logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki ciągnik Ursus wybrać: 4514, 5314 czy 914 do pracy w terenie górzystym?

Long John Silver 23 Mar 2025 09:48 753 2
ADVERTISEMENT
  • #1 21491268
    Long John Silver
    Level 10  
    Rate: 11
    Witam, skłaniam się z zakupem ciągnika rolniczego, tylko mam dylemat, jaki wybrać: czy Ursusa 4514, 5314, czy 914. Ciągnik miałby głównie pracować w kosiarce bijakowej, czasem w prasie kostkującej i kosiarce rotacyjnej. Co byście poradzili, co wybrać? Dodam, że ciągnik często będzie w mocnym terenie górzystym pracował.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #2 21491459
    homo_sapiens
    Level 24  
    Help: 67
    Rate: 128
    Nie jestem znawcą ciągników ale pomagałem znaleźć mały ciągnik ogrodniczy do winnicy na stoku. W poszukiwaniach kieruj się przede wszystkim bezpieczeństwem pracy czyli parametrem: Zakres wychylenia. Np. wspominany przez Ciebie Ursus 5314 ma "- +/- 11°"(dane z wikipedii). Ty musisz wiedzieć na jakich stokach będziesz pracował, musisz mieć jeszcze jakiś zapas bezpieczeństwa. Sprawa następna to zabezpieczenie kierowcy przy wywrotce. Wspomniany przeze mnie "mały ciągnik ogrodniczy" miał możliwość wyboru: kabina lub specjalna rama na wysokości siedzenia kierowcy (zabezpieczał wywrócony ciągnik przed koziołkowaniem). Według internetowych informacji przewrócony na bok pozostawał w takiej pozycji. Wrzuć sobie w wyszukiwarkę hasło: "ciągnik do koszenia wałów przeciwpowodziowych". Niektóre z tych maszyn widziałem w akcji koszenia wałów wiślanych, a nachylenie takiego wału jest olbrzymie i byłem zadziwiony ich pracą. To byłoby tyle. Więcej nic nie powiem bo nie wiem.
    Przy okazji pozdrowienia dla pięknej Jeleśni.
  • #3 21492091
    Long John Silver
    Level 10  
    Rate: 11
    Dziękuję za informację
ADVERTISEMENT