logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Workio 2500 - szare kopie, plamki i problemy z automatycznym skyschotem

uaz 15 Kwi 2003 23:01 2111 9
REKLAMA
  • #1 188662
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Workio 2500 - kopiarka nieco ponad 30000 kopii:

-czerń miejscami jest szara
    -białe miejscami jest szare
    -robi nieregularne plamki czarne
    -robi nieregularne stemple ( plamiste zabrudzenia )
    -automatyczny skyschot wogule prawie nie działa

oprucz tego zostawia na czarnym tle białe punktowe linie a na białym tle czarne ( bieże to się z kułeczka prowadzącego papier ) - ale to akurat nie jest tak istotne

jest to najgorzej działająca kopiarka z jaką miałem styczność. Mój pułmilionowy Canon 1010 sto razy lepiej odbija!

Czy ktoś zetknoł się z takimi problemami ??
  • REKLAMA
  • #2 188663
    osa1go
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    buuu

za ten wymowny post możesz otrzymać bonus w postaci ostrzeżenia - zapraszam do lektury regulaminu [ UAZ]
  • #3 190674
    szczoten
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Czy używałeś orginalny toner?? W tej kopiarce jest on z developerem i czasem,( a właściwie jak dotąt zawsze) zasypanie jej nieorginalnym tonerem daje podobne objawy. może wysłałbyś jakiś skan koipiowanego lub drukowanego dokumentu. Jak zobaczę to możę na coś wpadnę. :-)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 190827
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Nie serwisuje kserokopiarek na codzien to tez zadnych wywodów nie będe robił.
    Dodam jedynie swoje dwa grosze...

Worki użytkujemy we firmie pól roku,
    z tego co wiem ostatnio rozsypało sie pobieranie z drugiej kasety iesamowite zgrzyty,
    kolejny problem to taki ze pracuje ono jako drukarka sieciowa, sporo terminali pzyłaczonych jest do tej drukarki, korzytamy z indywidualnych kodow stąd tez czasem dochodzi do przepełnienia pamięci a to niestety objawia sie często zwieszeniem maszyny na dobre....

Pozdrawiam!
  • #5 190924
    uaz
    Toner był orginalny, tu problemy są raczej natury "fizycznej" - ja zajmuje się serwisowaniem tych maszyn - tyle że tyle "nietypowych" usterek na raz to naprawde problem. Pytam celem wymiany doświadczeń.

Acha - plamy są również na wydrukach - więc część skanująca odpada...
  • REKLAMA
  • #6 191469
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wygląda na to jakby był problem z tonerem, lub podawaniem toneru!! Zobacz listwe na wałku magnetycznym!
  • #7 191552
    szczoten
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    ja na początek sprawdził bym czy bęben jest ok?? czy ta teflonie nie ma żadnych "ciapków " z toneru?? rozebrał bym też laser. obejżał czy wszędzie są masy, oczyścił elektrody?? obejżał wałek magnetyczny (a właściwie całą wywoływaczkę ) i skaner .jak wszystko jest ok to zrobił bym reset .
    jeśli to wszystko zrobiłeś- a pewnie tak- to nie mam narazie więcej pomysłów
    nie mam dużego doświadczenia z tymi kopiarkami ale wiem że potrafią dać popalić.
    pozdrowienia
  • #8 192549
    uaz
    zasobnik z tonerem wymieniłem po 18000 tys na zupełnie nowy - zrobiłem już nie mal wszystko co proponowaliście - ( nie rozbierałem lasera ) sęk w tym że optycznie wszystko jest OK ! - niestety nie mam drugiej maszyny żeby podmieniać podzespoły - sprawę komplikuje fakt że plamy raz są - a raz nie - ciągle podejżewam że coś "nie łączy" - to słaby punkt większości Panasoniców - tyle że już mi ręce opadły... :(

Dobrze że klient jest anielsko cierpliwy !
  • REKLAMA
  • #9 193197
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Workio 2500 po 30000...no to bęben do wymiany a przy wymianie konieczne czyszczenie wałka ładującego ( w zestawie z bębnem specjalna ściera) proponuje zastosowac bęben od serii DP-1510/1810/2010 pasuje i lepiej sie sprawuje przeznaczony na 45 tyś. , cena identyczna , a jesli nie to no to nie wiem...te kopiarki nie są zbyt częstymi pacjentami sam mam tylko dwie w obsłudze... pozdrawiam Paweł
  • #10 195663
    Świdziu
    Poziom 11  
    rozbierz jeszcze obudowe i zgaś śświatełko żeby było ciemno mi udało tak szię znależć przebicie w płytce i problem z jasnymi kopiami i tłem zniknął ale nie wiem czy w twoim przypadku to zniknie??

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Workio 2500 po wykonaniu około 30 000 kopii wykazuje szereg problemów jakościowych: miejscowe szarzenie czerni i bieli, nieregularne czarne plamki i stemple, a także problemy z automatycznym skanowaniem (skyschotem). Dodatkowo na czarnym tle pojawiają się białe linie punktowe, a na białym czarne, co jest związane z uszkodzeniem rolki prowadzącej papier. Użytkownik stosował oryginalny toner, a plamy występują także na wydrukach, co wyklucza usterkę skanera. Wskazano możliwe przyczyny: problemy z podawaniem tonera, zabrudzenia bębna i wałka magnetycznego, konieczność czyszczenia wywoływaczki oraz sprawdzenia lasera i elektrod. Zalecane jest także wykonanie resetu urządzenia. Wskazano, że bęben po 30 000 kopii może wymagać wymiany, a do tego konieczne jest czyszczenie wałka ładującego. Proponowano zastosowanie bębna z serii DP-1510/1810/2010, który jest kompatybilny i ma wyższą żywotność (45 000 kopii). Jeden z użytkowników zasugerował sprawdzenie płytek i eliminację ewentualnych przebić, co może poprawić jakość jasnych kopii i tła. Problemy są nieregularne, co wskazuje na możliwe słabe połączenia lub uszkodzenia mechaniczne typowe dla urządzeń Panasonic.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA