logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Weryfikacja połączeń głośnikowych w Audi Chorus 2DIN w Audi

Andrzej-Kraków 21 Mar 2025 17:09 447 8
REKLAMA
  • #1 21489423
    Andrzej-Kraków
    Poziom 8  
    Ocena: 24
    Witam,
    mam nadzieję,że w dobrym dziale napisałem.....
    Generalnie w radiu jak wyżej chciałem odpiąć wtyczkę/kostkę, która łączy głośniki auta z radiem bez odpinania zasilania radia (kod mi gdzieś wcięło, więc potencjalnie mogłoby wołać pin, choć radio jest od nowości w aucie i słyszałem, że wtedy po odłączeniu i podłączeniu zasilania nie "woła" kodu, ale nie sprawdzałem, więc wolę nie ryzykować....)
    Na podstawie poniższego linku do radia jakie mam moglibyście mi napisać, która część gniazda/wtyczka górna z bezpiecznikiem czy dolna to połączenia głośnikowe (trzecia fotka)
    Co prawda na drugim zdjęciu jest jakimiś symbolami to opisane, ale nie potrafię na pewniaka to zweryfikować.
    Dzięki za pomoc. :)
    Link:

https://allegro.pl/oferta/radioodtwarzacz-chorus-2din-audi-a4-b7-kod-8e0035152q-17092218727
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21489438
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Zdjęcie modułu elektronicznego z zaznaczonymi pinami odpowiedzialnymi za głośniki.

Zaznaczone piny odpowiadają za głośniki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21489540
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 323
    Kostka jest zintegrowana więc wypina się ją całą. I dopiero wtedy - ale też nie w każdej kostce - można wypiąć sekcję odpowiedzialną za głośniki.

Prawdopodobieństwo, że wystąpi problem z kodem jest bliskie zero. Tu jest NA PEWNO zabezpieczenie związane z jednorazowym uwierzytelnieniem radia w samochodzie - czyli samochód pamięta swoje radio (zapis w liczniku).

U Pana powinno to wyglądać tak - zapinamy z powrotem złącze kostki - radio się uruchamia nie prosząc o kod.

Niekiedy było tak, że po zapięciu kostki radio z tego typu zabezpieczeniem jednak prosiło o kod. W takiej sytuacji nie wolno wpisywać złego kodu! Wtedy wystarczało przekręcić kluczyk na zapłon lub nawet uruchomić silnik i było OK.
  • #4 21489882
    Andrzej-Kraków
    Poziom 8  
    Dzięki za pomoc, już wszystko jasne.
    Tak jeszcze czysto teoretycznie jak w tym radiu wpisuje się kod to których klawiszy/przycisków się używa, jaka jest kolejność?
    Kod jest czterocyfrowy jak w innych radiach?
  • #5 21489913
    adam white
    Spec od car audio
    Kod czterocyfrowy, pierwsza cyfra zawsze fabrycznie 0 lub 1.
    Klawisz (domyślnie 1-4) odpowiada pozycji cyfry w kodzie i zmienia ją od 0 do 9

To radio bardzo przyjaźnie pomaga wpisać kod - to, co trzeba wyświetlone na wyświetlaczu.
  • REKLAMA
  • #6 21491682
    Andrzej-Kraków
    Poziom 8  
    Ok, dzięki.
    Pisząc o klawiszach 1-4 do ustawiania kodu miałeś na myśli te pionowe przy ekranie (co jest ich w sumie sześć po trzy z obu stron ekranu) do zapisywania konkretnych stacji radiowych, a nie te klawisze poziome funkcyjne, dobrze myślę?
    Pzdr.
  • Pomocny post
    #7 21492666
    adam white
    Spec od car audio
    Tak. Właśnie to na wyświetlaczu ładnie zaznaczone. I do tego klawisz "Enter'.
  • REKLAMA
  • #8 21492750
    Andrzej-Kraków
    Poziom 8  
    Super,podziękował.
  • #9 21493058
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    Rozwiązano = zamykamy

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono sposób weryfikacji połączeń głośnikowych w radiu Audi Chorus 2DIN montowanym w Audi A4 B7. Zaznaczono, które piny w kostce odpowiadają za głośniki, wskazując na zintegrowaną konstrukcję kostki, którą należy wypiąć w całości, aby odłączyć głośniki. Podkreślono, że ryzyko wywołania prośby o kod zabezpieczający po odłączeniu kostki jest minimalne, ponieważ radio jest jednorazowo uwierzytelniane przez samochód i zapis ten jest przechowywany w liczniku. W przypadku pojawienia się prośby o kod, należy unikać błędnego wpisywania i ewentualnie przekręcić kluczyk w stacyjce lub uruchomić silnik, co zwykle rozwiązuje problem. Kod zabezpieczający jest czterocyfrowy, z pierwszą cyfrą fabrycznie ustawioną na 0 lub 1. Wprowadzanie kodu odbywa się za pomocą klawiszy 1-4, które odpowiadają pozycji cyfry w kodzie i pozwalają zmieniać jej wartość od 0 do 9, a potwierdzenie następuje klawiszem Enter. Klawisze te to pionowe przyciski po obu stronach wyświetlacza, pierwotnie służące do zapisywania stacji radiowych. Radio wyświetla podpowiedzi ułatwiające wpisanie kodu.
REKLAMA