logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Daily - brak świateł w przyczepie po wymianie żarówki obrysowej

stiffy37 26 Mar 2025 18:40 1341 14
REKLAMA
  • #1 21496462
    stiffy37
    Poziom 4  
    Witam, mam problem z Iveco Daily. Sprawa wygląda tak. Przepaliła mi się żarówka w przyczepie (obrysówka). Wymieniłem żarówkę na nową. Był problem ze stykiem, przez co raz działała, a raz nie. Po czym przestały działać wszystkie światła w przyczepce. Na gnieździe jest napięcie tylko na pinach 7 i 5 (7,8 V). Bezpieczniki wszystkie sprawdzone. W czym może być problem?
    AI: Jaki jest dokładny rok produkcji Twojego Iveco Daily?
    2019.
    AI: Czy sprawdziłeś okablowanie i połączenia w przyczepie pod kątem uszkodzeń lub korozji?
    Tak.
  • REKLAMA
  • #2 21496671
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1053
    próbnik żarówkowy prawdę ci powie, zainwestuj 9,5zł w próbnik i szukaj
  • #3 21496693
    stiffy37
    Poziom 4  
    Ale gdzie mam szukać? Nie mam schematu. Bezpieczniki okej. Może moduł? O ile jest i gdzie
  • #4 21496700
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1115
    7.8V to jeśli miernik nie kłamie, to problemu szukał bym w masie.
    Pin 3.

Ew ugnita wiązka modułu haka lub sam moduł.
    Jak oryginalny to lewa podłużnica, przy końcu pojazdu. Takie "cóś" przykręcone pod skosem. Lub przy samej ramie haka.

Zobacz jeszcze czy licznik kilometrów nie zaczął migać. To znak że moduł ugnił definitywnie
  • #5 21496738
    stiffy37
    Poziom 4  
    Zapiąłem przez pomyłkę żarówkę 21 W do obrysówki zamiast 2 W. Chwilę podziałało. Mogło to upalić moduł?
  • REKLAMA
  • #6 21496775
    Karaczan
    Poziom 42  
    Obrysówki to na ogół 5-10W BA9s. 21W ma inne gniazdo BA15s, większe, więc jak ci się to niby udało tam wsadzić?
    Niby istnieją żarówki 21W typu BA9, ale to jak trafić w totolotka że taką masz. Ale nie mówię że to niemożliwe.

Oryginalny moduł jest zabezpieczony przed takimi awariami. Dokładane moduły już niekoniecznie.

Sprawdź napięcia na podłączonej przyczepce, bo te 7.8V to może być napięcie służące do wykrywania czy przyczepka jest podłączona.
    Jak dalej będzie tam 7.8V, to sprawdź masę na lampach przyczepki, a później sprawdź czy moduł nie ugnił (o ile jest oryginalny)
    Blaszak czy rama/plandeka?
  • REKLAMA
  • #7 21496779
    stiffy37
    Poziom 4  
    Wywrotka. H21W dokładnie kupiłem 21W. A były 2W.

Dodano po 58 [sekundy]:

Na podłączonej przyczepce sprawdzałem przy obrysowce nie ma napięcia, jest zwarcie.

Dodano po 54 [sekundy]:

Bezpieczniki wszystkie okej. A może jakiś przekaźnik?
  • REKLAMA
  • #8 21496790
    Karaczan
    Poziom 42  
    To tam może być wszystko pozmieniane przez firmę zabudowczą ;)
    Bezpiecznik oryginalnego modułu to F33 i F49 w BCM nad nogami kierowcy.
    I F67 i F78 w komorze silnika

Bezpieczniki do wykorzystania przez firmy zabudowcze znajdują się jeszcze przy akumulatorze. Pod klapką klemy +, jak i często gdzieś osobno na kablach.

Zobacz czy masz ten moduł haka przy końcu lewej podłużnicy z tyłu.
    To dużo wyjaśni
  • #9 21496795
    stiffy37
    Poziom 4  
    Zabudowa ROMCAR. Więc co poradzić? Raczej nie problem w masie, bo wszystko działało. Tylko po tej sytuacji z żarówką o za dużej mocy wystąpił problem. Nowy moduł?

Dodano po 5 [minuty]:

Do godzinki będę wiedział, to podeślę
  • #10 21496806
    Karaczan
    Poziom 42  
    stiffy37 napisał:
    Na podłączonej przyczepce sprawdzałem przy obrysowce nie ma napiecia jest zwarcie.

Sprawdź czy masz też zwarcie na przyczepce jak odepniesz ją od auta.

Może instalacja przyczepki lub oprawka nie wytrzymała, przytopiło gdzieś kable/styki i stąd problem.
    Szukasz problemu w aucie, a problem może być w przyczepce.
  • #11 21496857
    stiffy37
    Poziom 4  
    Sprawdziłem za gniazdem na wtyczce od przyczepki przy podłączonej wtyczce, na odpalonych światłach wszystko jest zwarte z masą za gniazdem. Brak napięcia.
  • #12 21496868
    Karaczan
    Poziom 42  
    Miernikiem na piszczku mierzysz? To będzie wykrywał zwarcie z powodu żarówek w innych lampach przyczepki, które wiadomo że jednym końcem są podpięte do masy.
    Powyciągaj inne żarówki.
    Lub na omomierzu, ale to wymaga trochę wprawy.
    Generalnie ~<1ohm to zwarcie, ale to też zależy od konfiguracji lamp i ilości żarówek.

Co z modułem?!
  • #13 21496878
    stiffy37
    Poziom 4  
    Moduł nie jest oryginalny. Znalazłem go w puszce
    Zdjęcie modułu elektronicznego wewnątrz puszki, pokrytego kurzem i brudem.
  • #14 21496884
    Karaczan
    Poziom 42  
    Najprościej to sprawdź przyczepkę pod innym autem by wykluczyć uszkodzenie w przyczepie.
    Nieoryginalny moduł mógł się upalić, większość nie jest dobrze zabezpieczona przed przeciążeniem.
    Jeśli zasilanie do niego dochodzi, a przyczepka sprawna to pewnie szlag go trafił.
  • #15 21496890
    stiffy37
    Poziom 4  
    Nie mam właśnie auta na tę chwilę innego z 13 pinami ani przejściówki, żeby to sprawdzić :/

Ale myślę, że na 99% moduł. Skoro bezpieczniki są lala. Tylko jeszcze mam w diagnostyce w Iveco błędy BCM 9008 i BCM 9007. Nie wiem, co to może być w diagnostyce. Normalnie żadnych błędów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Iveco Daily z 2019 roku, gdzie po wymianie żarówki obrysowej w przyczepie na zbyt mocną (21W zamiast 2W) przestały działać wszystkie światła w przyczepce. Pomimo sprawdzenia bezpieczników i okablowania, na gnieździe przyczepy pojawia się napięcie około 7,8 V tylko na pinach 5 i 7, co wskazuje na możliwe uszkodzenie masy (pin 3) lub modułu haka. Moduł haka, nieoryginalny i umieszczony w puszce, mógł ulec uszkodzeniu wskutek przeciążenia spowodowanego żarówką o zbyt dużej mocy. Zalecane jest sprawdzenie masy, pomiar rezystancji na lampach przyczepki, a także test przyczepki pod innym pojazdem lub wymiana modułu. W Iveco Daily bezpieczniki związane z modułem haka znajdują się w BCM pod nogami kierowcy oraz w komorze silnika, a także przy akumulatorze. Dodatkowo w diagnostyce pojawiły się błędy BCM 9007 i 9008, które mogą wskazywać na problemy z modułem. Możliwe jest również zwarcie w instalacji przyczepki lub uszkodzenie oprawki żarówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA