logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Husqvarna Battery RIDER - brak reakcji, schemat elektryczny?

dr_dave 21 Mar 2025 19:39 657 7
  • #1 21489585
    dr_dave
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Nie bardzo wiem jaki dział wybrać.

Husqvarna r112ic nie działa. Bateryjny rider.
    Kupiłem uszkodzoną. Oczywiście padnięte akumulatory. Mam inne więc podłożyłem. Jednak nic nie działa.

Zasłanie na 3x12V czyli 36V po włączaniu stacyjki klika stycznik pomocniczy. Podaje wstępnie napięcie na nie wiem na co.
    Stycznik główny nie załącza się. Nie ma jazdy ani nie włącza się kosisko. Panel operatora również całkiem ciemny.

Pierwsze co zacząłem sprawdzać to czujniki.
    Neutralna pozycja pedału do przodu (uszkodzona)
    Pozostałe sprawne,
    do tyłu.
    hamulec,
    montaż kosiska
    siedzenie,
    załączanie kosiska 2 szt.

Sprawdziłem również stan wiązki elektrycznej. Zdjąłem wszystkie panele. Nie widać żadnych szkodzeń.
    Sprawdziłem wszystkie wtyczki. Są czyste żadnych nalotów.

Nie wiem jaka jest zasada działania tej kosiarki. Chodzi o sekwencję startu.
    Na tą chwilę wydaję się że aktywacja głównego stycznika przychodzi z silnia jazdy, znaczy silnik ma w sobie sterownik i z tego sterownika dochodzi cieniutki przewód do stycznika głównego.
    Kosisko się próbuje załączyć ale momentalnie spada napięcie bo stycznik nie przewodzi. Jest tylko jakby ładowanie wstępne falowników.

Najbardziej ucieszył bym się ze schematu elektrycznego.
  • Pomocny post
    #2 21489649
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Zasilanie z baterii podawane jest przez bezpiecznik F3 (3A) na CAN Huba, wtyk wiązki X59. Tam pracuje przetwornica wytwarzająca 12V do zasilania elektroniki i cewki stycznika.
    Nawet jak postawisz zasilanie na nogi to ten rider nie ruszy Ci bez sprawnego BMSa w baterii EV. VCU nie zezwoli na jazdę ani uruchomienie noży bez prawidłowej komunikacji z BMS.
  • #3 21489663
    dr_dave
    Poziom 14  
    Ok. Prostuje.
    Moja wiedza już urosła i wiem że Husqvarna oznacza ridery R112ic jeśli bateria jest litowo jonowa. Czyli nowszy model.

A ja mam wyglądająca dokładnie tak samo ale na bateriach kwasowych i to nazywa się Battery Rider. Rocznik 2014 prawdopodobnie po oponach bo nie mogę znaleźć tabliczki znamionowej.
    Mam jeszcze ten stary panel bez kontrolek. Jest tylko stacyjka wskaźnik naładowania i wykrzyknik. Dowiedziałem się z instrukcji że u mnie będzie padnięty ten moduł nad silnikiem.
    Żadna kontrolka się nie świeci.
  • #4 21489666
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Z tym modelem niestety nie pomogę. Dawno temu tylko raz naprawiałem taki sterownik, ale nie mam żadnej dokumentacji do niego ani do ridera.
  • #5 21489676
    dr_dave
    Poziom 14  
    Jutro siądę to więcej wykminię. Do sterowania kosiskiem są 4 przewody pewnie jakiś
    1. wspólny
    2. Sygnał załączania (sprawdziłem idzie prosto z krańcówki od manetki kosiska.)
    3 sygnał przegrzania. (Domniemanie, bo jest kontrolka o przegrzaniu)
    4. Sygnał pracy ekonomicznej. (domniemanie, bo jest przycisk pracy ECO)

są jeszcze wtyczki zasilające 36V prosto z przekaźnika głównego.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21489666
    Dziękuję za chęci.

A masz może wiedzę czy dilerzy będą mieli materiały do tego?

Dodano po 9 [minuty]:

Ciekawi mnie wyświetlacz, ponieważ wygląda że nie ma w nim elektroniki a całą jego funkcjonalność realizuje moduł główny nad silnikiem jazdy.
    Pęknięte są gumki dokoła tego przycisku więc mogłem zmierzyć gdzie podpięte są jego piny i ma bezpośrednie połączenie z wtyczką.
  • #6 21490372
    dr_dave
    Poziom 14  
    Sterownik jest tak pomyślany ze wtyczka
    A to wyświetlacz.
    B to sterownie silnika napędowego oraz zasilanie tego sterownika idące z silnika 36V
    C to dwie masy sterownika oraz przewód podający masę na przekaźnik załączany stacyjką a następnie podaje na masę stycznika zasilania jazdy i kosiska.
    D to czujniki traktorka.

Aktualnie wypięcie wtyczki B powoduje zapalanie wszystkich ledów w panelu sterowania.
    (Jak się okaże następnego dnia to efekt uboczy uszkodzenia głównego modułu)
    Załączniki:
    • Husqvarna Battery RIDER - brak reakcji, schemat elektryczny? 20250322_110822.jpg (942.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21490418
    dr_dave
    Poziom 14  
    W sterowniku widać uszkodzenia.

Płyta sterująca z zaznaczonymi elementami.

Jeden układ się mocno grzał widać wytopienie lakieru. Jest to 3408G, google mówi, że to Smart Low Side Power Switch.

Oraz grzeje się element metalowy, google mówi że to bezpiecznik PTC

Więc rozebrałem silnik. Czy nie uszkodzony.

Płytka drukowana z widocznymi przewodami i elementami elektronicznymi.

No nie widać. Sprawdziłem mosfety, nie ma tam zwarcia. Sprawdziłem kondensatory - ładują się do około 35V .
    Na przewodzie czerwonym i niebieskim pojawia się napięcie około 32V do zasilania płyty i jest obniżana na przetwornicy do 5V.
    W silniku świeci się dioda czerwona.
    Sprawdziłem jeszcze izolacje induktometrem na uzwojeniach, ale jest ok.

Teraz przestrzegam!
    Za płytą sterująca jest durna wtyczka. Trzeba ja zdjąć żeby wyjąć płytkę, takich kwiatków to się nie spodziewałem. Teraz nie wiem, czy ją dobrze założyłem bo nie mam fotki jak było, a nie ma tam żadnego znacznika.

Wnętrze uszkodzonego sterownika z widoczną płytką drukowaną.

Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

Kolejna aktualizacja.
    Musiałem edytować poprzednie posty bo zrobiłem tam poważne błędy w pomiarach i oględzinach.

3408G, który się widocznie grzał, miał zimne luty na wyjściu zasilania. Prze lutowałem go i chyba pracuje normalnie, bo na wejściu ma 36V a na wyjściu 12V.

Lepiej posprawdzałem i okazało się, że 36V do tego modułu przychodzi przewodem czerwonym na pin 11 Wtyczka B. To napięcie podawane jest między innymi na ten grzejący się metalowy bezpiecznik.

W termowizji znalazłem grzejące się kolejne elementy, tym razem jest to 752r Smart Power High-Side-Switch. Zamówię go i dam znać jak się sprawy mają.

Płytka drukowana z elementami elektronicznymi i śladami przypalenia.

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

Aktualizacja.
    Czip 752R jego Output jest bezpośrednio połączony z przypaloną nogą pin 12 wtyczka D.
    Przypalenie było dobrze widoczne na tym zdjęciu.

Zbliżenie na płytkę elektroniczną z zaznaczeniem uszkodzonego obszaru.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z kilkoma komponentami elektronicznymi i oznaczeniami pinów, w tym przypalone miejsce.
  • #8 21493493
    dr_dave
    Poziom 14  
    Aktualizacja.

Płytka drukowana z elementami elektronicznymi i zaznaczeniami problematycznych części.

Przyczyną grzania się Bezpiecznika Była dioda oznaczona na foto. Jest to główna dioda zabezpieczająca przez zmianą polaryzacji zasilania. Więc wygląda że ktoś pomylił przewody z akumulatora lub podłączył jakiś mega prostownik który to załatwił.

Po wymianie diody. Zapaliła się dioda LED na płytce koło procesora. Pojawiło się zasilanie na panel kierowcy.

Niestety kosiarka dalej martwa.

Grzał się stabilizator 3,3v więc pomiary. Ostatecznie wyciąłem go z płytki usunąłem stare nóżki i zwarcie dalej. Po kolejnych chwilach podniosłem nogę pamięci i podałem w linie zasilania 3,3v z zasilacza.

No i klops. To procesor jest zwarciem.

Szukam zatem sterownika do tej kosiarki.

Dodano po 3 [godziny] 17 [minuty]:

https://www.nxp.com/products/LPC1768FBD100

Taki tam jest procesor.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy baterii i układu elektrycznego w Husqvarna Battery Rider R112ic (wersja z bateriami kwasowymi z 2014 roku). Po wymianie akumulatorów na sprawne urządzenie nie reaguje – brak zasilania panelu operatora, brak załączenia stycznika głównego i napędu jazdy oraz kosiska. Zasilanie 36V jest obecne, a stycznik pomocniczy klika po włączeniu stacyjki. Sprawdzono czujniki (neutralna, hamulec, montaż kosiska, siedzenie) i wiązkę elektryczną – brak widocznych uszkodzeń. Układ sterowania jest złożony, z modułem głównym nad silnikiem, który odpowiada za funkcje panelu i sterowanie silnikiem napędowym. W sterowniku wykryto uszkodzenia elementów: układ scalony 3408G (Smart Low Side Power Switch), bezpiecznik PTC oraz diodę zabezpieczającą przed odwrotną polaryzacją, która po wymianie pozwoliła na pojawienie się zasilania i świecenie diody LED na płytce. Stabilizator 3,3V był uszkodzony, a procesor LPC1768FBD100 okazał się zwarciem, co uniemożliwia dalszą pracę urządzenia. Konieczna jest wymiana sterownika. Brak dostępnej dokumentacji serwisowej, a dealerzy prawdopodobnie mają materiały do nowszych modeli z bateriami litowo-jonowymi.
REKLAMA