logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzrost obciążenia CPU w grach (Fallout 76, Throne and Liberty) po czasie - co robić?

kkalupietro1988 20 Mar 2025 14:17 243 10
REKLAMA
  • #1 21487856
    kkalupietro1988
    Poziom 2  
    Witam,
    posiadam dziwny problem z PC.
    Postaram się to opisać jakoś składnie.
    Chodzi głównie o łapanie obciążenia przez procesor w grach.
    Mam dwa przykłady: grając w Fallout 76, w trakcie gry na początku obciążenie procesora waha się w 20-30%, ale nagle (odstępy czasu są różne, 15 min do 60 lub więcej) wrasta do 70-90% i tak się utrzymuje, powoduje to większe temperatury i hałas, oraz wpływa na FPS, bo spada z 120 do jakichś 70 klatek. I najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że zminimalizowanie gry i odpalenie menedżera zadań wpływa na poprawę i wraca PC do 20-30% i znów przez jakiś czas jest dobrze, ewentualnie odpalenie menedżera zadań, zmiana zgodności gry z Windowsem, obojętnie co tam zaznaczę, zapiszę. Wrócę do gry, jest to samo, poprawa i przez jakiś czas działa normalnie, po czym znów nagle sobie PC zaczyna swoje jazdy.

Zaobserwowałem identyczne zachowanie w innej grze, Throne and Liberty. Wykonuję te same czynności i wraca obciążenie do takiego standardowego z poziomu 80-90%. Tutaj tak samo pomaga czy to włączenie samego menedżera zadań, czy zmiana zgodności. Jest to mega dziwna przypadłość, a dziwniej się robi, że zmieniłem całą platformę.
    Posiadałem i5 10400F, 16 GB RAM, RTX 4070, dysk Lexara 1 TB, Win 10, i ten problem też miałem! A dodam, że tutaj miałem Spartana 5, temperatury były na poziomie 50-65 max!
    Przesiadłem się na Ryzena 7500F, 32 GB DDR5, został dysk i karta, doszedł Fera 5, temperatury jak to na Ryzenach w górę 60-80. Zrobiłem podniesienie z 10 do 11, co skutkuje w sumie zmianą na nowy system i problem został.
    Ma ktoś pomysł, co to za cuda się dzieją?
    Wiadomo, jak wzrasta obciążenie, to i temperatury, hałas.
    AI: Czy podczas grania masz uruchomione jakieś inne programy lub procesy w tle, które mogą wpływać na obciążenie procesora?
    Nie
    AI: Czy masz włączone jakieś ustawienia podkręcania procesora lub specyficzne konfiguracje zarządzania energią, które mogą wpływać na jego wydajność?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21488075
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    kkalupietro1988 napisał:
    Posiadałem i5 10400F

kkalupietro1988 napisał:
    Przesiadłem się na Ryzena 7500F

W obydwu przypadkach szału wydajnościowego nie ma.
    Są gry stojące na GPU i są gry, stojące na CPU.
  • #3 21488777
    kkalupietro1988
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    kkalupietro1988 napisał:
    Posiadałem i5 10400F

kkalupietro1988 napisał:
    Przesiadłem się na Ryzena 7500F

W obydwu przypadkach szału wydajnościowego nie ma.
    Są gry stojące na GPU i są gry stojące na CPU.

Ale co ma piernik do wiatraka.
    Tak, i te obie gry nie stoją na CPU, ja ci opisałem problem, a ty odpisałeś generycznego posta, który poza nabiciem się nie wnosi nic do tematu?
    Opisałem dokładny problem, nigdy wcześniej tak się nie działo w tych grach....
  • REKLAMA
  • #4 21488843
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    kkalupietro1988 napisał:
    I najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że zminimalizowanie gry i odpalenie menedżera zadań wpływa na poprawę i wraca PC do 20-30%

Mi to wygląda jak byś miał jakiegoś trojana/wirusa. Jak włączasz menedżer zadań, to on się dezaktywuje, byś go w nim nie zobaczył, a po pewnym czasie znowu się włącza. Jak będziesz miał menedżera zadań włączonego w tle cały czas to też to się będzie działo?
    https://learn.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/downloads/autoruns mikrosoftu pokazuje wszystkie rzeczy które są włączane przy starcie sytemu. Jeśli to wirus/trojan to będzie tam wśród innych procesów zaznaczonych na różowo.

Alternatywnie może te gry jakoś źle zarządzają u ciebie pamięcią/zasobami systemu i włączenie menedżera resetuje zasoby do odpwiednich wartości...

Może to też być coś innego, ale opisałem co mi przychodzi do głowy.
  • REKLAMA
  • #5 21488869
    KOCUREK1970
    kkalupietro1988 napisał:

A której części mojego zdania nie zrozumiałeś w tym, że obydwa procesory to słabe jednostki?
    Przecież sam piszesz jak zamykasz grę i przenosisz na pasek, to zużycie CPU maleje.

No i co z tego że wcześniej w grach to się nigdy nie działo, skoro masz Windowsa, a tam codzienne zmiany.
    Microsoft co chwilę w tym grzebie, łata dziury, system się rozrasta - czyli to nie jest takie same środowisko jak wcześniej.

A skoro procesory słabe, system operacyjny robi dodatkowo swój narzut - są takie efekty.

Dodatkowo 16GB RAM, powoli przestaje być wystarczające do grania.

Musisz też pamiętać że oprócz aktualizacji systemu, są aktualizacje samych gier.
    Ich optymalizacja, często na początku dobra przy którejś kolejnej aktualizacji leci wszystko na łeb.
  • REKLAMA
  • #6 21488964
    kkalupietro1988
    Poziom 2  
    llukiz napisał:
    kkalupietro1988 napisał:
    I najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że zminimalizowanie gry i odpalenie menedżera zadań wpływa na poprawę i wraca PC do 20-30%

Mi to wygląda jakbyś miał jakiegoś trojana/wirusa. Jak włączasz menedżer zadań, to on się dezaktywuje, byś go w nim nie zobaczył, a po pewnym czasie znowu się włącza. Jak będziesz miał menedżera zadań włączonego w tle cały czas, to też to się będzie działo?
    https://learn.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/downloads/autoruns mikrosoftu pokazuje wszystkie rzeczy, które są włączane przy starcie sytemu. Jeśli to wirus/trojan, to będzie tam wśród innych procesów zaznaczonych na różowo.

Alternatywnie może te gry jakoś źle zarządzają u ciebie pamięcią/zasobami systemu i włączenie menedżera resetuje zasoby do odpowiednich wartości...

Może to też być coś innego, ale opisałem, co mi przychodzi do głowy.

Hmm też o tym myślałem, ale przeryłem PC, plus nowy system.

Dodano po 7 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    kkalupietro1988 napisał:

A której części mojego zdania nie zrozumiałeś w tym, że obydwa procesory to słabe jednostki?
    Przecież sam piszesz, jak zamykasz grę i przenosisz na pasek, to zużycie CPU maleje.

No i co z tego, że wcześniej w grach to się nigdy nie działo, skoro masz Windowsa, a tam codzienne zmiany.
    Microsoft co chwilę w tym grzebie, łata dziury, system się rozrasta - czyli to nie jest takie samo środowisko jak wcześniej.

A skoro procesory słabe, system operacyjny robi dodatkowo swój narzut - są takie efekty.

Dodatkowo 16 GB RAM powoli przestaje być wystarczające do grania.

Musisz też pamiętać, że oprócz aktualizacji systemu, są aktualizacje samych gier.
    Ich optymalizacja często na początku dobra, przy którejś kolejnej aktualizacji leci wszystko na łeb.

Jak ty wbiłeś tutaj takie ranki i ilości punktów zasług czy innych rzeczy? Pisząc takie głupoty, by pisać i nabijać posty?

Ja jej nie zamykam, gra jest odpalona, wystarczy odpalić manager zadań" nie trzeba zamykać gry.................... by to zrobić"

Ty uważasz, że do grania w takie gry trzeba mieć 9800X3D? czy co, bo bredzisz o jakichś słabych procesorach.... gdzie ten Ryzen z tym RTX w 100% wystarcza do grania.,... ale lepiej bredzić jakieś głupoty, niż przeczytać i zrozumieć opisany problem, więc ci to wyłożę jeszcze raz w punktach, może zrozumiesz.

- odpalam grę
    - gram przykładowo 40 minut, mam 144 fps/ obciążenie procesora cały czas wynosi tyle, ile powinno w tych grach, czyli 20-40% (więc twoja teoria za słaby procesor jest tak dobra jak twoje posty,)
    -po tym czasie obciążenie wskakuje nagle sobie na 80%
    - tu specjalnie dla kolegi KOCUREK1970, bo myśli, że menadżer urządzeń odpala się zamykając grę, robiąc Ctrl Alt Del, odpalam ten menadżer, gra jest dalej odpalona, zmieniam zgodność systemu na byle co, zapisuję, zamykam menadżer, wracam do dalszego grania w grę, która była tylko w tle, i wszystko magicznie się naprawia i znów mamy 20-40% obciążenia, i to jest problem, czemu tak się dzieje.
    CHYBA TERAZ ZROZUMIAŁE, CHYBA ŻE NIE TO DAJ ZNAĆ TO CI NAGRAM JESZCZE FILMIK ....

TY MNIE OSKARŻASZ O CZYTANIE BEZ ZROZUMIENIA, CZŁOWIEKU JA CI NAPISAŁEM PRZESIADŁEM NA RYZENA 32 GB RAMU !!!!@!!!!!! I PROBLEM DALEJ JEST TEN SAM, A TY PISZESZ, ŻE 16 GB RAMU.
    PROSZĘ, NIE PISZ JUŻ NIC.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    Więcej pokory proponuję.

• #7 21489067
    KOCUREK1970
    @kkalupietro1988
    Nie tym tonem!

Jeśli masz problem ze zrozumieniem prostych spraw i zależności oraz nie rozumiesz słowa pisanego, to nie mój problem.

Wyjaśniłem najprościej, jak się da, zależności - reszta po Twojej stronie.

Przejrzyj sobie ten dział forum, poczytaj, na jakich płytach i z jakimi procesorami na jakich grach ludzie mają problemy.
    Z Twoim procesorem jest kilka tematów, przejrzyj, tak samo z kartą graficzną czy MB - tematy wiszą.

A Windows to jest świeży, kiedy go instalujesz, potem obowiązkowe aktualizacje i leżysz.
    Sam Windows też uwala granie, bo coś MS swego czasu zepsuł.

Zmieniłeś komputer, zmieniłeś system, a problem nadal występuje - zatem może to nie problem u Ciebie, a po stronie gry, optymalizacji, ustawień w grze, rozdzielczości i jeszcze miliarda innych ustawień w samej grze.
  • #8 21489390
    llukiz
    Poziom 16  
    KOCUREK1970 napisał:
    Wyjaśniłem najprościej, jak się da, zależności

Przyznaj się lepiej że nie czytałeś posta autora, bo inaczej tego co piszesz nie da się wytłumaczyć. Tzn da się, ale wtedy wkroczy moderator i dostanę bana.

Dodano po 2 [minuty]:

kkalupietro1988 napisał:
    przeryłem pc, plus nowy system.

jeśli masz pewność że nie masz wirusów, pozostaje wytłumaczenie że te gry tak mają...
  • #9 21489398
    KOCUREK1970
    llukiz napisał:
    Przyznaj się lepiej że nie czytałeś posta autora, bo inaczej tego co piszesz nie da się wytłumaczyć.

Czytałem na telefonie, stąd mogą być nieścisłości.
    Co nie zmienia faktu, że wskazałem potencjalne przyczyny problemów, reszta w rękach Autora.
    Jeszcze mam Autorowi pod nos podsunąć podobne tematy z identycznym procesorem?
    Ale niech tam, niech stracę:
    https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7500f-vs-intel-core-i5-12400f-ddr5-test-recenzja
    Teraz tylko wysunąć wnioski, ale to już Autor musi sam.
    Przecież te procesory, tak samo jak AMD Ryzen 5 5600 - to przecież budżetówki.

A swoją drogą, widzę ogrom tematów właśnie z problemami procków Ryzen i płyt głównych z chipsetem B5XX...

Tyle tekstu Autora, a nadal brak info, jakie ma ustawienia graficzne w grach.
    To czego Autor oczekuje, szklanej kuli i recepty z góry?
    Autor dostaje takie odpowiedzi, jak sam swój temat przygotował.

llukiz napisał:
    Tzn da się, ale wtedy wkroczy moderator i dostanę bana.

llukiz napisał:
    jeśli masz pewność że nie masz wirusów, pozostaje wytłumaczenie że te gry tak mają...

Niesamowite:
    KOCUREK1970 napisał:
    Sam Windows też uwala granie, bo coś MS swego czasu zepsuł.

Zmieniłeś komputer, zmieniłeś system, a problem nadal występuje - zatem może to nie problem u Ciebie, a po stronie gry, optymalizacji, ustawień w grze, rozdzielczości i jeszcze miliarda innych ustawień w samej grze.

KOCUREK1970 napisał:
    Musisz też pamiętać że oprócz aktualizacji systemu, są aktualizacje samych gier.
    Ich optymalizacja, często na początku dobra przy którejś kolejnej aktualizacji leci wszystko na łeb.

A dodatkowo:
    kkalupietro1988 napisał:
    gdzie ten ryzen z tym rtx w 100% wystarcza do grania.,...

I tu się zgadzam całkowicie, ale nie do każdej gry z każdymi ustawieniami graficznymi.

kkalupietro1988 napisał:
    tu specjalnie dla kolegi KOCUREK1970 bo myśli że menadżer urządzeń odpala sie zamykając grę,

kkalupietro1988 napisał:
    Ja jej nie zamykam, gra jest odpalona, wystarczy odpalić manager zadań" nie trzeba zamykać gry.................... by to zrobić"

KOCUREK1970 napisał:
    Przecież sam piszesz jak zamykasz grę i przenosisz na pasek,

Tekst pogrubiony
    Zatem kto ma problem z czytaniem ze zrozumieniem.
    Skoro przenosisz grę na pasek, bo wywołujesz menedżer urządzeń, to w jakiś sposób ową grę zamykasz (ona jest w tle, ale graficznie już nie jest na ekranie).

Zatem mniej zaciekłości, szerszego kontekstu myślowego, życzliwości, a wszystko potoczy się inaczej.
    Nerwy nikomu nie służą.
  • #10 21489450
    llukiz
    Poziom 16  
    KOCUREK1970 napisał:
    Skoro przenosisz grę na pasek, bo wywołujesz menedżer urządzeń, to w jakiś sposób ową grę zamykasz

wiesz co. Może zajmij się czymś innym, bo doradztwo ci nie służy

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #11 21489767
    KOCUREK1970
    llukiz napisał:
    KOCUREK1970 napisał:
    Skoro przenosisz grę na pasek, bo wywołujesz menedżer urządzeń, to w jakiś sposób ową grę zamykasz

wiesz co. Może zajmij się czymś innym, bo doradztwo ci nie służy

A całość zdania brzmi tak:
    KOCUREK1970 napisał:
    Skoro przenosisz grę na pasek, bo wywołujesz menedżer urządzeń, to w jakiś sposób ową grę zamykasz (ona jest w tle, ale graficznie już nie jest na ekranie).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagłym wzrostem obciążenia CPU podczas grania w Fallout 76 i Throne and Liberty, gdzie po pewnym czasie obciążenie procesora rośnie z około 20-30% do 70-90%, co skutkuje spadkiem FPS i wzrostem temperatury oraz hałasu. Minimalizowanie gry i uruchomienie menedżera zadań tymczasowo obniża obciążenie CPU. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak obecność wirusa/trojana, problemy z zarządzaniem pamięcią przez gry, wpływ aktualizacji systemu Windows oraz optymalizacji gier. Wskazano również, że procesory z serii Ryzen i płyty główne z chipsetem B5XX mogą mieć znane problemy z wydajnością w grach. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia ustawień graficznych i monitorowania procesów uruchamianych przy starcie systemu (np. za pomocą narzędzia Autoruns). W dyskusji pojawiły się sugestie, że problem może leżeć po stronie optymalizacji gier lub systemu, a nie sprzętu, zwłaszcza że użytkownik posiada procesor Ryzen i kartę RTX, które powinny wystarczyć do grania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA