logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi TV Box S 2. generacji - myszka nie działa, jak to naprawić?

galy86171 28 Lut 2025 19:30 762 8
REKLAMA
  • #1 21460425
    galy86171
    Poziom 3  
    Podłączyłem myszkę bezprzewodową do Xiaomi TV Box S 2. generacji i można ruszać kursorem i zaznaczać odpowiednie kafelki, ale zauważyłem, że przewijanie przy WP Pilot nie działa. A gdy zacznę coś pisać, to mam podwójne litery naciskam jedną literę A, a ukazują mi się dwie. Odłączyłem myszkę bezprzewodową i podłączyłem nową na kablu jest dokładnie to samo. Zmieniłem też Hub-y, i to także nic nie pomogło nawet wyjąłem baterie z pilota, ale to również nic nie dało. Czy ten sprzęt jest myszko nieobsługiwany? Czy ktoś może jakoś pomóc jakimś pomysłem lub sugestią?
  • REKLAMA
  • #2 21460444
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1138
    >>21460425
    Podaj model myszki.
    Niekiedy są takie problemy kiedy mysz jest "mądrzejsza" od boxa (ma za dużo przycisków funkcyjnych).
    Spróbuj z inną myszką.
  • #3 21462172
    galy86171
    Poziom 3  
    shegipl napisał:
    >>21460425
    Podaj model myszki.
    Niekiedy są takie problemy kiedy mysz jest "mądrzejsza" od boxa (ma za dużo przycisków funkcyjnych).
    Spróbuj z inną myszką.

Myszka bezprzewodowa jest marki SWITCH ON modelu myszki nie znam, bo nie trzymam pudełka przez lata. Jest to najzwyklejsza trzy przyciskowa myszka. Drugą myszkę, którą użyłem jest marki TRACER model Gamezone XO USB na kablu. Obie myszki tak samo się zachowują. Dziś wpiąłem myszkę bezpośrednio do Xiaomi TV Box S 2, i to też nie pomogło,
  • REKLAMA
  • #4 21462639
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1138
    >>21462172
    To raczej aktualizacja boxa może pomoże jeśli to poprawią łaskawie.
  • REKLAMA
  • #5 21462849
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Działanie myszki w aplikacjach to nie wina myszki tylko aplikacji nie dostosowanych do używania myszki. Aplikacje zwykle mają obsługę interfejsu dotykowego albo pilota ( klawiatury ).
  • #6 21463723
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    >>21460425 Tak jak pisze tomaszlonski - różne aplikacje różnie obsługują zewnętrzne myszki, klawiatury, piloty BT etc., sprawdź np. z You Tube. Dodatkowo zajrzyj do ustawień typu "remote controll input method".
  • #7 21464033
    galy86171
    Poziom 3  
    Z YouTube jest tak samo też nie działa. Na ekranie głównym, gdzie nie jest uruchamiana żadna aplikacja myszka działa bez problemu.
  • REKLAMA
  • #8 21464066
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    >>21464033 No czyli system widzi prawidłowo ale apka niekoniecznie. Zajrzyj do ustawień i zobacz czy jest opcja zmiany metody sterowania.
  • #9 21475276
    galy86171
    Poziom 3  
    Kupiłem myszkę na blucie Xiaomi ale chwilę się, parowała i później znikała myślałem że myszka na blucie rozwiąże mój problem. Zostaje z pilotem Xiaomi bo nie mam wyjścia chyba że ktoś z Elektrody zna rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z myszką bezprzewodową podłączoną do Xiaomi TV Box S 2. generacji, gdzie przewijanie w aplikacji WP Pilot nie działa, a podczas pisania pojawiają się podwójne litery. Po przetestowaniu różnych myszek (SWITCH ON i TRACER Gamezone XO USB) oraz podłączeniu ich bezpośrednio do urządzenia, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyna może leżeć w aplikacjach, które nie są dostosowane do obsługi myszek, oraz w konieczności sprawdzenia ustawień metody sterowania. Wspomniano również o możliwości aktualizacji oprogramowania urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA