logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon nie wywołuje słuchawki w domu mimo wymiany na nowy model

Woytaxu.pl 20 Mar 2025 14:41 471 18
  • #1 21487877
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cześć, nie znalazłem nic podobnego na forum.

Mój domofon nie wywołuje słuchawki w domu.
    Dzwoniąc domofonem przy furtce słysze wyraźny sygnał wołania, natomiast w domu w aparat milczy. (Słychać go w 3%) - aparaty mam dwa każdy na piętro.
    Kontakt pomiedzy nimy jest, działa mikrofon, słuchawka i zamek.
    Zmianiałem sam domofon na nowy i dalej to samo.
    Kręciłem głośnością na zasilaczu i też nic.
    Załączniki:
    • Domofon nie wywołuje słuchawki w domu mimo wymiany na nowy model IMG_7404.jpeg (2.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Domofon nie wywołuje słuchawki w domu mimo wymiany na nowy model IMG_0265.jpeg (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Domofon nie wywołuje słuchawki w domu mimo wymiany na nowy model IMG_7423.jpeg (3.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21487880
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2080
    Przy zasilaczu masz zielone żyły skręcone w pomarańczowej kostce.
    Zdejmij tą kostkę i dotknij tymi żyłami do złącza G w zasilaczu.
  • #3 21488315
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    Działa! To znaczy "dzwoni” kiedy jeden z kabelków z kostki jest z gnieździe G.
    Dzwoni stale.
    Zielonych kabelków jest cztery (dwie pary)
    Jedna para to góra i dół
    Druga para kiedy jest wpięta to nie działa przycisk wołania.

Co dalej? ;)

(Mam drugi zasilacz)
  • #4 21488377
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Czyli wiemy, że zasilacz jest OK.
    Teraz idź do kasety i zewrzyj ze sobą (np. kawałkiem przewodu) żyły dochodzące do złącz G i G1.
  • #5 21488436
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    Jeżeli dobrze rozumiem to chodzi o zrobienie zworki na głównym przycisku domofonu?
    Innego G1 nie widze nigdzie
    Załączniki:
    • Domofon nie wywołuje słuchawki w domu mimo wymiany na nowy model IMG_7426.png (384.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21488473
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Woytaxu.pl napisał:
    Jeżeli dobrze rozumiem to chodzi o zrobienie zworki na głównym przycisku domofonu?

Tak, chodzi o test bez udziału samego przycisku.
    Można też na chwilę odłączyć te 2 przewody od przycisku i je po prostu zewrzeć.
  • #7 21488515
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    Zrobiłe tak, plus odłączyłę głośnik bo bedzie dzwonić non stop na zewnątrz :D
    I co nastepnie?
  • #8 21488533
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Napisz jaki jest efekt po takim zwarciu.
    Czy unifony wtedy dzwonią?
  • #9 21489138
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    Generalnie domofon jest u teściów (o zgrozo)
    Natomiast jeżeli dzwonić przyciskiem, czyli uzyskać efekt takiego zwarcia to słysze sygnał wołania w kasecie i bardzo bardzo cichy w unifonie.
    Najszybciej jutro bede mógł zrobić dokładny test na zworce.

Pytanie czy jesteś w stanie zaproponować mi jakieś działania na kilka kroków naprzód. ;)
  • #10 21489488
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Podsumowując.
    Rozumiem, że domofon działa w funkcji dwustronnej rozmowy i otwierania furtki. Brakuje tylko dzwonka, który jest bardzo słaby.
    Dotychczas zrobiłeś test generatora (dzwonka) z pominięciem panela, czyli zwarłeś żyły idące do unifonu (złącze CA) ze złączem generatora (G) w zasilaczu. Rozumiem, że wtedy dzwonek działał normalnie (głośno). Czy tak?
    Jeżeli tak, to wiemy, że zasilacz jest sprawny.
    Teraz trzeba sprawdzić linię wywoławczą do panela i w tym celu zalecałem zwarcie na złączach G-G1 w panelu. Jeżeli teraz też unifon zadzwoni normalnie głośno, tzn., że do wymiany jest przycisk w panelu. Jeżeli nie zadzwoni normalnie, to trzeba szukać problemu w linii: zasilacz- panel (złącza G-G i G1-CA)
  • #11 21489744
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 533
    Ircys napisał:
    Można też na chwilę odłączyć te 2 przewody od przycisku i je po prostu zewrzeć.

Woytaxu.pl napisał:
    Zrobiłe tak, plus odłączyłę głośnik bo bedzie dzwonić non stop na zewnątrz

Przepiszę po autorze poprawnie " Zrobiłem tak, i odłączyłem głośnik bo dzwonił non stop w panelu."

Czyli głośnik dzwonił w panelu głośno a ma tylko poprawnie lekko podzwaniać .
    Wnioskuje że jt. zwarcie w panelu albo dalej lub błąd w podłączeniu.
    Ale niepokoi mnie to że jt. wypięty przewód (strzałka, kolor brązowy) i on zwiera do obudowy w panelu.

Zdjęcie panelu z przewodami elektrycznymi, gdzie brązowy przewód jest wypięty i dotyka obudowy.
  • #12 21492106
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    - brązowy kabelek ze zdjęcia podłączony na swoje miejsce i nic się nie zmieniło.

- zworka zrobiona i tylko dzwoni tak samo jak wcześniej

- zmieniałem cały panel na nowy dalej tak samo

Jeżeli chodzi o kable, nie wykluczone że coś się rozłączyło czy przebija. Bo dwa pata temu podczas awarii rury z wodą, panowie podczas wykopów przecieli linie. Zostało to naprawione, działało do tej pory.
  • #13 21492116
    ROWE
    Poziom 34  
    To chyba wygląda na to że niesolidnie naprawili, na 2 lata.
    To się zdarza jak nie zostało to profesjonalnie zrobione.
  • #14 21492138
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  

• #15 21492163
    ROWE
    Poziom 34  
    Woytaxu.pl napisał:
    Bo dwa pata temu podczas awarii rury z wodą, panowie podczas wykopów przecieli linie.

Test robisz prawidłowo, ale dioda wtedy nie powinna przygasać.
    Widzę że masz kila luźnych przewodów na linii panel - zasilacz, to spróbuj je po kolei podmieniać.
  • #16 21494489
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    Może jednak ten temat odpuszczę, nie mam wystarczającej wiedzy i czasu. W zamian gdybyście zaproponowali mi jakiś bezprzewodowy model domofonu.
    Mam napięcie wiec chyba wystarczy, zasadniczo potrzebny jest jeden unifon zamist obecnych dwóch.
    Macie jakieś sensowne propozycje?
    -rozmowa
    -elektrozamek
    Na 12V
  • #17 21494813
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3496
    Woytaxu.pl napisał:
    Macie jakieś sensowne propozycje?
    -rozmowa
    -elektrozamek
    Na 12V
    COMAX analogowy.
    2 żyły fonia
    2 żyly elektrozaczep.
    Posiadasz sprawne 4 żyły ?
  • #18 21497773
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    Fonia i zamek działają wiec prawdopodobnie cztery się znajdą.
    Wtedy na obecnym zasilaczu?
  • #19 21497797
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3496
    Woytaxu.pl napisał:
    Fonia i zamek działają wiec prawdopodobnie cztery się znajdą.
    Wtedy na obecnym zasilaczu?
    Nie.
    Kupując 4-ro żyłowy COMAX audio trzeba kupić 3 elementy :
    -panel COMAX
    -aparat COMAX (aparat jest zasilany z 230V).
    -trafo 12VAC lub zasilacz 12V DC (do elektrozaczepu)

Jak chcesz zachować obecny panel i obecny unifon, to musisz kupić inną centralkę.
    Taką która nie potrzebuje dwóch żył na dzwonienie.
    Wtedy wystarczą :
    1.Głośnik panelu
    2 Mikrofon panelu
    3.Masa ("0")

4 elektrozaczep
    5 elektrozaczep

Podsumowanie tematu

✨ Domofon nie wywołuje słuchawek w domu mimo wymiany panelu na nowy. Słychać wyraźny sygnał wołania przy furtce, ale w unifonach w domu dzwonek jest bardzo cichy lub niemal niesłyszalny. Mikrofon, słuchawka i elektrozamek działają poprawnie. Testy wykazały, że zasilacz jest sprawny – zwarcie przewodów na złączu G w zasilaczu powoduje ciągły dźwięk dzwonka. Próba zwarcia przewodów G i G1 w panelu miała na celu wyeliminowanie przycisku jako źródła problemu. Głośnik w panelu dzwonił głośno, co wskazuje na możliwe zwarcie lub błąd w okablowaniu. W przeszłości uszkodzona linia kablowa była naprawiana, co może być przyczyną obecnych problemów. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana uszkodzonych przewodów między panelem a zasilaczem. W przypadku chęci zmiany systemu na bezprzewodowy, zaproponowano system COMAX analogowy 4-żyłowy z panelem, aparatem i zasilaczem 12V, pod warunkiem posiadania sprawnych przewodów. Alternatywnie, przy zachowaniu obecnego panelu i unifonów, konieczna jest centrala eliminująca potrzebę dwóch żył na dzwonienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA