logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 2004 ALH - brak komunikacji z ECU, AIRBAG, odpala i gaśnie

mikolaj211 21 Mar 2025 18:02 303 5
REKLAMA
  • #1 21489475
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam, pacjent Leon 2004 ALH. Nagła usterka - wczoraj wszystko ok, dzisiaj jest tak: brak kontrolki świec żarowych, na zapłonie mruga kontrolka immo, po kilkunastu sekundach 3 razy pika i dołącza do niej mrugająca kontrolka hamulca ręcznego. Odpala na sekundę i gaśnie od razu. Z ECU silnika nie można się połączyć, zresztą nic dziwnego, inne sterowniki walą błędy o braku komunikacji. Z airbag również się nie łączy, z ABS, CAN gateway i licznikiem łączy bez problemu. Wrzucam błędy z tych sterowników.

ECU silnika to 038906012HE. Wyjąłem go i rozebrałem, wygląda to wszystko dobrze, zero wilgoci, czy śladów spalenizny itp. Z odłączonym ECU błędy te same, dalej nie łączy się z airbag.
    Zastanawiam się, czy uszkodzone jest ECU, czy może coś innego? Nie wiem, gdzie fizycznie znajduje się ta "Bramka CAN" 6N0909901, bo może tutaj leży przyczyna? Nie widzę jej ani koło ecu, ani przy przekaźnikach...

Kluczyki mam dwa z zakodowanym immo i wcześniej palił bez problemu na obu, no zresztą tu ewidentnie jest inny problem..
    Bezpieczniki wszystkie dobre, przekaźnik 109 też (jak go wyjmę, to auto kręci, ale nie odpala, a z przekaźnikiem odpala i gaśnie). Nie mam za bardzo pomysłu czego szukać, doradzicie coś?

Pozdrawiam.

Zrzut ekranu z VCDS-Lite pokazujący kody błędów dla samochodu.
    Zrzut ekranu z programu VCDS-Lite pokazujący kody błędów braku komunikacji z modułem sterującym silnika.
    Zrzut ekranu program VCDS-Lite pokazujący kody błędów związane z komunikacją modułów w samochodzie.
  • REKLAMA
  • #2 21489518
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Zasilania i masy sterownika silnika sprawdziłeś?
  • REKLAMA
  • #3 21489997
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3398
    Na oko usterki nie zauważysz. Złącza ECU do przelutowania. Najlepiej odessać starą cynę.
  • REKLAMA
  • #4 21490197
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    >>21489518
    Wszystkie zasilania i masy zgodnie ze schematem są.
    Nie ma przejścia między pinem 16 sterownika, a pinem 7 (K) złącza OBD. Po zrobieniu bypassu między tymi pinami bez problemu można podłączyć się z ECU silnika, błędy jak na zdjęciu. Ostatni się skasował, reszta aktywne, nie da się wykasować.

Moim zdaniem ewidentnie leży coś w szynie CAN, tylko nie wiem co...

Ekran oprogramowania VCDS-Lite pokazujący kody błędów w systemie sterownika samochodu.
  • REKLAMA
  • #5 21490362
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3398
    Z tego co ja widzę na schemacie to pin 7 gniazda obd2 łączy się z pinem 28 sterownika silnika i z zegarami. Pin 16 łączy się z zegarami. ,,Bramka" to gateway w okolicy nóg kierowcy.
  • #6 21491420
    lpalaszewski
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Szukaj bramki, błąd komunikacji między modułami spowodował problemy. Jeżeli nie było nic robione w gracie, to zasilanie bramki albo woda w bramce.

Added after 5 [minutes]:

>>21491420
    Mam złą informację. Autodata pokazuje zecan, bramka jest. w zegarach. jak się uszkodziły, to ja bym Immo wyłączył w ecu i tyle.

Schemat elektryczny połączenia modułów w pojeździe.
REKLAMA