logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ładowania baterii w systemie Easun 6,2 kW z BMS JK - co sprawdzić?

berthold61 26 Mar 2025 16:43 1530 6
REKLAMA
  • #1 21496318
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 308
    Witam, to pierwszy mój temat w tym wątku i od razu z problemem (dla mnie). Easun 6,2 kW podłączony do magazynu 15 kW przez BMS JK, w BMS-ie wszystko ustawiłem domyślnie, poza typem baterii oraz ilością ogniw i ich pojemnością natomiast w falowniku wszystko z "jutubowych" poradników, tak jak wszyscy ustawiają. Podłączone AC in, podłączone panele PV ok. 400 Volt, na razie nie podłączone AC out, ale mimo dobrego słońca z paneli czy z sieci AC brak kontrolki ładowania baterii, komunikacja w menu 5 na li4 i komunikacja z BMS jest, ale brak ładowania. Dwa dni marznę w tym garażu i zero postępów, wyczerpałem "jutubowe" porady i co teraz?
  • REKLAMA
  • #2 21496356
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    A skąd mamy wiedzieć co jest źle, nie podajesz żadnych konkretów.
    Sprawdź jeszcze raz podłączenie do BMS i jego ustawienia. Skontroluj podłączenia w samym magazynie.
  • REKLAMA
  • #3 21496388
    krzyś11
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    >>21496318 Jeżeli nie ustawiłeś tych parametrów w BMS, to nie będziesz miał ładowania, wypnij całkowicie BMS i podłącz samą baterię pod falownik, dla sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #4 21496428
    berthold61
    Poziom 28  
    krzyś11 napisał:
    >>21496318 Jeżeli nie ustawiłeś tych parametrów w BMS, to nie będziesz miał ładowania, wypnij całkowicie BMS i podłącz samą baterię pod falownik, dla sprawdzenia.
    Nie mogę znaleźć tego postu, ale jeśli chodzi o ustawienia BMS-a, to dałem na livepo4, zmieniłem ilość cel, napięcia cel, itp., więc na domyślnych powinno już ruszyć, sory, że teraz wszystkiego nie podaję, ale tak zmarzłem, że palce u nóg odpadają, kolega wyżej mówi aby pominąć BMS-a i to dobry pomysł na jutro, dziś wysiadam.
  • REKLAMA
  • #5 21496474
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    BMS będzie działał przy domyślnych, jeśli wszystko prawidłowo zmontowane.

Najlepiej zrób po kolei:
    - Całkowity reset BMS.
    - Ustaw domyślne dla baterii określając tylko ilość cel.
    - Potem należy sprawdzić czy ładowanie, rozładowanie jest na pewno załączone w opcjach.

Na koniec prosta kalibracja napięcia BMS odpiętego od inwertera, najlepiej z dobrym woltomierzem. Jak podłączysz jakieś obciążenie można zrobić kalibrację natężenia.

Przy okazji sprawdź wersje firmware i wgraj najnowszą wersję 15.38, jeśli działa, możesz próbować nowszej JK-BMS 19. 02. jakiś dziwny przeskok w numeracji firmware związany z nową wersją BMS i wyświetlacza, który jest po prostu świetny, obsługuje wszystkie magazyny wpięte szeregowo.
  • #6 21496663
    berthold61
    Poziom 28  
    tomaszlonski napisał:
    BMS będzie działał przy domyślnych, jeśli wszystko prawidłowo zmontowane.

Najlepiej zrób po kolei:
    - Całkowity reset BMS.
    - Ustaw domyślne dla baterii określając tylko ilość cel.
    - Potem należy sprawdzić czy ładowanie, rozładowanie jest na pewno załączone w opcjach.

Na koniec prosta kalibracja napięcia BMS odpiętego od inwertera, najlepiej z dobrym woltomierzem. Jak podłączysz jakieś obciążenie można zrobić kalibrację natężenia.

Przy okazji sprawdź wersje firmware i wgraj najnowszą wersję 15.38, jeśli działa, możesz próbować nowszej JK-BMS 19. 02. jakiś dziwny przeskok w numeracji firmware związany z nową wersją BMS i wyświetlacza, który jest po prostu świetny, obsługuje wszystkie magazyny wpięte szeregowo.

Zamówioną mam przelotkę usb na lan i wtedy zrobię aktualizację , jutro sprawdzę bez bms-a czy falownik zacznie ładować bo w sumie nie wiem który z nich robi problem bo wszystko ustawione na domyślnych powinno już ruszyć ,nowość dla mnie te klocki ale wiem że nie poddam się jak zawsze , wyświetlacz dopiero idzie , kolejny co stawia się okoniem to dataloger od easuna dziwnie to się konfiguruje bo już w foxess też to dziwne ale dobrze opisane i zaskoczyło (to kiedyś tam do ongridu) a tu widzą że zabawa będzie.
  • #7 21497300
    berthold61
    Poziom 28  
    Jak się okazuje to BMS działa ok bo napięcie z magazynu przychodzi do falownika 52v ale z falownika po odpięciu przewodów wychodzi tylko 7 volt nie wiem co dalej hm ?
    falownik easun SMG-III-6.2kw wifi.

ps, pytanie czy ten falownik powinien wstać po podłaczonym samym magazynem po odłączeniu AC in ?? u mnie nie wstaje.

Dodano po 2 [godziny]:

No panowie ogarnięte ale dlaczego tego sam nie wiem, odłączyłem wszystko od napięcia zająłem się zrobieniem uziemienia od żyły ochronnej na obudowę i prawdopodobnie w międzyczasie kondensatory się rozładowały bo po podaniu napięcia startuje ładowanie , udało mi się tez skolegować z apką od inwertera czyli smartess no i fajnie to działa więc za ciosem uruchomiłem w przeglądarce desmonitor-a i wszystko na dłoni , dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku ładowania baterii w systemie Easun 6,2 kW z magazynem 15 kW i BMS JK. Użytkownik ustawił w BMS-ie parametry baterii (typ, ilość ogniw, pojemność) oraz konfigurację falownika według poradników, jednak mimo poprawnego podłączenia paneli PV i AC in, nie pojawiała się kontrolka ładowania. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie poprawności podłączeń i ustawień BMS, wykonanie resetu BMS, kalibrację napięcia i natężenia oraz aktualizację firmware do wersji 15.38 lub nowszej. Zalecano także test bez podłączonego BMS, podłączając samą baterię do falownika. Ostatecznie problem rozwiązało odłączenie wszystkiego od napięcia i wykonanie uziemienia obudowy, co pozwoliło na rozładowanie kondensatorów i prawidłowe uruchomienie ładowania. Udało się również nawiązać komunikację z aplikacją SmartESS i monitorować system przez Desmonitor. Falownik Easun SMG-III-6.2kW wifi po odłączeniu AC in nie uruchamiał się sam, co było dodatkowym zagadnieniem w konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA