logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thorens Mk145: Ocena stanu igły, czyszczenie płyt i eliminacja trzasków

Marek Ulaszek 15 Gru 2005 12:11 2853 5
REKLAMA
  • #1 2085368
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam. Zastanawiałem się czy mogę umieścić ten post w tej kategori i w zasadzie nie znalazłem lepszego miejsca na forum, więc chciałbym poruszyć nastepujący nurtujący mnie od niedawna problem. Otóż stałem się szczęśliwym posiadaczem używanego gramofonu Thorens Mk145 i dużej kolekcji płyt. Mam do szanownych kolegów trzy pytania:
    1. Jakie sposóby macie na ocenę stanu igły gramofonowej ?
    2. Jak najlepiej i najskuteczniej poradzić sobie z zalegającym kurzem w rowkach płyty.
    3. Czy duże "trzaski" oznaczają, że płyta jest juz nie do uratowania.

Dziękuję z góry za odpowiedzi i wyrozumiałość. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2085596
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Ja tez od niedawna znów mam gramofon (Daniel) ale lepszy niż kiedyś. Czasami trzeszczenie potrafi sie zmiejszyc po kilku odsłuchach. Co do oceny igły to nie mam wprawy. Ogólnie przyjmuje się czas pracy igły. Do czyszczenia z paprochów najlepiej używać specjalnej szczoteczki. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76262534
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2085600
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Ad 1 - Mocne szkło powiększające. Jeśli nie wiesz jak powinna nowa igła wyglądać, trzeba będzie porównać z oryginałem. Generalnie powinna być głdka, mieć odpowiedni kształt lekko zaokrąglony i nie mieć żadnych odprysków. Ale na początek proponuję wymienić na nową i pilnować kolejnych wymian zgodnie z czasem podanym przez producenta. Maksymalnie startą igłę poznasz podczas słuchania.

Ad2. - Bardzo delikatnie musisz przetrzeć specjalną "szczoteczką" - pokryta taką tkanina z włoskami - wszystko w kierunku spiralnym - ja to zawsze robię, jak płyta kręci się na talerzu. Jeśli to kurz - powinno pomóc. Jak inne zabrudzenia typu wylana coca-cola tłuszcz... metoda bardziej drastyczna - wypłukać w wodzie z dodatkiem jakiegoś detergentu, po czym osuszyć. Nie polecam tej metody, ale czasem jest konieczna.
    Ad3. - Przyjrzyj się, czy płyta nie jest porysowana. Trzaski powstają w wyniku porysowania płyty. Tego nie wyeliminujesz. Mniejsze trzaski powstają przy płycie zakurzonej, to można przeczyścić. Kolejna sprawa - zależy ile płyta była eksploatowana i na czym. Jeśli była to obrabiarka z wkładką piezo - zapomnij o dobrym dźwięku. Będziesz miał charakterystyczne syczenie. Tak samo jak płyta jest już "zjechana". To po prostu uszkodzone rowki płyty.
  • REKLAMA
  • #4 2085690
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Dziekuję za pierwsze odpowiedzi. Słyszałem o takiej metodzie usuwania zabrudzeń i kurzu polegajacej na naniesieniu na płytę specjalnego środka który następnie zastyga tworząc powłokę w której zlepione sa drobiny. Powłokę tę można łatwo oddzielic od płyty, usuwając wten sposób zanieczyszczenia które wnikneły w rowki. Ale czy to prwada czy mit niestety nie wiem. I jeszcze jedno czy sa obecnie jakieś środki lub inne zestawy które z ręką na sercu moglibyście polecić do do w/w zabiegów usuwania brudu, czyszczenia igły itp.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2086688
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    są dostępne proste maszynki do mycia płyt i płyny do nich. polecam firmę www.voice.pl - mają różne akcesoria , nie tylko audiofilskie, można też spróbować w W-wie Audio Forte. niektóre sklepy polecają usługę mycia płyt. jak kogoś stać - polecam. z domowych sposobów - w foto-optyce kupuje się płyn do płukania negatywów i odbitek FOTONAL, parę kropli do wody destylowanej i gotowy płyn do mycia płyt. myć jak napisał kolega wyżej i nie płukać już w niczym. bardzo ładnie wysycha i nie pozostawia plam. jedyny problem to uważać na etykietki , żeby ich nie zamoczyć , bo mogą spęcznieć i brzydko wyglądać, a w skrajnym przypadku się zedrzeć
  • #6 2266277
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Dziękuję za odpowiedzi. FOTONAL rzeczywiście jest tani i skuteczny. Pozdrawiam.
REKLAMA