 21458685
    kalisz463
    Poziom 3  
    Adam Walko napisał:
    Arek1490 napisał:
    Co mogę jeszcze sprawdzić? Z góry dziękuję za pomoc.
    -

Wymienić poduszki silnika, jak napisał kolega wyżej, lub któryś z wtryskiwaczy może nie działać tak, jak ma. Do objawów zużytych i uszkodzonych wtrysków z pewnością zalicza się szarpanie silnika i jego nierównomierna praca. Podepnij auto pod komputer lub jedź na warsztat, żeby ci to zobaczyli. Może wystarczy je wyregulować :)
  • #4 21462211
    Arek1490
    Poziom 2  
    Tak, to były poduszki silnika. Na silniku pękła obudowa poduszki prawej, poduszka olejowa dosłownie rozerwała obudowę (nie było widać wcześniej tego, ponieważ pęknięcie zasłoniła skrzynia biegów).
    Uszkodzona poduszka silnika z widoczną pękniętą obudową.
    , a na skrzyni była trochę naderwana już.
REKLAMA