logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Adapter do polskich wtyczek na holenderski przedłużacz Typ F - co kupić?

SebaMaz 01 Mar 2025 10:04 426 8
REKLAMA
  • #1 21461012
    SebaMaz
    Poziom 3  
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie rodzajów gniazd elektrycznych.
    Próbowałem to rozgryźć ale słabo to wygląda z moją wiedzą mimo że wyszukałem informacje na ten temat.
    Może pomożecie i podpowiecie co zrobić lub kupić aby to działało .

Mam przedłużacz 25m bębnowy kupiony kilka lat temu w Holandii i ma on według google gniazda - Typ F (CEE 7/3)
    i nie da się do tego praktycznie podłączyć nic z wtyczkami typu C i E czyli to co mamy w Polsce.

Kupiłem radośnie jakiś rozgałęźnik z castoramy i myślałem że to będzie działać ale działa na styk i wystarczy lekko dotknąć i się rozłącza,
    ponieważ siedzi bardzo płytko a gniazdo jest bardzo głębokie.

Pytanie trzeba mi jakieś adaptery do tego prawdopodobnie ale z google nic nie wynika jaki to standard ani jak taka przejściówka czy adapter na polskie wtyczki by się nazywał.
    Jakieś rady lub pomysły?
    Załączniki:
    • Adapter do polskich wtyczek na holenderski przedłużacz Typ F - co kupić? 1740818966593.jpg (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Adapter do polskich wtyczek na holenderski przedłużacz Typ F - co kupić? 1740818966615.jpg (2.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Adapter do polskich wtyczek na holenderski przedłużacz Typ F - co kupić? 1740818966603.jpg (2.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21461043
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
  • REKLAMA
  • #3 21461082
    SebaMaz
    Poziom 3  
    Możliwe że trudniej to wyjaśnić niż sądziłem już się biorę za pisanie :-)

Chodzi mi o to że tak jak na zdjęciach biała wtyczka z przewodem (zdjęcia bębna) nie wchodzi do końca
    bo nie może, jest kołnierz na gnieździe i wtyczka trzyma się tam według mnie bardzo słabo
    ale działa jednak przy przypadkowym ruszeniu bębna może się wypiąć przy odpowiednich wstrząsach
    i chciałbym kupić adapter/przejściówkę żeby jak podłączę coś i jak trącę nogą to żeby nie wyskoczyła wtyczka.

Ta sama sytuacja z czarnym rozgałęźnikiem który kupiłem i gniazdo na bębnie jest za głębokie bo przeszkadza kołnierz
    i styka się z gniazdem i jest prąd ale tutaj wystarczy trącić palcem i się rozłącza.
    Biała ładowarka USB nie wchodzi do gniazda w ogóle i żeby coś podłączyć trzeba użyć czarnego rozgałęźnika (zdjęcia) który i tak praktycznie się nie trzyma w gnieździe.
    Jakiś pomysł w związku z tym?

Mój ostateczny pomysł jak nie znajdę nic to odciąć kołnierz w jednym gnieździe albo coś w tym stylu.

Bęben przedłużacza elektrycznego z wtyczką i pustym gniazdem.
    Przedłużacz bębnowy z wtyczkami elektrycznymi
    Przedłużacz bębnowy z podłączonym czarnym rozgałęźnikiem i białą wtyczką.
    Czarny rozgałęźnik elektryczny obok białej wtyczki.
    Czarna przejściówka z wtyczką, do której podłączona jest biała ładowarka USB.
    Przedłużacz bębnowy z niekompletnie włożoną białą wtyczką USB.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21461139
    SebaMaz
    Poziom 3  
    Ok
    A teraz siedzę i czytam od ponad godziny o rodzajach gniazd stosowanych na świecie i standardach gniazdkowych :-)
    Czyli jak rozumiem, jest to stricte przedłużacz pod wtyczki uni-shuko i nie nadaje się do podłączania innych wtyczek.
    Aby zrobić z tego domowy przedłużacz do używania np. ładowarki na baterie czy okazjonalnym podłączeniu telefonu, gdy do innego gniazdka za daleko, to muszę podłączyć do niego inny przedłużacz z wtyczką uni-shuko i np. listwą z normalnymi gniazdami typu C lub E... lub wymiana gniazd.

Rozumiem, dzięki za pomoc :-)
  • Pomocny post
    #6 21461179
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam
    No tak, kolego, wtyczki na budowę są specyficzne i tak jak zauważyłeś, są gniazda końcowe, które już są standardowe, podłączane do przedłużaczy. Jakby kolega otarł się o porządną budowę (Baustelle), to można takie rozwiązania zobaczyć i wszystko pasuje do siebie. No i często przedłużacze mają zabezpieczenia (bezpiecznik), aby nie lecieć z 3. piętra do piwnicy.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 21461188
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    SebaMaz napisał:
    Czyli jak rozumiem, jest to stricte przedłużacz pod wtyczki uni-shuko...
    Dokładnie tak.
    SebaMaz napisał:
    i nie nadaje się do podłączania innych wtyczek.
    Da się, ale nie wszystkie. Akurat w jednym z przypadków wyżej, głównym problemem jest wtyczka kątowa, która zawadza krawędzią o obudowę gniazda, więc wchodzi z byt płytko. Po wymianie wtyczki na prostą problemu nie będzie.
    SebaMaz napisał:
    Aby zrobić z tego domowy przedłużacz do używania...
    Wymienić gniazdo na typowe (jak opisano wyżej) lub wykonać przejściówkę z wtykiem uni-schuko i typowym gniazdem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21461196
    SebaMaz
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedzi, generalnie można zamknąć temat, już wiem, o co chodzi z tym przedłużaczem. :-)
  • #9 21461209
    SebaMaz
    Poziom 3  
    Muszę zrobić własną wtyczkę uni-shuko prostą, aby udało mi się podłączyć drobne urządzenia do przedłużacza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące problemów z podłączeniem polskich wtyczek typu C i E do holenderskiego przedłużacza bębnowego z gniazdami typu F (CEE 7/3). W odpowiedziach zasugerowano, że problemem jest zbyt płytkie osadzenie wtyczek w gniazdach, co prowadzi do ich przypadkowego wypinania. Proponowano zakup odpowiednich adapterów lub wymianę gniazd w przedłużaczu na standardowe, które będą kompatybilne z wtyczkami uni-schuko. Użytkownik rozważał również samodzielne wykonanie wtyczki uni-schuko, aby umożliwić podłączenie drobnych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA