Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony KD-65XF8577 - Brak obrazu, jest głos oraz podświetlenie matrycy

lukpio3 25 Dec 2022 19:37 462 12
    lukpio3
    Level 21  
    Cześć,
    Pech chciał, że dziś padł mi TV. Podczas oglądania nagle znikł obraz natomiast dźwięk normalnie był. Początkowo myślałem że to coś u dostawcy TV ale jak nie było żadnej reakcji na np wejście z menu no to już wiadomo było że jednak coś padło. Tak jak napisałem w temacie, głos normalnie był i matryca świeci także podświetlenie działa. Jedynie nie ma obrazu. TV rozebrałem ale ja zapewne sami wiecie, bardzo ciężko o jakąś serwisówkę telewizorów. Pierwsze co mi przyszło do głowy to t-con i weryfikacja napięć na nim. No i tu już poległem :(. Kiedyś zdażyło mi się diagnozować TV i na t-conie były wyprowadzone ładnie punkty pomiarowe i nawet było napisane jakie napięcie powinno na nich być. A na tym, który jest w moim TV nie wiem, albo źle szukam albo po prostu niczego takiego nie ma. Tak on wygląda:

Model: V18 UHD 120HZ Control V0.6
    P/N: 68700-0749A

Odpinałem flexy od matrycy ale nie było kompletnie żadnej reakcji. Matryca dalej świeciła ale nic poza tym się nie działo.

Wiem że z telewizorami to ciężka sprawa ale może byłby w stanie ktoś pomóc lub mnie naprowadzić na jakiś trop. Będę przeogromnie wdzięczny.

Jeszcze może kilka słów na temat tego co sprawdziłem. Zweryfikowałem, wszystkie, nawet najmniejsze kondensatory SMD (niektóre robiłem pod mikroskopem bo są maleńkie), pod kątem zwarć. Wszystkie wyglądają ok. Bezpiecznik to oczywiście było coś co sprawdziłem na początku. Sprawny.
    maksar
    Level 33  
    lukpio3 wrote:
    Jeszcze może kilka słów na temat tego co sprawdziłem. Zweryfikowałem, wszystkie, nawet najmniejsze kondensatory SMD (niektóre robiłem pod mikroskopem bo są maleńkie), pod kątem zwarć. Wszystkie wyglądają ok. Bezpiecznik to oczywiście było coś co sprawdziłem na początku. Sprawny.

Jakieś V jest? Bo w poście same bzdury a o tym nic.
    lukpio3
    Level 21  
    Na tyle na ile udało mi się sprawdzić to zasilanie płyty t-con jest. Czy poprawne? Nie wiem bo nie mam żadnych schematów ani opisów. Płyta zasilana jest gniazdem 5 pinowym. Środkowy pin jest pusty. Dwa po prawej to masa, dwa po lewej to prąd i na obu sprawdziłem, pojawia się napięcie 12V. Ale czy ono jest poprawne to też nie wiem. Na pewno na wejściu wszystko jest więc raczej układ zasilacza można odrzucić. Natomiast na tyle na ile wiem, to sam t-con powinien mieć kilka napięć. 12V na wejściu ok, ale powinien mieć chyba jeszcze linię np 3.3V. No chyba że ten egzemplarz takowej nie posiada.

Dodano po 3 [godziny] 29 [minuty]:

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Szukałem sobie na wtyku zasilacza, które piny są pinami masowymi. Wtyk wygląda tak:

Miernik ustawiony na pomiar ciągłości. Jedna sonda na obudowie telewizora a drugą po kolei sprawdzałem piny we wtyku. Tak gdzie była masa, miernik oczywiście piszczał. Natomiast nie to mnie zainteresowało. Zainteresowało mnie, że na 2 pinach, dosłownie na ułamek sekundy pojawił się sygnał a na wyświetlaczy zamian OPEN LINE była wartość 249Ohm. Nie wiem czy tak właśnie powinno być. Co ciekawe, ta wartość pojawiła się właśnie na pinach, zasilających tcon napięciem 12V. Ale napięcie jak już wspomniałem wcześniej, na tconie jest.
    maksar
    Level 33  
    lukpio3 wrote:
    Nie wiem czy tak właśnie powinno być.

Tak powinno być, gdzie jest C.
    lukpio3
    Level 21  
    No to jeszcze przydało by się pomierzyć pozostałe napięcia na tconie tylko nie widzę żadnych punktów pomiarowych. W innym TV który kiedyś mi się popsuł, były oznaczone punkty pomiarowe VGL VGH AVDD oraz HAVDD a tu nie ma kompletnie nic. Sprawdzałem pod mikroskopem i nic nie było :(.
    lukpio3
    Level 21  
    Podejrzewam że w tym moim tconie, napięciami steruje ten procesor. Nie wiem za bardzo jak to sprawdzić ale nie będę chyba kombinował. Znalazłem za niewielkie pnieniądze sprawny tcon do tego modelu. Całe oznaczenie zgadza się z moim. Zamówiłem. Jak to nie będzie to no to padnięta płyta główna ale już wtedy naprawiał jej nie będę. No chyba że znajdę jakąś niedrogą.
    janimar1
    Level 4  
    matryca V18 lg,niestety bardzo wadliwa i w tym przypadku będzie niestety podobnie.Raczej na tconie nie bedzie żadnych napięć VGL,VGH lub HAVDD,ponieważ jest zwarcie na samej szybie.
    lisek
    Service technician RTV
    Dla zakupu ważny nr. na białym stickerze 6871L-5371B
    - matryca V650QWME08/ też w modelu KD-65XF8596

Popatrz Link

p.s
    Dla matrycy LC650EQL-SLA1 120Hz ten sam pcb: 6870C-0749A , ale własciwy opis 6871L-5351B
    lukpio3
    Level 21  
    No to jestem właśnie chyba w tym punkcie, gdzie TV woła mi o soft. Wrzuciłem mu do aktualizacji ale miga tak już od godziny i nic. tcony niby p/n-y mają identyczne ale na białym pasku co innego. Tak wygląda stary:

a tak wygląda nowy:

Dodano po 56 [minuty]:

Pomożecie mi jaki tcon powinienem zakupić do matrycy V650QWME09? Kurcze, wydawało mi się że ten powinien pasować a tu dupa. Chyba że ktoś wie jak z tych 2 zrobić i mógłbym podesłać komuś te tcony i by je ogarnął.

TV wyłączyłem. Ponad godzinę dioda mrygała na przemiennie zielonym i bursztynowym światłem. Mimo iż dałem mu nowy firmware na pendrivie to nie ruszył. Przez ponad godzinę powinien chyba zaktualizować go już.
    lisek
    Service technician RTV
    do matrycy V650QWME09
    masz zakupić taki jak na górnym foto. z #10

6871L-5371B
    waldi58
    Level 24  
    Przecież od razu widać na zdjęciu że ten nowy t-con jest do ekranu 55 cali !!!!! I co tu dale sprawdzać . Wg mnie i tak okaże się że uwalona jest szyba
    kanar2306
    Level 16  
    Witam, nie chcę zakładac nowego tematu bo mam ten sam problem w sony 75xe8596 panel też LG. Po zablokowaniu VGH matryca rusza ale problem z czerwonym kolorem. Da radę jeszcze ratować czy już śmietnik ?