logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KD-75xg8096 Brak obrazu, dźwięk i podświetlanie działa

qksaniec 03 Mar 2025 18:49 1164 14
  • #1 21464523
    qksaniec
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

Zwracam się o pomoc z poniższą usterką.

TV: SONY KD-75XG8096

Chassis: GN5TR - tak mi Google podpowiada.
    Zasilacz - AP-P412AM
    Main - 1-982-454-51
    Tcon - 18Y_SNTH2TA6AV0.1
    Matryca - jeszcze nie sprawdziłem.

Opis usterki:
    W telewizorze zanika obraz (czarny ekran). Dźwięk i podświetlanie działają. Początkowo działo się to co parę dni, potem coraz częściej, od dwóch tygodni już obraz nie wrócił. W matrycy nie widoczne żadne większe defekty, dopatrzyłem się może 3 bad pixeli.

Do tej pory:
    Podmieniałem zasilacz i płytę główną, bez zmian. Zakupiłem nowy Tcon z Aliexpres, nawet udało się dobrać odpowiedni i obraz się pojawił, ale usterka nadal taka sama, obraz co jakiś czas się wyłączał i po jakimś czasie wracał.

Diagnozowanie:
    Nie ma zwarć na żadnym z kondensatorów na Tcon.
    Na punktach pomiarowych na Tcon obecne są napięcia:
    -12.85 V na bezpieczniku
    -VCC_3.3
    -VCC_1.8
    -VCC_2.5
    -VCC_1.5
    -VCC_0.9

Przy włączeniu telewizora poniższe napięcia skaczą na sekundę, ale spadają do 0:
    HAVDD - ~4 V (jak działa, powinno być 8 V)
    AVDD1 - ~8 V (jak działa, powinno być 16 V)
    VCON - ~3,5 V

Obraz nie pojawia się po odłączeniu którejkolwiek z taśm między Tconem a matrycą. Ale wydaje mi się, że nawet jak TV działał, to odłączenie jednej z taśm nie dawało nawet połowy obrazu. Ciekawe jest, że próbowałem uruchamianie TV na obydwu Tconach i efekt ten sam, ale na oryginalnym te skoki napięcia zawsze były o 20% niższe? Zamiast 4 V było 3.2 V itd.

Są dwa DC-DC konwertery na Tconie RT6948 i RT6949. Nie znalazłem żadnego datasheetu dla nich, jedynie dla RT6908:

Schemat blokowy konwertera DC-DC z zaznaczonymi sekcjami regulacyjnymi i połączeniami wewnętrznymi.

Schemat aplikacyjny RT6908 pokazujący układ połączeń kondensatorów, rezystorów i cewek.

Czy konwerter jest walnięty, czy jest zwarcie na matrycy i włącza się Over Current Protection? Nie mogę znaleźć żadnego service manuala/schematu dla tego TV.

Obecnie edukuję się z zakresu, jak działa panel LCD, żeby znaleźć ewentualny short.

Czy moje myślenie jest właściwe, będę wdzięczny za każdą radę :)
    AI: Czy sprawdziłeś stan fizyczny matrycy pod kątem uszkodzeń lub innych widocznych problemów?
    Nie widoczne żadne większe defekty, dopatrzyłem się może 3 bad pixeli.
    AI: Czy możesz opisać warunki środowiskowe, w jakich używasz telewizora (np. temperatura, wilgotność)?
    Dom
  • #2 21466880
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Na płytce matrycy sprawdziłes wszystkie kondensatorki .?
  • #3 21466908
    qksaniec
    Poziom 10  
    Sprawdzałem, i żaden nie był zwarty. Ale w każdym module jeden kondensator nie miał żadnego połączenia z masą.
  • #4 21466921
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Aaa to ciekawe..
  • #5 21466944
    qksaniec
    Poziom 10  
    Musiałem złożyć TV, bo żona już była na granicy wyrozumiałości i nie mogłem tego zgłębić. Patrzę na zdjęcia, czy to są kondensatory, które może "wracają do taśmy", i czy może są jeszcze jakieś kondensatory z drugiej strony (nie wyjmowałem całego PCB). Sprawdzę.

Chyba ten, ale muszę sprawdzić.
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z niebieską strzałką wskazującą na komponenty.
  • #6 21466949
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Sprawdz.
    Termowizja by sie przydała, badz spreżone powietrze do oschłodzenia i test.
  • #7 21467078
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Może zrób prosty test czy czasem matryca nie zwiera i nie wyłącza obrazu. Odłącz jedną taśmę między tconem a matryca i zobacz czy połówka obrazu będzie w porządku i nie będzie się wyłączać a potem podłącz z powrotem taśmę i odłącz drugą i tak samo sprawdź, jeśli przy którejś połówce będą defekty lub zniknie obraz to będzie oznaczać uszkodzenie matrycy
  • #8 21467171
    qksaniec
    Poziom 10  
    Jak pisałem, przy odłączeniu jakiejkolwiek taśmy nie pojawia się żaden obraz (nawet połówka). Nawet napięcia VDD czy VCOM nie próbują wystartować, cały czas jest 0 V.

Jak TV działał, to odłączenie jednej taśmy sprawiało, że nie ma obrazu nigdzie, nieważne, czy lewa, czy prawa taśma. To utrudnia trochę życie :(

Jak będę miał TV odpięty, to może spróbuję zmierzyć też, jaki jest stan pinów LX sterujących boost converterem. Mam nadzieję, że mój IC ma taką samą budowę jak ten ze schematu... tylko malutkie te piny są.
  • #9 21467264
    XTeRX
    Poziom 20  
    >>21467171
    To albo coś na elektronice matrycy w co wątpię bo to było by dziwne że obie się uszkodziły albo już sama matryca uszkodzona bo to zwykły led i obraz na połówce musi być. Jeszcze jest opcja że ten Tcon z aliexpress to uszkodzony jest
  • #10 21467316
    qksaniec
    Poziom 10  
    >>21467264
    Miałem nadzieję że to nie matryca, bo czasami działało.

Po wymianie Tconu na ten z AlieXpress też czasami działał, czasami nie. Ok, to może Tcon był podobnie uszkodzony. Ale teraz już nie pokazuje obrazu nigdy, gdyby to była wina Tconu, to po powrocie na oryginalny znowu powinno się czasami włączać, a się nie włącza.
  • #11 21467471
    XTeRX
    Poziom 20  
    >>21467316
    Skoro na oryginalnym nie dawał obrazu to oznacza że jest uszkodzony czyż nie? To jakim prawem ma Ci dać z powrotem obraz po wymianie z tego z aliexpress który też nie wiadomo czy sprawny
  • #12 21467517
    qksaniec
    Poziom 10  
    >>21467471
    Sekwencja zdarzeń:
    Oryginalny TCON na początku - obraz znikał, zwykle następnego dnia wracał i działał czasami godzinę, czasami parę dni. Jak obraz się wyłączył, to po restarcie telewizor czasami wyświetlał obraz, ale zwykle tylko na kilka sekund. Z czasem czas działania się zmniejszał, a czas nie działania wydłużał.

Wymiana na TCON z Ali - bez zmian, czasami działał, czasami nie działał, od 3 tyg. już nie dał obrazu.

Powrót do oryginalnego TCON - obraz się nie włącza.

Jeżeli problem byłby w TCON z Aliexpres, to oryginalny przynajmniej by dał obraz chociaż na sekundę, tak jak to robił wcześniej (no chyba że się popsuł, jak był zdemontowany).

Nie wiem, czy to istotne, ale kiedyś, jak znikał obraz, to na czarnym ekranie widoczny był kontur poziomych linii na środku ekranu, bardzo mało widoczny. Teraz takiego konturu nie widzę.
  • #13 21468095
    XTeRX
    Poziom 20  
    >>21467517
    Poziome linie mogą spowodować brak obrazu bo oznaczają koniec życia matrycy lub jej kres. Czy matryca była czyszczona płynami np. płynem do szyb lub czymś podobnym?
  • #14 21512045
    qksaniec
    Poziom 10  
    Mały updated:
    Z tego co rozumiem, to jest matryca Samsunga, ChatGPT podpowiada, że pewnie jest symetryczne sterowanie matrycą, dlatego muszą być obydwie taśmy podłączone, żeby TV odpalił obraz. Linie CKV są tylko na jednej taśmie.

Obraz uruchomił się metodą prób i błędów po zablokowaniu linii CKV3 na taśmie między Tconem a LCD. Widnieje czarna pozioma linia na środku ekranu, ekran od środka do dołu miga. Po zablokowaniu WSZYSTKICH linii CKV, CKVB migotanie ustało, ale oprócz pogorszenia jakości na całości obrazu w dolnej połowie ekranu widoczne jest jeszcze drobne migotanie i bleeding, szczególnie widoczny na białych napisach.

Próbowałem na dwóch Tconach, efekt ten sam, czyli pewnie zwarcie gdzieś dalej na szkle. Rozumiem, że może to być albo zwarcie w jednym z Gate driverów na boku matrycy (nie wiem, czy są one w formie COF czy COG, nie zdejmowałem matrycy), albo zwarcie gdzieś na samej matrycy?

Chat GPT doradził mi selektywne blokowanie poszczególnych linii CKV, może potestuję, jak to wygląda w różnych konfiguracjach.

Zaproponował też danie rezystora na CKV3 zamiast całkowitego odcinania tej linii. Czy to jest coś, co może pomóc w migotaniu?
    Załączniki:
    • kd-75xg8096 CKV block.mp4 (6.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21512566
    XTeRX
    Poziom 20  
    >>21512045
    Blokowanie pinów CKV to tylko półśrodek nieuniknionego, to tylko blokowanie zwarcia w matrycy i żadna zmiana TCON'a tego nie zmieni. Przedłużyłeś na jakiś czas żywot matrycy blokując te piny lecz ona nadal będzie poszerzać to uszkodzenie do momentu aż w ogóle nie będzie dawać obrazu. Tak czy siak czeka Cię kupno nowego telewizora

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KD-75XG8096 ma problem z brakiem obrazu przy działającym dźwięku i podświetleniu. Początkowo obraz zanikał sporadycznie, z czasem problem się nasilił i obraz przestał się pojawiać całkowicie. Wymieniono zasilacz, płytę główną oraz TCON (oryginalny i zamiennik z Aliexpress), jednak usterka pozostała. Pomiar napięć na TCON-ie wykazał ich obecność, brak zwarć na kondensatorach, ale odłączenie taśm matrycy powodowało całkowity brak obrazu i napięć VDD oraz VCOM. Próby blokowania linii CKV na taśmach między TCON a matrycą zmniejszyły migotanie i poprawiły częściowo obraz, jednak pojawiły się poziome linie i bleeding, co wskazuje na uszkodzenie matrycy lub jej sterowania. Sugerowano możliwe zwarcie w gate driverach lub samej matrycy, które jest nie do naprawienia. Ostatecznie diagnoza wskazuje na uszkodzenie matrycy Samsung, co wymusza konieczność wymiany matrycy lub całego telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA