logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL 5.1: Subwoofer nie działa mimo połączenia - czy aktualizacja pomoże?

mixtype 05 Mar 2025 11:14 594 7
REKLAMA
  • #1 21466913
    mixtype
    Poziom 9  
    Dzień dobry

Mam problem z subwooferem w zestawie JBL 5.1 – mimo że dioda statusu połączenia świeci się na biało, urządzenie nie wydaje żadnego dźwięku (subwoofer) - bar gra.

Wykonałem wszystkie zalecane kroki diagnostyczne, w tym:

Sprawdzenie ustawień głośności i różnych źródeł dźwięku,
    Resetowanie i ponowne parowanie subwoofera z soundbarem (connected na wyświetlaczu),
    Testowanie innego gniazdka zasilania,
    Odłączenie od prądu na kilka minut i ponowne podłączenie.
    Wyłączałem również anteny Wi-Fi w domu, aby wyeliminować zakłócenia i nakładanie się radia :)
    Niestety problem nadal występuje. Urządzenie nie jest już na gwarancji. Czy aktualizacja oprogramowania może pomóc w rozwiązaniu tego problemu? A jeśli nie, to jakie są możliwości naprawy i ewentualne koszty?

Proszę o informację, jakie kroki mogę podjąć dalej.
  • REKLAMA
  • #2 21466940
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    To tak jakby głośnik odłączył...
  • REKLAMA
  • #3 21466994
    mixtype
    Poziom 9  
    Co masz dokładnie na myśli? Czy może być tak, że jedna z sekcji w wzmacniaczu poleciała - w subwooferze?
  • #4 21467019
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Bez pomiarów i rozebrania to tylko domysły
  • REKLAMA
  • #5 21467154
    mixtype
    Poziom 9  
    To zostaje odkręcenie i sprawdzenie :)
  • #6 21468586
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Zdecydowanie.Dawaj foty to moze cos ustalimy:)
  • REKLAMA
  • #7 21481303
    Cesnek
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Posiadam taki sam problem w swoim zestawie więc podłączając się pod temat zapytam czy bar jak i sub powinny być od jednego zestawu ?? Bo w moim przypadku oba są inne
  • #8 21606858
    wojwar007
    Poziom 1  
    Mam dokładnie ten sam problem z tym samym soundbarem. Czy udało się komuś ten problem rozwiązać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z subwooferem w zestawie JBL 5.1, który mimo poprawnego połączenia (dioda świeci na biało) nie emituje dźwięku. Przeprowadzono standardowe procedury diagnostyczne: sprawdzenie ustawień głośności i źródeł dźwięku, reset i ponowne parowanie subwoofera z soundbarem, testowanie różnych gniazdek zasilania, odłączenie urządzenia od prądu oraz eliminację zakłóceń Wi-Fi. Problem nadal występuje, a urządzenie jest poza gwarancją. W dyskusji pojawiły się sugestie, że może to być uszkodzenie sekcji wzmacniacza w subwooferze, jednak bez pomiarów i rozebrania urządzenia trudno postawić diagnozę. Użytkownik rozważa samodzielne otwarcie i sprawdzenie subwoofera. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z tym modelem, a także pytają o kompatybilność soundbara i subwoofera z różnych zestawów. Nie pojawiły się konkretne rozwiązania ani potwierdzenie, czy aktualizacja oprogramowania może rozwiązać problem. Koszty naprawy i dalsze kroki pozostają nieokreślone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA