logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Citroen Berlingo 2009 1.6 HDi - wycieraczki działają non stop po myciu auta

andal146 28 Feb 2025 21:47 804 7
ADVERTISEMENT
  • #1 21460618
    andal146
    Level 2  
    Citroen Berlingo 2009 1.6 HDi.
    Po wizycie na myjce i powrocie do domu następnego dnia zastałem rozładowany akumulator i wycieraczki w pozycji pionowej (nie ma opcji, żebym zostawił je włączone, zresztą klucza nie było w stacyjce).
    Po podładowaniu akumulatora samochód uruchamia się normalnie, ale wycieraczki są non stop uruchomione, wyjęcie bezpiecznika z BSM-u wyłączyło je, ALE: cały BSM kilka jak po*ebany, gdy podłączony jest akumulator. Wnioskuję, że gdzieś po myciu podeszła woda i spowodowała zwarcie. Większość systemów chyba działa, ale ciągle jest to klikanie w BSM-ie. Czy mogę tak jechać, czy zjara mi się samochód? Czy wystarczy wymiana BSM-u, czy też może zwarcie jest gdzie indziej i nowy też się zjara, jak tylko go podłączę?
    Model BSM dokładnie taki jak na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=guHpbhTfZqs
    AI: Czy możesz określić dokładne położenie BSM w Twoim Citroenie Berlingo? To pomoże ustalić, czy mogło dojść do zalania.
    Tak, zaraz na prawo od akumulatora
    AI: Czy wcześniej miałeś jakieś problemy z BSM lub innymi elementami elektrycznymi w samochodzie?
    Nie
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21460624
    mw1983marcin
    Level 25  
    Help: 66
    Rate: 172
    Wyciągnij , wysusz i sprawdź choć by wizualnie czy wszystko okej, jeśli nie masz wiedzy elektronicznej to podeślij do kogoś , czy się zjara? Nikt tego nie zagwarantuje , ani nie obieca że się nie zjara
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21460646
    andal146
    Level 2  
    >>21460624 Dokładnie tak zrobiłem, BSM wysuszony, ale 'klikanie' nie ustaje.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 21460658
    mw1983marcin
    Level 25  
    Help: 66
    Rate: 172
    To pozostaje elektronik. Samo z siebie się nie naprawi , a raczej będzie się pogłębiać . Albo zmiana bsi , ale to trzeba się liczyć że to tak plug&Play nie ruszy
  • #5 21460733
    shegipl
    Level 26  
    Help: 76
    Rate: 1138
    Kiedyś przed świętami bożego narodzenia uszczelniałem koledze 1.6hdi i wpadłem na najgłupszy pomysł w życiu (obmyłem mu silnik).
    Po myciu już nie odpalił i klikał bsm jak szalony.
    Odpiąłem klemę i z otwartą maską porzuciłem na warsztacie.
    Kolega został bez c4 na święta, a ja rozmyślałem całe święta co się spierd.......
    Po nowym roku podpiąłem klemę sprawdziłem błędy i pokasowałem.
    Odpalił i jeździ do dziś.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #6 21460976
    ALIBABA I
    Level 33  
    Help: 219
    Rate: 532
    andal146 wrote:
    następnego dnia zastałem rozładowany akumulator i wycieraczki w pozycji pionowej (nie ma opcji, żebym zostawił je włączone,
    Nic, kolego, na razie nie wymieniaj. Widzę, że auto nie było podłączone do kompa. Też miałem przypadek z losowym zatrzymywaniem wycieraczek w pozycji pionowej i to cykanie, rzadkie, ale było. To wygląda na błąd komunikacji z COM 2000. Pierwszy sposób jest opisany w necie. Zrób tak: otwórz maskę i jeżeli jest tam pstryczek sygnalizujący otwarcie, to go zablokuj na zamkniętym. Pozamykaj wszystkie drzwi, zostaw jedynie otwarte swoje okno, włącz zapłon i wyłącz. Odczekaj do momentu, gdy BSI się uśpi [będzie słychać klik przekaźnika]. Zdejmij kleme na jakieś 3-4 minuty, podłącz kleme, włącz światła mijania, włącz zapłon, uruchom silnik, zgaś silnik i światła, wyjmij kluczyk, odczekaj do uśpienia BSI. Wtedy wszystko powinno wrócić do normy. W moim przypadku było ciut inaczej: musiałem odpiąć wtyczkę od COM-a, przy odpiętym aku, zapiąć kleme, włączyć zapłon na jakieś 30 sekundy i wyłączyć. Odłączyć aku, podpiąć wtyczkę COM-a, podłączyć aku, włączyć światła i wycieraczki na pozycję przerywaną, uruchomić silnik. Odczekałem, czy zaczęły pracować prawidłowo, wyłączyłem je i gdy zatrzymały się na dole, zgasiłem auto i światła, wyjąłem kluczyk i po kilku minutach otworzyłem drzwi, uruchomiłem, no i zaskoczenie, działa.

Te eksperymenty robiłem O co najmniej rok temu. Jeżeli się gdzieś pomyliłem, to pokombinuj po swojemu.
  • #7 21461410
    andal146
    Level 2  
    >>21460976 Pozostawiłem BSM na noc na grzejniku i wychodzi na to, że wszystko zaczęło działać poprawnie - zero klikania, systemy podtrzymywania życia działają poprawnie. Na wszelki wypadek przeprowadziłem jeszcze sekwencję, którą zaproponowałeś.
    Pozostaje jedynie lepiej zabezpieczyć wnętrze przed wodą. Problem rozwiązany.
  • #8 21461411
    andal146
    Level 2  
    Całonocne suszenie modułu BSM na grzejniku rozwiązało problem zwarcia.

Topic summary

✨ Citroen Berlingo 2009 1.6 HDi miał problem z wycieraczkami, które działały non stop po myciu auta, co spowodowało rozładowanie akumulatora. Po podładowaniu akumulatora, wycieraczki pozostały włączone, a BSM (moduł sterujący) wydawał dźwięki kliknięcia. Użytkownik podejrzewał, że woda mogła spowodować zwarcie. Po wysuszeniu BSM problem z klikaniem nie ustąpił, co sugerowało konieczność interwencji elektronicznej. Ostatecznie, po całonocnym suszeniu BSM na grzejniku oraz wykonaniu sekwencji resetującej, systemy zaczęły działać poprawnie, a problem został rozwiązany. Użytkownik planuje lepsze zabezpieczenie wnętrza przed wodą.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT