logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do Diora WS 442? Czystość dźwięku i kompaktowy rozmiar

Diogenes 08 Mar 2025 19:39 363 5
REKLAMA
  • #1 21471507
    Diogenes
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Jakie polecicie głośniki do tego sprzętu? Wzmacniacz Diora WS 442
    Bardziej interesuje mnie czystość i jakość brzmienia, niż ilość decybeli.
    Chodzi mi o optymalne wypośrodkowanie między ceną i jakością, ale też i ... rozmiarem. Domyślam się, że im ładniej mają grać, tym muszą być większe, ale wolałbym, by nie były wielkości pralki i nie zajęły mi pół salonu.
    Przeglądałem różne Altusy, Maestra i jeszcze kilka innych - najbardziej przerażają mnie ich rozmiary.
    Nie bardzo ogarniam wszystkie parametry tego wzmacniacza i ich przełożenie na optymalizację wyboru głośników. Stawiałbym na 8 omowe - tylko teraz jakiej mocy i jakiej wielkości, a także inna specyfikacja, bo są kolumny z dwoma tylko głośnikami (basy i wysokotonowe), ale też i z większą ilością, i szerszym podziałem pasma dźwięków.
    I jeszcze takie pytanie - czy kolumnom jest wszystko jedno, czy stoją, czy leżą, czy konstrukcyjnie są tak zaprojektowane, że powinny stać?
    Załączniki:
    • Jakie głośniki do Diora WS 442? Czystość dźwięku i kompaktowy rozmiar Bez tytułu.jpg (139.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21471607
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1927
    Kolumnom jest wszystko jedno czy stoją czy leżą. Mogą nawet stać odwrotnie, ''na głowie'' ale nie jest zalecane aby leżały ''na brzuchu'' bo niewiele będzie słychać;)
    Im większe kolumny tym niższy bas można z nich osiągnąć, taki który z małych nie jest fizycznie możliwy do osiągnięcia. Jeśli niski bas nie jest konieczny to mogą być mniejsze. Co do ''ładnego grania'' to należałoby kolumn posłuchać u siebie w miejscu gdzie będą one normalnie ustawione aby sprawdzić czy taki własnie sposób prezentacji Ci pasuje. Inaczej jest to loteria. Na świecie jest tysiące modeli kolumn i w zasadzie kazda gra inaczej. Ta sama kolumna w różnych pomieszczeniach będzie grać różnie. Różni ludzie mają różne preferencje, tak więc nie da się z góry określić jakie konkretnie kolumny będą dobre w jakimś konkretnym przypadku.
  • REKLAMA
  • #3 21471654
    Diogenes
    Poziom 9  
    >>21471607
    No tak, ale mimo wszystko, czy jest jakaś granica mocy - minimalna lub maxymalna? Zakładam, że głośniki o mocy poniżej 40W, będą miały bardzo płytkie/płaskie brzmienie (pozostając przy tych basach) - natomiast pójście w moc powyżej 100W będzie już tylko rozrzutnością (w każdym znaczeniu - pieniądze i miejsce, bo będą musiały być bardzo duże), gdyż na tym poziomie różnice w czystości dźwięku mogą być już mierzalne jedynie dla komputera, ale nie ludzkiego ucha. No i też chodzi o ten aspekt, ile mają mieć głośników (wyspecjalizowanych do konkretnego pasma dźwięku) - da się osiągać super jakość na dwóch standardowych, czy lepsze są te 3-4 głośnikowe? Salon ma jakieś 20 metrów2 (4x5), nie jest specjalnie zagracony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21471701
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Moc nie jest jakoś bardzo istotna w tym przypadku gdyż wzmacniacz nie jest dużej mocy tak więc kolumny mogą być w zasadzie dowolnej mocy ale nie jest tak że kolumna o mocy poniżej 40W będzie miec zawsze płytkie płaskie brzmienie a kolumna 80W głębokie i nie płaskie. Moze być całkiem odwrotnie w jakichś konkretnych przypadkach. Podobnie jest z ilością głośników. Istnieją kolumny z 3, 4 i więcej głosników ktorych brzmienie jest dalekie od tego czego się oczekuje od dobrych kolumn a są też takie z jednym lub dwoma głośnikami które brzmią całkiem dobrze. Tak więc nic tu nie jest jednoznaczne. Nawet określenie ''super jakość'' nie jest jednoznaczne gdyż dla różnych ludzi oznaczać będzie różne rzeczy. Dlatego właśnie ktoś kto zamierza kupić jakies kolumny powinien ich najpierw posłuchac, najlepiej u siebie, tam gdzie będzie je użytkował.
  • REKLAMA
  • #5 21471715
    Diogenes
    Poziom 9  
    >>21471701 Rozumiem - dlatego byłbym ciekaw opinii odnoszących się już do konkretnych przykładów, na zasadzie: mam takie i takie, i mają takie i takie zalety lub wady.
    No, przymierzać to można sobie spodnie w sklepie - z tego typu sprzętem, kupowanym jeszcze z drugiej ręki i być może od kogoś kto będzie mieszkał 100 km od nas, może być nieco kłopotliwe...
  • #6 21471737
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    No tak, jest to kłopotliwe kiedy kolumny są 100km dalej, niemniej jednak nie zmienia to faktu że bez takiego ''przymierzenia'' to jest loteria tak wiec kup cokolwiek co podoba Ci się wizualnie i cenowo bo brzmienia nie będziesz i tak w stanie ocenić zanim ich nie postawisz u siebie.
REKLAMA